NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Úgy töltögesse fel a fotóit a FaceAppra, hogy már az FBI is vizsgálódik utána

Nagyot ment az elmúlt hetekben a FaceApp mobilalkalmazás, valószínleg nincs ember, aki ne találkozott volna a sztárok elöregített arcaival a neten. Nem is ez az érdekes, hanem a felmerülő adatvédelmi aggályok, annál is inkább, mivel egy orosz cég fejlesztéséről van szó. Az meg ugye mindig gyanús.

A lényeg, hogy mint a 444.hu beszámolt róla, vizsgálatot kezdeményezett az amerikai szövetségi hatóságoknál a FaceApp nevű alkalmazás miatt Chuck Schumer, a Demokrata Párt szenátusi frakciójának vezetője.

Nem teljesen csak az amerikaiak oroszokkal szembeni túlzott gyanakvásáról lehet szó, hiszen, mint a 24.hu is rámutatott: miután a FaceAppnak hozzáférést adtunk az eszközön tárolt fotókhoz, az átalakítani kívánt képfájl feldolgozása nem magán az eszközön megy végbe, hanem egy felhős tárhelyen, vagyis rögtön a Wireless Lab orosz fejlesztőihez kerülnek a képeink, amiket ők utána bármire felhasználhatnak.

fotó: Nyugat.hu

Elizabeth Potts Weinstein ügyvéd szerint a feltételek elfogadásával önként járulunk hozzá ahhoz, hogy a fotóinkat, nevünket, felhasználónevünket és különféle szokásainkról gyűjtött információkat akár üzleti célokra is felhasználhassák a fejlesztők. Vagyis a jövőben bármikor találkozhatunk saját fotóinkkal hirdetéseknél, internetes reklámokban.

A FaceApp fejlesztői tagadják, hogy ilyen alantas céljaik lennének. A fejlesztő cég, a Wireless Lab azt állítja, hogy ugyan a cég valóban Szentpéterváron van, de a felhasználók adatait nem orosz szervereken tárolják, ráadásul eleve csak ideiglenesen. Tagadják azt is, hogy tömegesen gyűjtenének adatokat, szerintük csak a felhasználók által kiválasztott képeket tárolják ideiglenesen.

De azért érdemes óvatosnak lenni, és nem valamennyi, telefonon tárolt fotónkhoz hozzáférést adni az appnak. A Demokrata Párt állítólag minden 2020-as elnökjelöltjét és azok kampánystábjait is külön figyelmeztette, hogy ne használják az alkalmazást, mert nem teljesen tisztázott, hogy milyen kockázatot jelent a használata.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: T* p*d*g l*h*tt*k *r*sz-k*n* s*ggny*l**! V*l*szth*tt*k m*ly*k *z...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M* v*n * r*nd*lk*z*sb*n?...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M*ndj*k * h*z*gs*g j*bb*n f*j m*nt *z *g*zs*g! *n sz*r*nt *z *...
Orbán: „Oltva vagyok”
Katka: *tt*l f*gg m*ly*n*k *z *lv*r*s*k v*l*m*v*l sz*mb*n! Sz*rb**b*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Katka: *dr* *n *s *gy tr*ll, m*r *ln*z*st, m*rt m*nd*g h*ly*s*g*kk*l m*...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek