NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Irány a Fő tér! Európa napot tartanak Szombathelyen

Infósátorral és gyerekprogramokkal várnak mindenkit a Fő téren. Ha bármi kérdése van az Európai Unióval, az EP választással vagy a külföldi munkavállalással kapcsolatban, itt keressen válaszokat!
fotó: Koszorús Veronika

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat május 1. és május 18. között az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat. Szombathelyen, május 10-én 10.00-tól a Fő téren várják az érdeklődőket.

Milyen legyen Európa jövője? Hogyan járul hozzá az Európai Unió Magyarország megújulásához? Ezekkel és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik az ország 19 városában, májusban megrendezendő Európa-napi rendezvénysorozat, amelynek témája lesz a május 26-án tartandó európai választás is.

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett a rendezvényeken a Europe Direct irodák munkatársai tájékoztatást adnak az EU-val kapcsolatos más témákban is, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az Unió céljairól.

Az EU Bizottság és az EU Parlament kezdeményezésére május 8. és 11. között országszerte megrendezésre kerül az Európa nap. Szombathelyen a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Europe Direct Tájékoztató Központ, az Új Nemzedék és az EURES munkatársai várják az érdeklődőket este hatig.

fotó: Koszorús Veronika

A fő téma természetesen az EP választások, az érdeklődők elsősorban ezzel kapcsolatban kérdezősködhetnek. Az infóponton teljesen pártfüggetlen helyről kaphatunk információkat. Mint mondták, az elmúlt években egyre jobban csökken a résztvevők száma, és arra biztatnak mindenkit, hogy menjen el szavazni. Mint mondták, a fiatalok lelkesebbek, az idősebbek körében viszont sok EU-szkeptikust találni.

fotó: Koszorús Veronika

Az EURES asztalánál a külföldi munkavállalásról, az ERASMUS és ERASMUS+ programokról tájékozódhatnak. Nem csak azokat várják, akik most indulnak, az újra hazatérőknek is hasznos információkat tud nyújtani az Újra itthon! füzet.

fotó: Koszorús Veronika

Sok hasznos kiadvánnyal és apró ajándékokkal várják a kilátogatókat. A gyerkőcöket sem kell otthon hagyni, amíg a felnőttek tájékozódnak, addig ugrálóvár, játékszőnyeg és kézműves foglalkozás várja a kicsiket. A helyszínen kitölthető az Európa totó, aminek idei fődíja egy Olaszországi utazás Bariba.

Este hatig megtalálható az infópont a Fő téren, látogassanak ki bátran!

Az Európa-nap története

Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU tagállamaiban Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: K*ny*c f*lm* b*csk*r*s*k!...
Februártól nem éri meg horrorkaravánnal szállítani
vadvirag: *dv*zl*m! * j*v*b*n *z *ld*l*nk*n *s m*nn* f*gn*k m*jd *z *l*...
Nyugat Podcast vasárnap is! Vendégünk Csillag Tamás politikai tanácsadó Londonból
iszek: * j*g*ll*m*s*g m*gk*v*t*l*s* s*mm*f*l* *ssz*f*gg*sb*n n*ncs * v*...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
west: *z *ls* h*ll*m s*r*n k**rt p*ly*z*t*n 17,7 m*ll**rd*s t*m*g*t*st...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
miki1950 : N*m s*g*t *z *n** *l*g*t m*? M*rt n*kt*k *z *st*n p*nz* s* *l*g!...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése