NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Tudja, milyen étteremben esznek a Facebook-alkalmazottak? Menza jellegűben!

Bizony, a több mint 200 milliárd dollár értékű cégóriás azt várja a munkásaitól, hogy álljanak sorba, keressenek asztalt, de mégis érezzék a törődést.
fotó: Damon Dahlen / Huffington Post

A stresszoldó törődést pedig igyekeznek minél mélyebben beépíteni a munkahelyi környezetbe. Ez nem ok nélkül történik: egy, a Harvardon készült tanulmány szerint minden egyes dollár, melyet hangulatjavító intézkedésekre költenek egy munkahelyen, 3 és fél dollárral kevesebb egészségügyi ráfordítást eredményez a későbbiekben. Ez pedig 2,7 dollár megtakarítást hoz a kevesebb, betegség okozta hiányzás miatt. Hogy megéri-e ez egy multinál? Mi az, hogy, nagyon is.

Persze pofonegyszerű luxusként értékelni az olyan dolgokat, mint a pihenőszobák, a csocsóasztal vagy mondjuk az ingyen gyümölcs és üdítő a melóban, de ezek nagyon is tudatos döntések eredményei. Mint ahogyan a Facebook-munkások büféje, a New York-i Desimone's is.

fotó: Damon Dahlen / Huffington Post

Mint egy gimis menza, csak felnőtt formátumban

Nathaniel Eckhaus fogalmaz így, aki olyan nívós New York-i éttermek után jött át ide főzni, mint a Blue Smoke és az Eleven Madison Park. És azt mondja, azért lett így kialakítva a tér - sorban állással és pincérmentesen -, hogy támogassa a kapcsolatfelvételt, a társas interakciót. Ráadásul, ahogy a Huff Post újságírója fogalmaz: a legmeglepőbb a helyen a technológia teljes hiánya. Pedig ugye egy tech-cégről beszélünk.

Itt a kép, amely a legjobban érzékelteti a lényeget, már amennyiben lényeg alatt elsősorban nem az ételt értjük:

fotó: Damon Dahlen / Huffington Post

Pedig hát az itt kirakott (még egyszer: nem felszolgált) ételről is van mit mondani. Például arról a hamburgerszerű kreálmányról, mely igazából speciálisan elkészített tojás és sajt két fánk közé gusztusosan elhelyezve. Vagy a vegán pastrami szendvicsről, amit céklával és a hozzá igazítva vörösre festett tofuval készítenek el. Vagy a folyamatosan frissített, kizárólag helyi alapanyagokkal dolgozó salátabárról. Vagy a kombuchatea-állomásról. Vagy arról, hogy már hat hónapra előre le vannak fixálva az ételek.

A séf ráadásul nagyon is komolyan veszi, hogy az étel szoros kapcsolatban áll az érzéseinkkel és a memóriánkkal.

Így például annak megfelelően, hogy a Facebook-alkalmazottak a Föld minden pontjáról vannak toborozva, a nemzetközi fogásokat is váltogatja, hogy néha mindenki beleszaladhasson szülővárosának ízeibe. Például lehet, hogy legközelebb a Fülöp-szigeteken jellemző sertéshassültet csinál rizzsel, szem előtt tartva, hogy annak egy filippínó fejlesztő mennyire fog örülni.

fotó: Damon Dahlen / Huffington Post

Szóval alighanem minden őrült foodie - amiből arrafelé azért akad pár - megtalálhatja itt a számítását, de az egész lényege nem a gasztroorgazmus, hanem a közvetített érzés: hogy itt mindenkivel törődve van .

További fotók a törődésről:

fotó: Damon Dahlen / Huffington Post
fotó: Damon Dahlen / Huffington Post
fotó: Damon Dahlen / Huffington Post
fotó: Damon Dahlen / Huffington Post

(Eredeti infók és képek: Huffington Post )

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: B*z*ny*t*n* * b*r*s*g*n k*ll. K*z*lt*m *gy t*nyt. M*gh*zz* t*bb...
Zacher etikája
miki1950 : *z *g*zg*t* t*rm*sz*t*s*n v*ssz*cs*n*lt* *z *szt*n*s m*m*l*kl*t*...
Répcelakon otthon maradt ma reggel a teljes tantestület, fegyelmit kapnak
miki1950 : *z *s*tb*n l*t*m, *z * t*ny *gy cs*pp*t s*m z*v*rj* *m*n*ns *szm...
Nem létező rendszámú autóval követték Czeglédy Csabát
miki1950 : * k*rh*zb*n p*nzt *j*nl*tt*k. *h*. *zt t*l*n b*z*ny*t*n* *s k*n...
Zacher etikája
miki1950 : Z*ch*r G*b*r Sz*b*d **r*p* p*dc*stj*b*n *lm*nd*tt *nt*rj*j* *s *...
Zacher etikája