NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Facebookról indulnak a legújabb magyar népszavazási kísérletek

Újabb kilenc népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz két, civilek alkotta Facebook-csoport.

A többek között az egészségügyet, a gyermekétkeztetést, a termőföld-haszonbérletet, a nemzeti parkok vagyonkezelését és a Magyar Nemzeti Bank tisztségviselőinek felelősségét, valamint az országgyűlési képviselők megbízatása alatt folyósított öregségi nyugdíjat érintő kérdésekről Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport aktivistája pénteken sajtótájékoztatón számolt be Budapesten.

Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport aktivistája úgy fogalmazott,

lesz rendszerbontó népszavazás, kimondhatjuk véleményünket egy bűnös kormányról.

Vajon ikszelhetünk-e újra?
fotó: Tánczos Mihály

Lattmann Tamás, nemzetközi jogász a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a korábban benyújtott 19 népszavazási kérdésből hármat hitelesített a NVB, a maradék tizenhat elutasított kérdés ügyében pedig felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához. Ezek a kérdések fontosak, hiszen közelebb vihetnek egy élhetőbb országhoz - fogalmazott. Azt mondta, bíznak abban, hogy a bírósági felülvizsgálati kérelmek elbírálása eredményes lesz. Ragaszkodni kell a jogrendszer még meglévő kapaszkodóihoz, amelyek lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a kormányzati cselekvéseket korlátok közé szorítsák - tette hozzá.

Az újonnan benyújtott kérdések között vannak az alábbiak is:

 • "Egyetért-e ön azzal, az Országgyűlés úgy módosítsa a munka törvénykönyvét, hogy a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb havi munkabér nettó összege ne lehessen alacsonyabb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre meghatározott létminimumnak az egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájuthasson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején szüneteljen - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy állami tulajdonban álló termőföld csak objektív szempontokat értékelő pályázat alapján legyen haszonbérbe adható?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy a gazdasági társaságok tényleges tulajdonosait a cégjegyzék tartalmazza?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselői a Magyar Nemzeti Bankkal egyetemlegesen feleljenek a Magyar Nemzeti Bank által közigazgatási jogkörben okozott kárért?"
 • Az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda megerősítette, hogy az újabb népszavazási kezdeményezések csütörtökön megérkeztek. A kérdések elbírálására a Nemzeti Választási Bizottságnak 30 napja van.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
  Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
  lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
  Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
  belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
  Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján
  belabo: Sz*r*nt*m k*m* *z *g*sz, m*nd*n m*s*sz*r *gy*n*z. *ly*sm* *l*f*r...
  Mosószerteszt: Nem a legdrágábbak és a legismertebbek a legjobbak
  joska01: *l*pv*t**n *n k*nkr*t*n l*sz*r*m * cs*h *gy*t-m*rt sz*r*nt*m s*m...
  Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián