NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Nincs választásunk: jönnek a reklámok a Facebook hírfolyamba

Ha lájkoltuk egy adott vállalat oldalát, ha nem, akkor is kapni fogjuk tőle a hirdetést. A közösségi oldal elindult a lejtőn?

Az egyik legnépszerűbb angol nyelvű tech-oldal, a TechCrunch tegnap érdekes írást közölt: ez azt írja , hogy a Facebook

eltökéltnek tűnik abban, hogy befektetőinek kedvére tegyen, miután a mai nappal tesztelni kezdett egy agresszív webes és mobilplatformon is működő hirdetési formát, aminek révén az egyes oldalak ("Pages") fizethetnek azért, hogy posztjaik megjelenjenek olyan embereknek is, akik nem is iratkoztak fel rájuk.

Röviden lefordítva: hiába nem nyomtunk lájkot egy adott termék Facebookos oldalára, ha az a jövőben letesz egy vaskos összeget a Nagy Kék Arckönyvnek, látni fogjuk a megosztását. Nem kell tehát rajongónak lennünk, így is elérnek minket.

Josh Constine újságíró szerint a Facebooktól azt a tájékoztatást kapta, hogy ez a lassan, fokozatosan bevezetésre szánt rendszer egyelőre csak nagyon vékony tesztüzemmódban fut - de ettől még aggodalomra bőven lehet oka az egyszeri felhasználónak, mert ilyesmiket nem csak szórakozásból tesztelnek.

A felhasználókért vagy a befektetőkért vannak?
fotó: Nyugat.hu

Az egy dolog, hogy az új szisztéma okkal bökheti a csőrét az olyan üzleti vállalkozásoknak, akik temérdek energiát toltak bele abba, hogy minél több lájkolójuk legyen, és ezáltal eljuthassanak hozzájuk - hiszen ezzel az újítással bárki eljuthat majd bárkihez, és nem csak a jobb hasábban, apró hirdetések formájában. Amik egyébként nem is voltak különösebben zavaróak, a hírfolyamot (news feedet) azonban az emberek valahol a privát szférájuk meghosszabbításának tekintik, ahova ők maguk válogatták ki, hogy mi jelenjen meg és mi nem. Ha hihetünk az új tervekről szóló híreknek, ez nem sokáig marad így.

Elkeseredett lépés a Facebooktól

Hiába szögezi le a Facebook egyik szóvivője, hogy a reklámokkal való elárasztásnak gátat fognak szabni, és nagyon megfontoltan vezetik be az új rendszert, a TechCrunch újságírója szerint már maga az ötlet is kissé elkeseredett lépésnek tűnik az oldal részéről. A Gawker egyik kommentelője szerint pedig ezzel vette kezdetét a bombasztikusan népszerű közösségi site mélyrepülése - míg mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a Facebook ingyenes szolgáltatás, ezért egy szavunk nem lehet. Azt egyébként még nem tudni, mikor élesedik a dolog, mikor fogjuk látni a változásokat.

Lehet, hogy beigazolódnak a Google-tárdalapító Sergey Bin szavai, aki szerint többek között a Facebook is felelős lehet a világháló "balkanizálásért"? Tegyék meg tétjeiket a hozzászólásokban!

Kapcsolódó

2012.04.16. 23:53

Facebook-balkán: a Google társalapítója aggódik az internetért

/ könnyű /
Sergey Brin szerint hatalmas erők sorakoztak fel a nyílt háló ellen a világ minden részéről.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: * k*mm*nt*l*k n*gy r*sz* k*pm*t*t*. J*, *kk*r h* "t*cccc*k&...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
iszek: *n l* sz*kt*m t*rd*ln* ( f*l t*rdr* *r*szk*dn* *z t*rd*l*s?) * k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kovacs_ugynok: L*f*rd*t*m: *z **-t *l*r*sztj*k * m*gr*ncs*k, *z*rt sz*v*zz*t*k ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: H*z*d*k * k*s k*cs*g, m*rt f*d*sz*s....
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: *kk*r l*nn* *zl*t, h* * p**cr*l f*n*nsz*r*zn*k *z *g*sz*t, st*d*...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után