NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Nyugat-Dunántúl és Budapest teljesen kimaradhat az uniós támogatásokból a következő pénzügyi ciklusban

Szombathely is kimarad, a leszakadó területeket támogatják, de ott a több pénz eddig sem hozott javulást.

Politikai bosszúról beszélt Jávor Benedek volt EP-képviselő a Népszavának, miután a lap birtokába került egy dokumentum az Európai Unió 2021-től 2027-ig tartó pénzügyi ciklusban esedékes támogatások felhasználásának terveiről.

A dokumentumból kiderül, hogy a kormány célterületeket jelölt meg, hol használná fel az EU-s támogatásokat, Budapest pedig nincs ezeken a térképeken. Erre reagált Jávor Benedek, mi tesszük hozzá, hogy a komplett Nyugat-Dunántúl is kimarad. Pontosabban Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom megye semmit sem kap, Zalában, Veszprém és Fejér megyében egy-egy kisebb területet jelöltek ki.

fotó: Forrás: nepszava.hu

A lap szerint a kormány így bünteti Budapestet azért, mert ellenzéki főpolgármestert és kerületi polgármestereket választottak, és Szombathelyet is. Mi tesszük hozzá, hogy a térkép alapján Győr sem kap támogatást, ahol közel kétharmadot szerzett a közgyűlésben a Fidesz, és ahol a botrány ellenére is megválasztották a fideszes Borkait.

Zalaegerszegen, Sopronban, Veszprémben, Székesfehérváron is a Fidesz nyert, így ezen logika alapján őket is bünteti a kormány.

Politika vagy gazdasági teljesítmény?

Persze, a politikai indíttatást nem kell teljesen elvetni, de mi mellékelünk pár korábbi térképet, ahol a térségek gazdaság teljesítményét lehet látni. Karácsony előtt írtunk arról

2019.12.22. 12:20

Lassan megtelik az Észak-Dunántúl, Kelet-Magyarország pedig kiürül

/ gazdaság 8 hsz. /
Öt térkép a fontosabb gazdasági folyamatokról.
, hogy miközben megtelik a Nyugat-Dunántúl, az ország keleti része kiürül. Mindez azért, mert főleg a magasabb bérek, a jobb munkahelyek miatt költöznek át az emberek nyugatra.

Az első ránézésre furcsának és torznak tűnő térkép azt mutatja meg, hol vannak az ország gazdasági központjai. A fővárosban az egy főre jutó GDP több mint kétszer akkora, mint az országos átlag, és majdnem ötször annyi, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Somogy megyében.

A térképen az is jól látható, hogy Budapest után Győr-Moson-Sopron és Fejér megye következik, Vas megye a harmadik vonalban van.

fotó: Forrás: KSH

A teljes foglalkoztatásban megkapható nettó havi átlagkereset Budapesten és az észak-nyugati megyékben akár százezer forinttal is több lehet, mint Szabolcsban vagy Békésben.

Ebben a kategóriában Budapest, Győr, Komárom-Esztergom és Fejér megye a legjobb, de Vas is ott van a második vonalban. A legszegényebb megyék keleten vannak, és amúgy is világosan látszik a különbség az ország két része között.

fotó: Forrás: KSH

Ez a különbség látszik az egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadó-alapot képező jövedelemben is.

fotó: Forrás: KSH

Ha ezeket a térképeket összehasonlítjuk az uniós támogatásokra kijelölt területek térképével, láthatjuk, hogy azok a megyék maradnak ki az uniós támogatásból, amelyek gazdaságilag jobban teljesítenek.

A gazdaság és az infrastruktúra támogatása központilag zajlik majd

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kormánydokumentumban szereplő terület felosztás csak az uniós támogatások 14 százalékát érinti. Az új ciklusban három operatív programot indít a kormány. A Versenyképes Gazdaság (VGOP) és a Versenyképes Infrastruktúra Operatív Program (VIOP) a teljes támogatási keret 43-43, míg a területi felosztás alapján működő Megújuló Emberi Erőforrások Operatív Program (MEEOP) 14 százalékát kapná.

A VGOP nagyobbrészt vállalati támogatásokra és kutatás-fejlesztésre költene, a VIOP-ból pedig többek között a városi közlekedés, a vasút, a közutak, a környezetvédelem és a megújulóenergia-szektor fejlesztéseit támogatnák.

Mindez azt is jelenti, hogy gazdasági és infrastrukturális fejlesztésekről a továbbiakban is központilag a kormány döntene.

Ha csak a lemaradó területeket támogatják, az zsákutca lehet

De azért ez nem ilyen egyszerű, a kormány terveiben szereplő rendszer zsákutca is lehet, és visszavetheti az ország gazdasági teljesítményét is. Két okból.

 • A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lemaradó területekre adott uniós támogatások nem hatékonyan lettek felhasználva, persze Mészáros Lőrinc és társai gazdagodását kivéve.
 • Ha a gazdaságilag jól prosperáló területek kimaradnak a támogatásokból, akkor leállhat a fejlődésük, és a stagnálás mindig visszaesését jelent. Vagyis, a keleti, lemaradó térségek felzárkóztatása minimum kétséges, a nyugati, gazdaságilag fejlettebb régiók pedig elveszíthetik a lendületüket.

  A tervekről tovább folyik a vita, nem csak itthon, hanem az EU szervezeteiben is, túl sokáig nem tarthat, hiszen hamarosan dönteni kell a 2021 és 2027 közti pénzügyi ciklus részleteiről.

  Hozzászólások (80)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
  Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
  StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
  Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
  StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
  Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
  StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
  Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
  StarMan: R*m*k *tl*t *kk*r* b*k*s *t*n....
  Hosszú Katinkáról neveznek el egy strandot a Balatonon