NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nemény András ezen a héten ül le tárgyalni a kormánnyal az elvonások pótlásáról

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Téma már egy ideje, hogy a egyes vélemények szerint kormány olyan mértékben vágta meg a magyar önkormányzatok költségvetését, hogy ha azt nem kompenzálja valahogy, rengeteg város el fog vérezni 2021-ben.

Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót kedd délután Tatabányán a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), melyen megszólalt Nemény András, Szombathely polgármestere is.

A MÖSZ keddi online sajtótájékoztatója (Karácsony Gergely, Szücsné Posztovics Ilona, Gémesi György, Nemény András)
fotó: Nyugat.hu

Nemény hangsúlyozta, hogy Szombathely önkormányzata 2020-ban még tudta valahogy pótolni a járvány miatti 1,6 milliárdos kiesést, de a 2021-es költségvetésben a kormány sorozatos elvonásai miatt jelenleg egy 3,6 milliárd forintos lyuk tátong, amin keresztül – ha nem segít a kormány – Szombathely elvérezhet.

Erről egyébként a szombathelyi polgármester részletesen beszélt egy január 22-ei

01.22. 09:46

Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj

/ közélet 55 hsz. /
Szombathely polgármestere azt is mondta, hogy az idei, 3,6 milliárd forintos kiesését nem tudja önerőből kezelni a város.
online konferencián.

A polgármester szerint a kormány elvonásai olyan mértékben szűkítik az önkormányzatok mozgásterét, hogy hamarosan értelmét veszti önkormányzatokról beszélni. A pandémia első hulláma alatt pedig jól látszott – példaként a szombathelyi önkormányzat gyors reagálását említette –, hogy nagyon is fontos az önkormányzatok mozgástere – fejtette ki Nemény.

Éppen ezért a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) – a fideszes településvezetőket is beleértve – levelet írt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek, melyben arra kérik a kormányt, hogy valahogy kompenzálja a megvonásokat.

A kormány tárgyalási lehetőséget adott

Nemény András a MÖSZ keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Gulyás Gergely megadta a lehetőséget a polgármestereknek a tárgyalásra. Ez három szinten zajlik majd:

Most szerdán a fővárosi kerületeken kívül eső, agglomerációs települések vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz a miniszter, pénteken a megyei jogú városok polgármestereivel, harmadszor pedig a fővárosi kerületek vezetőivel. Utóbbira még nem tűztek ki időpontot. A tárgyalásokban összesen 70 település vezetője érintett.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hozzátette: most azok a legfontosabb kérdések, hogy a kormány milyen mértékben szeretné bevonni vagy kizárni az önkormányzatokat az oltási programból, hogyan fogja felhasználni a hamarosan érkező EU-s Helyreállítási Alapot és hogyan segítené a városokat a talpra állásban.

A Helyreállítási Alap felhasználásával kapcsolatban egyébként maga az EU is előírja, hogy kötelező a konzultáció az önkormányzatokkal. A kormány nem teheti meg, hogy ezt az alapot saját maga döntse el, mire használja fel – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ezekről a témákról mindenképpen tárgyalni szeretnénk a kormánnyal – tette hozzá a főpolgármester.

A MÖSZ keddi sajtótájékoztatóján részt vett Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Szücsné Posztovics Ilona tatabányai polgármester és Nemény András szombathelyi polgármester.

Kapcsolódó

01.22. 09:46

Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj

/ közélet 55 hsz. /
Szombathely polgármestere azt is mondta, hogy az idei, 3,6 milliárd forintos kiesését nem tudja önerőből kezelni a város.

Hozzászólások (30)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata