NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Komolyan fenyegeti a Facebook a Google felségterületét?

Graph Search néven a kék közösségi birodalom saját keresőt fejlesztett. Mark Zuckerberg szerint a hírfolyam és az idővonal mellett ez lehet a harmadik legfontosabb pillére a Facebooknak.

Új fejezet nyílik a Facebook, na meg a Facebook-felhasználók életében. Két napja egy sajtókonferencián jelentette be a közösségi oldalak óriása, hogy Graph Search néven saját keresőt fejlesztettek, ami viszont gyökeresen eltér attól, mint amit a Google-től megszoktunk. Eleve nem egy webes kereső, vagyis nem annak lett kitalálva: elsősorban olyan személyes információk között kutat, amiket az emberek a Facebookon tettek közzé - azok között viszont rettentő komplex, strukturált, ráadásul teljes mondatos kérdésekre lesz képes válaszolni. (Ha epdig valaki mégis dalszövegekre vagy macskás videókra keresne rá, akkor besegít a Microsoft keresője, a Bing, a Facebook ugyanis megállapodást kötött velük, bizony.)

Randioldal, fotókereső, és még sok minden más - egyben

Ismerőseim ismerősei, akik egyedülállóak, San Franciscói férfiak és Indiából származnak

- állt elő egy példával a nagy bejelentésről szóló konferencián Tom Stocky, a fejlesztésért felelős igazgató. Szerinte így hiperspecifikus találatokat kaphatunk potenciális partnerekre, akikkel esetleg egy szép napon majd közösen romantikázhatunk. De azt is bepötyöghetjük majd, hogy

fotók az ismerőseimről 1990 előttről

, és máris kapunk egy rakás képet, amivel viccesen zsarolgathatjuk majd a barátokat, nézd már, hogyan néztél ki, amikor még a fél seggeden csüngött a tojáshéj, hahaha.

Innentől csak a fantázia szab határt, hogy mire keresünk rá: közös fotók két meghatározott emberről, barátok, akik Amy Winehouse-t hallgatnak, az ő barátaik, akik szeretnek hegyet mászni, de már jártak Alsó-Stájerországban, ismerősök által leggyakrabban felkeresett mexikói éttermek, és így tovább. A Facebook új vívmányát egyelőre azonban nem érhetjük el: csak egy ilyen lelkesítő hangvételű microsite-ot készítettek hozzá, ahol még maga Mark Zuckerberg is ragyogó tekintettel fejtegeti, hogy ez még csak a kezdet. Az USÁ-ban párszázezer szerencsés felhasználó hamarosan már tesztelheti az új funkiót, de bárki jelentkezhet itt , aki kipróbálná valamikor a jövőben.

Szóval féljen-e a Google?

A legfontosabb kérdés persze az, amit a címben is feltettünk: megrengetheti-e a Graph Search a rutinos rókának számító Google monopóliumát? Ezt most még nem tudhatjuk, de tény, hogy a Facebook azzal, hogy beemelte a személyes vetületet , óriási fegyvertényt használt ki - ami a Google-nek nincs birtokában (hiszen az ő közösségi hálójuk, a Google+ nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket).

Egy biztos: szeretjük tudni, melyik ismerősünkkel milyen érdeklődési síkok mentén kapcsolódunk össze, mi a közös bennünk, vagy éppen kik azok a vadidegenek, akikkel hasonló a gondolkodásunk - és hamarosan mindezt tényleg megtudhatjuk. Az egészben az az ördögi, hogy a Facebook ezt már eddig is tudta, de úgy tűnik, most jött el az idő, hogy valami okosat építsenek ezekből a grandiózus, egymáshoz kapcsolódó adathalmazokból.

Sokmillió kapcsolódásból bányássza elő a válaszokat
fotó: Nyugat.hu

És akkor még csak nem is abból indultunk ki, hogy a legtöbbünknél a Facebook szinte folyamatosan nyitott állapotban vegetál valamelyik tabon a böngészőnkben, és gyakran rá is nézünk, hogy éppen mi történik a hírfolyamban. Innentől nem nehéz elképzelni, hogy a jövőben, ha valamire kíváncsiak vagyunk, már nem nyitjuk meg hozzá külön a Google-t. Úgyhogy a legjobb, amit tehetnek ott Mountain View-ban, a színes komplexumban , az az, hogy sürgősen és intenzíven elkezdenek gondolkodni valami ennél is kreatívabb alternatíván. Nagyon nem lesz könnyű.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

haha: *ls* k*p * j*r*k*r*t*s *rr*l. * l*tv*ny m*nd*n *pr* r*szl*t* b*s...
Elindult a tömeges oltás Szombathelyen (frissített)
eheti: M* f*ln*tt f*jj*l ny*lv*t t*n*l*nk h*gy *gy*lt*l*n m*jd b*sz*ln*...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
demokratikus_gumilovedek: :)))) d* l*g*l*bb l*tt*k l*z*r*s*k!!! !! /t*ps/ K*zb*n 366 Ft f...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
eheti: H*l v*n f*ls*r*lv*? * m*gy*r k*z*nyb*n *m*t *jf*lr* *g*rt*k? V...
A vendéglátósoknak fogalmuk nincs, hogy hogyan lesz hétfőtől
lights: *k* *zt * f*j*tl*ns*g*t g*n*r*lt*, *tt*l m*n*m*m k*v*t*lm*ny, h*...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat