NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Elkezdődik a Schrammel-gyűjteménynek helyt adó, egykori szombathelyi Éva-malom felújítása

Sikeres volt a közbeszerzési pályázat, a jelenlegi városvezetés ellenzékben még a felújítás ellen szavazott.

„A közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes vállalkozóval 2019.10.10-én megkötésre került a szerződés 179.358.855 Ft + Áfa értékben. A munkaterület átadásra került és a kivitelezési munkálatok megkezdődtek. A kivitelezőnek 12 hónap áll rendelkezésére a beruházás megvalósítására” – írja közleménye végén a szombathelyi városvezetés.

A létesítmény látványtervei
fotó: Forrás: szombathely.hu

Két éve vásárolta meg

2017.11.10. 15:20

Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője

/ közélet 3 hsz. /
Kínai áruház volt, képzőművészeti múzeum lesz belőle.
– állami pénzből – a szombathelyi önkormányzat a városháza mögött, a Thököly út és a Rákóczi utca sarkán álló, hányattatott sorsú egykori Éva-malom épületét, hogy abban helyezzék el a Schrammel-hagyatékot. Az épületről tavalyelőtt tavasszal írtunk bővebben.
2017.03.31. 11:00

Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre

/ kultúra /
Tudják, hol áll a belvárosban az Éva-malom, amiből aztán kínai pláza lett? Miért műemlék ez a műmárvány homlokzatú épület, és mit terveznek ide?

A létesítmény látványtervei
fotó: Forrás: szombathely.hu

Az épület megvásárlása előtt Schrammel Imre képzőművész azzal a feltétellel adományozta a városnak életművét, hagyatékát, ha azt méltó helyen helyezik el, úgy, hogy megtekinthető legyen az érdeklődők számára. Az ajándékot a közgyűlés el is fogadta,

2018.09.12. 16:11

Szombathely nagy ajándékot kap, a Schrammel-gyűjteményt - már csak fel kell újítani az Éva-malmot

/ közélet 5 hsz. /
Mindegy 280 millióból meg is lesz. Persze, ha elfogadja holnap a közgyűlés a Kossuth-díjas keramikusművész hagyatékát.
tavaly decemberben már látványterveket is be tudtunk mutatni.
2018.12.06. 13:31

Hozzuk a szombathelyi Schrammel-gyűjtemény látványterveit - Évi 40 millió forintba kerül majd a városnak

/ közélet 1 hsz. /
A műtárgyak viszont az önkormányzat tulajdonában lesznek.

A létesítmény látványtervei
fotó: Forrás: szombathely.hu

Az is kiderült, hogy az új létesítményt a Savaria múzeum működteti majd, ami évi 40 millióba kerül, évente 15 millió forint bevételre számítanak, a többi pénzt ki kell valahol termelni.

A létesítmény látványtervei
fotó: Forrás: szombathely.hu

Az akkor még ellenzéki Éljen Szombathely képviselői egyébként a tavaly decemberi közgyűlésen

2018.12.10. 08:30

Maradnak a régi buszok, életveszélyes a Savaria szálló, félmilliárd forint a hulladékszállításnak

/ közélet gal. 13 hsz. /
Olvassa újra percről percre tudósításunkat a szombathelyi közgyűlésről.
tartózkodtak a tervek elfogadásánál, Nemény András akkori frakcióvezető a magas üzemeltetési költségeket említette.

A jelenlegi városvezetés most kiadott közleményében nem csak a 280 millió forintos uniós támogatást említik meg, de a felújítás részleteit is ismertetik.

Nyitó sajtóközlemény

Új kiállítótér Szombathelyen

A TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00004 számú, "Schrammel Imre életművének méltó elhelyezése Szombathelyen" című projektben a szombathelyi születésű, Kossuth-díjas keramikus által felajánlott képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése, turisztikai célú hasznosítása valósul meg. A 280 000 000 Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével megvalósuló beruházás várhatóan 2020. második felében készül el.

