NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Egy apró baki és a Facebook máris gratulál a 46 éve tartó barátságainkhoz

Upsz, már megint tönkrement valami a Zuckerberg-birodalomban?

A Facebook már azt is számon tartja, hogy melyik barátunkkal mióta ismerjük egymást, és már meg is vannak az első problémás esetek, néhányan annak örülhetnek, hogy 46 éve facebookos barátai egymásnak, még akkor is, ha ők valójában jóval fiatalabbak ennél. A másik bibi pedig az, hogy a Facebook is csak 11 évesnek tartja magát.

Facebook hiba, vagyis a 46 éves barátság csodája
fotó: facebook.com

Akkor mégis hogy lehetséges mindez? Nos, az egész az UNIX idő, vagy más néven Epoch idő miatt van. Míg az emberek években, hónapokban, napokban, órákban percekben és másodpercekben mérik az idő múlását, naptárral meg mindennel, addig a Linux keretrendszere simán másodpercekben méri az eltelt időt, a zéró másodperc pedig 1969. december 31-én volt, és igen, ez nagyjából 46 évvel ezelőtt volt.

A Facebook nem hozta nyilvánosságra, hogy mi a hiba oka

De miért gondolja a Facebook úgy, hogy egyes barátsogok a zéró másodpercre datálódnak? Ez kevésbé egyértelmű, de valószínűleg egy adattárolási, illetve értelmezési hiba lehet a közösségi oldal forráskódjában. Minden felhasználóhoz tartozik egy

zseb

amiben különböző adatokat tárol a közösségi oldal. Viszont amikor a Facebook vezetői döntöttek a barátságünneplős dologról, sok helyen nem volt konkrét időpont, hogy egyes emberek mióta ismerik egymást, jobbára azért, mert már a Facebook előtt is barátok voltak.

Ezeken a helyeken valószínűleg a

zsebben

tárolt értéket az egyszerűség kedvéért 0-ra állították. Logikusnak tűnt, hogy a rendszer ezt úgy fogja venni, hogy nem kell ilyen üzeneteket küldeni soha, hiszen nincs konkrét dátum. Ehelyett viszont az történt, hogy a rendszer a már említett UNIX időt vélte felfedezni a beírt nullában, és ahogy azt kell, gratulált is a 46 éve töretlen barátságokhoz - legalábbis ez Greg Otto fejlesztő teóriája.

Via Popular Mechanics

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: B*z*ny*t*n* * b*r*s*g*n k*ll. K*z*lt*m *gy t*nyt. M*gh*zz* t*bb...
Zacher etikája
miki1950 : *z *g*zg*t* t*rm*sz*t*s*n v*ssz*cs*n*lt* *z *szt*n*s m*m*l*kl*t*...
Répcelakon otthon maradt ma reggel a teljes tantestület, fegyelmit kapnak
miki1950 : *z *s*tb*n l*t*m, *z * t*ny *gy cs*pp*t s*m z*v*rj* *m*n*ns *szm...
Nem létező rendszámú autóval követték Czeglédy Csabát
miki1950 : * k*rh*zb*n p*nzt *j*nl*tt*k. *h*. *zt t*l*n b*z*ny*t*n* *s k*n...
Zacher etikája
miki1950 : Z*ch*r G*b*r Sz*b*d **r*p* p*dc*stj*b*n *lm*nd*tt *nt*rj*j* *s *...
Zacher etikája