NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Háborút indít a Facebook a bemártós viccpornóoldal ellen (18+)

Az oldal gazdája úgy reagált a jogászok levelére, hogy fotót küldött nekik a saját péniszéről.

Az Is Anyone Up nevű site egy gyilkos ötletből futtatta fel magát a web népszerű oldalai közé: mindenféle átlagemberek meztelen fotóit közli, általában nem az ő örömükre, sem dicsőségükre, ráadásul mindezt megfejeli azzal, hogy a pucér képek mellé közli a balszerencsés Facebookos profiloldalát is.

gyanútlan áldozat
fotó: -

Vagyis nyilvánosságra kerülnek a valódi nevek, az oldal magas látogatottsága miatt pedig egy szimpla Google-keresésre az első találatok között bukkan fel az áldozat szégyenletes fotója. Talán nem kell ecsetelnünk, hogy a magánélettől a munkahelyig ez milyen következményekkel járhat, igazi szemét misszióról van szó, ami az emberi kárörvendésre épít - na meg persze azokra az exekre, akik valamiképpen bosszút akarnak állni egykori partnerükön. És, mint az oldalon látszik, elég sok van belőlük.

"Sosem fogom abbahagyni"

Borítékolható volt, hogy az oldal egyszer a legnagyobb közösségi háló célkeresztjébe kerül a jogosulatlanul közzétett profilok miatt, és ez most be is következett: kedden a 25 éves üzemeltető jogsértés abbahagyására való felszólítást kapott (aki kíváncsi, hogy néz ez ki, az ide kattintson , ebben nincsenek puncik).

Hunter Moore-t azonban nem olyan fából faragták, akit gátolnának a gátlásai, ezért válaszul fényképen elpostázta a farkát.

Nem vagyok felszólítás-szűz, sőt, naponta millió ilyet kapok. Gondolom a Facebook felhasználói nyomásra lépett, de leszarom. Sosem fogom ezt abbahagyni

- nyilatkozta Moore a Gawker kérdésére.

Olaj a tűzre

Persze Mark Zuckerberg dollármilliárdokat érő szuperoldala sem rest: Moore saját Facebook-profilját már letiltották, hogy ne használhassa azt a mocskos céljaira, de az igazán érdekes az, hogy hiába hozott létre új, hamis profilokat, ráadásul más és más IP-cím alól, a Facebook azokat is blokkolta. Hogy hogyan, azt ébenfekete homály fedi.

A kaput egyébként valószínűleg a Fox News riportja tette be a Facebooknál, amiben elmondják: meglepő módon az oldal azért maradhatott fenn a mai napig, mert őt is törvény védi, miszerint nem felelős azokért a tartalmakért, amiket a felhasználók küldenek be. Olaj lehetett a tűzre ez az interjú is, amiben Moore személyesen - és pofátlanul - mondja el, hogy ha valaki nem akar felkerülni az oldalára, akkor ne készítsen magáról később vállalhatatlan képeket:

Bár Moore látványosan szembemegy mindennel, amiről eddig úgy gondoltuk, hogy védi a magánszféránkat, azért ne feledjük, hogy a Facebook sem egy ma született bárány: komplett krónikája van a milliós felhasználótábor adataival kapcsolatos elbaltázott lépéseknek (a legutóbbi egy olyan hiba volt pár napja, ami miatt privát fotók szivárogtak ki, és arculcsapásként valaki még Zuckerberg egyik házi fényképét is közzétette, amin otthon főzőcskézik a nejével. Még jó, hogy csak főzőcskézik).

Ettől függetlenül elgondolkodtató, mennyire nem tud mit kezdeni a jog még mindig az ilyen esetekkel, és nem csak Amerikában - elég csak a telefonszámokat közszemlére adó Kurucinfóra gondolnunk. Egy biztos: a jövőben egyre több adatunk lesz fent a neten, és egyre behatóbban kell a jognak ezzel foglalkoznia. Nehogy az legyen végül, hogy a befőtt teszi el a nagymamát.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: N* l*gy*nk m*r *nny*r* r*ssz*nd*l*t**k! *n *nk*bb * k*lt*r*t t*...
10 éve lett a Hemóból Weöres Sándor Színház
realista: M*rt *zt h*tt*m,h*gy v*gr* m*gv*l*s*l * t. *rsz*ggy*l*s* k*pv*s*...
Szombathely 150 millió forintot kap az EU-tól környezetvédelmi célokra
Katka: *gy j*n *d* k*dv*s N*gy*dr*, h*gy *zz*l k*zd*d * m*nd*nd*d; T*d*...
Szombathely 150 millió forintot kap az EU-tól környezetvédelmi célokra
nagyokos_kicsikinai: B*t*rf*l**n*k t*n*k. ...
Pánikra semmi ok! Eltüntették a csúnya fehér ajtót az Éva-malom oldaláról
kobuki: F*ll g*gy* *z *g*sz. M**ml*k, *rr* r*kn*k r* *gy f*h*r n*m f* *j...
Pánikra semmi ok! Eltüntették a csúnya fehér ajtót az Éva-malom oldaláról