A projekt célja Schrammel Imre, szombathelyi születésű Kossuth-díjas keramikus által felajánlott képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése, turisztikai célú hasznosítása a bemutatás feltételeinek biztosításával. Az életmű elhelyezése – az alkotó és a későbbi üzemeltető, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeummal egyetértésben – az ún. Éva-malom jelenleg állami tulajdonban lévő épületében történne, amely önkormányzati vagyonkezelésben van.

A Képtár, ISEUM és a Schrammel gyűjtemény elhelyezését biztosító Éva-malom a fejlesztést követően mind egy intézményegységhez tartozó kultur-turisztikai funkciókat ellátó épületek lesznek. A beruházás keretében sor kerül az átjárhatóság megteremtésére az ISEUM és az Éva-malom között a kerítés megbontásával.

A Schrammel Gyűjteménybe érkező látogatók fogadása, a jegyek megváltása az ISEUM épületében történik, ahonnan az egykori Éva-malomba az ISEUM felőli oldalon kialakításra kerülő új főbejáraton keresztül érkeznek. Itt rögtön egy fogadó helyiségbe lépnek, ahol az információs pontnál egy alkalmazott várja a vendégeket és ismeretekkel szolgál a bemutatott műtárgyakról, alkotásokról.

Az épület homlokzatán a legszembetűnőbb változás az lesz, hogy a korábbi főbejárat műmárvány burkolata lekerül és helyette egyedi, kézzel készített darabokból épített téglafal kerül kialakításra. Az új homlokzat mind az eredeti műemléki épület stílusába, mind a városképbe jobban illeszkedik majd.

A fejlesztés az épület külső és belső felújításával, kiállítóterek létrehozásával teremti meg a feltételeket az életmű bemutatására. A kiállítási tereken túl, de ahhoz kapcsolódva kialakításra kerül még egy műhely és raktár helyiség is. A gyűjtemény bemutatását a nagyközönség számára kiállítási terek létrehozásával és új interpretatív bemutatási módot lehetővé tévő eszközökkel kívánjuk megteremteni. A posztamensekre helyezett kerámiák egy része üvegkubusok alá kerül és egyedi megvilágítást kap.

A megvilágítás változtatása különböző hangsúlyt és hangulatot eredményez a kiállítási terekben. Ez a bemutathatóságot szolgáló speciális világítási rendszer kialakításával válik lehetővé.

Schrammel Imre életművét bemutató kiállító terekben a művész ki nem állított műtárgyai két kijelzőn kerülnek bemutatásra. A bemutatás módja, a műtárgyak jellegéből adódóan, lehet videó, animáció vagy slideshow.

A közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes vállalkozóval 2019.10.10-én megkötésre került a szerződés 179.358.855 Ft + Áfa értékben. A munkaterület átadásra került és a kivitelezési munkálatok megkezdődtek. A kivitelezőnek 12 hónap áll rendelkezésére a beruházás megvalósítására.

Projekt azonosítószám: TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00004
Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Megítélt támogatás: 280 000 000 forint
Támogatás mértéke: 100 százalék

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: M**rt m*r* sz*m*t*tt, h*gy m*jd m*g f*gj*k m*nd*n* k**?...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
jeremias: B*z*m b*nn* h*gy N**l *s m*nd*n k*s cs*pps*g m*gk*pj* *zt * s*g*...
Most akkor megkapja állami támogatással Noel a 700 millió forintos gyógyszert vagy sem?
Truthseeker: Ny*lv*nt*rt*sb*n n*m sz*r*pl* r*ndsz*m m**tt t*tt f*lj*l*nt*st....
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Szentkirályi: *d**t*.N*l*t*k * g*nd*k n*m k*cs*k.* l*gn*gy*bb b*j,h*gy t* k*zt...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
Rőzsike : M*g *zt s*m t*dj*k h*gy f*g *l*k*ln* * j*rv*ny h*lyz*t, d* m*r *...
Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány