NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Facebookról indulnak a legújabb magyar népszavazási kísérletek

Újabb kilenc népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz két, civilek alkotta Facebook-csoport.

A többek között az egészségügyet, a gyermekétkeztetést, a termőföld-haszonbérletet, a nemzeti parkok vagyonkezelését és a Magyar Nemzeti Bank tisztségviselőinek felelősségét, valamint az országgyűlési képviselők megbízatása alatt folyósított öregségi nyugdíjat érintő kérdésekről Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport aktivistája pénteken sajtótájékoztatón számolt be Budapesten.

Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport aktivistája úgy fogalmazott,

lesz rendszerbontó népszavazás, kimondhatjuk véleményünket egy bűnös kormányról.

Vajon ikszelhetünk-e újra?
fotó: Tánczos Mihály

Lattmann Tamás, nemzetközi jogász a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a korábban benyújtott 19 népszavazási kérdésből hármat hitelesített a NVB, a maradék tizenhat elutasított kérdés ügyében pedig felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához. Ezek a kérdések fontosak, hiszen közelebb vihetnek egy élhetőbb országhoz - fogalmazott. Azt mondta, bíznak abban, hogy a bírósági felülvizsgálati kérelmek elbírálása eredményes lesz. Ragaszkodni kell a jogrendszer még meglévő kapaszkodóihoz, amelyek lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a kormányzati cselekvéseket korlátok közé szorítsák - tette hozzá.

Az újonnan benyújtott kérdések között vannak az alábbiak is:

 • "Egyetért-e ön azzal, az Országgyűlés úgy módosítsa a munka törvénykönyvét, hogy a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb havi munkabér nettó összege ne lehessen alacsonyabb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre meghatározott létminimumnak az egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájuthasson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején szüneteljen - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy állami tulajdonban álló termőföld csak objektív szempontokat értékelő pályázat alapján legyen haszonbérbe adható?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy a gazdasági társaságok tényleges tulajdonosait a cégjegyzék tartalmazza?"
 • "Egyetért-e ön azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselői a Magyar Nemzeti Bankkal egyetemlegesen feleljenek a Magyar Nemzeti Bank által közigazgatási jogkörben okozott kárért?"
 • Az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda megerősítette, hogy az újabb népszavazási kezdeményezések csütörtökön megérkeztek. A kérdések elbírálására a Nemzeti Választási Bizottságnak 30 napja van.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  mape55: *s *kk*r *z *p*t**ny*g *r*k j*n**r *t* t*rt*nt 50-70 %-*s *r*m*l...
  Kezd bedurvulni az infláció: főleg az élelmiszerek, a dohány és az üzemanyagok ára ugrott meg
  StarMan: T*v*bb *z *ld*lr*... N*mr*g *lv*st*m (p*dz*tt*k m*r r*g*bb*n *s...
  Aki kimaradt, az lemaradt – Búcsúzunk az orosz vakcinától?
  Pizsi: "*ng*r s*m r*ssz, *k*s, f**t*l, m*jd *d* k*lt*z*k!" :D ...
  Czeglédy Csaba és Ungár Péter fej-fej mellett Szombathelyen, de Hende Csaba kemény dió lehet
  StarMan: T*v*bb *z *ld*lr*... V*gy cs*k * h*lgy n*m j*tt k* * "v*r*s...
  Hűlt helyük a szombathelyi járdarepedésekbe ültetett virágoknak
  StarMan: T*v*bb *z *ld*lr*... K* *z * P*p** J*c*? V*l*m* t*d*s v*gy v*l*...
  Pápai Joci sürgősségire került poszt-Covid tünetekkel