NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Európai uniós eljárás indult a Fertő tó ügyében

Az UNESCO egyeztetési folyamatot indított a sok milliárdba kerülő, természetpusztító projekt miatt az Európai Bizottsággal.

Múlt hét pénteken egy levél került nyilvánosságra, amelyben az UNESCO az állam Fertő tavi gigaberuházásának azonnali felfüggesztését sürgeti. Most pedig egy újabb levél nyomán derült ki, hogy az UNESCO egyeztetési folyamatot indított a sok milliárdba kerülő, természetpusztító Fertő tavi projekt miatt az Európai Bizottsággal. Ennek célja egyben az uniós kötelezettségszegési eljárások elkerülése is – írja a Telex.

Az Átlátszóhoz eljutott levelet egy magánszemély érdeklődésére küldte az Európai Bizottság, ebben az áll, hogy a bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, illetve, ahogy írják:

Felvettük a kapcsolatot a hatóságokkal egy folyamatban lévő EU Pilot eljárás keretében, és kértük a magyar Agrárminisztérium hivatalos állásfoglalását a Fertő tónál megvalósuló ingatlanprojekttel kapcsolatban.

Voltak egyszer cölöpházak.
fotó: Garai Antal Atom

Az ICOMOS nemzetközi testülete korábban jelezte állásfoglalását a beruházással kapcsolatban, eszerint vissza kell állítani a part eredeti állapotát – ha nem függesztik fel a beruházást, és cserélik az egész koncepciót valami sokkal visszafogottabbra, veszélybe kerülhet a terület Kiemelkedő Egyetemes Érték besorolása.

A Fertő tavi nagyberuházás ellen többen tiltakoznak, köztük a Nagy Tavak Koalíció, illetve aláírásával 12 ezer magyar és 6 ezer osztrák is. Az UNESCO az ICOMOS véleménye nyomán kérte a projekt azonnali leállítását a kormánytól.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

stengetz: *gy*n n*m *ly*n n*gy*k * pr*bl*m*k, cs*k *z * b*j s *z *g*zs*g, ...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *bb*n D*zs*n*k *g*z* v*n. * D*n* n*l*nk *s m*st k*zd v*ssz*h*z*d...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri
shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?