NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Fizetnie kell annak az uniós országnak, amelyik nem vesz át regisztrált és ellenőrzött menekülteket

A befogadó országok pénzt kapnak a menekültek ellátására az EU-tól.

Orbán Viktor a saját és a V4-ek sikerének nevezte a péntek hajnalban aláírt uniós megállapodást, de éppen neki volt a legkevesebb köze hozzá. A magyar miniszterelnök a márciusi esethez hasonlóan blokkolni akarta a megállapodás létrejöttét, de ebben egyedül maradt, végül ő is aláírta a dokumentumot.

Az EU megállapodás többek közt arról szól, hogy közös erővel, nagy összeggel támogatják az afrikai országokat, hogy megelőzzék a menekülés kiváltó okait, ezen felül Afrikában és a Földközi-tenger mentén közös EU-felvevő menekülttáborokat hoznak létre.

fotó: Forrás: Facebook / Andrea Vollauschek

Ezekben a táborokban minden menekültet az EU megbízottai regisztrálnak és gyors eljárásban döntenek a menekültstátuszukról. Akik megkapják a menekültstátuszt azokat, azokat automatikusan elosztják azok közt a tagállamok közt, amelyek hajlandók befogadni őket, tehát szó sincs menekültkvótáról. Akiket elutasítanak, azokat azonnal visszaszállítják a hazájukba.

A megállapodásban viszont szerepel az is, hogy tengerparti országok nem vállalhatják egyedül a terheket csak azért, mert néhány ország minden közös tehervállalást elutasít. Ezért a menekültstátusszal rendelkező, ellenőrzött menekülteket elutasító országoknak valószínűleg pénzzel kell kivenniük a részüket a menekültek ellátásából. A befogadó országok közben pénzt kapnak erre az Uniótól.

Azt, hogy az elutasító országoknak mennyivel kell hozzájárulniuk a közös költségekhez, később dolgozzák ki, a péntek hajnali megállapodás csak az első lépés volt. Amit itthon sikernek nevez a kormányfő, de Brüsszelben megpróbálta megakadályozni az elfogadását.

Nem véletlen, hogy Merkel és Macron levegőnek nézte Orbánt:

Orbán szavát isszák

Orbán szavát isszák - Coub - GIFs with sound by Tamás Botos

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: * p*lg*rm*st*r *s k*l*t*g*th*tn* *t*n*n*zn* * sz*nv*n*ln*k, m*g ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
jeremias: M*jd j*v*r* * K*t*r* VB. *tt *zt*n l*h*t t*rd*p*ln* m*g sz*v*rv*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
kisbodoccs: Sz*v*rv*ny*s? H*h*h*h*h*h* N*gy*n t*k*s*k *z*k * n*m*t*k! K*cs...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : M*st *z k*m*ly? *z m*r t*bb m*nt v*cc. V*z* *z*k n*m ny*gsz*n*k....
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen