NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Haladunk az Európai Egyesült Államok felé

Vagy bukni hagyják a közös pénzt és ezzel az Unió létét, vagy rászánják magukat arra, hogy elinduljanak a szövetségi állam felé vezető úton. És erre esküdött fel Orbán Viktor programjával.

Miközben a hazai és európai sajtó a médiatörvény vitájától hangos, kevés figyelem jut az Európai Parlamentben elhangzott magyar elnökségi programnak. Pedig ezt a programot a parlamenti frakciók egyhangúlag támogatták, és nincsenek kétségeink, hogy így lesz az igazi döntéshozó Európai Tanácsban és a végrehajtásért, ellenőrzésért felelős Európai Bizottságban is.

Gazdasági érdekszövetség

És most nem a pártpolitikai megszólalásokra kell gondolni, hanem a program szakpolitikai részére. Hiszen miről is szól az? Erős Európáról, ahogyan azt Orbán Viktor ki is jelentette az EP-képviselők tetszésnyilvánítása mellett. Persze, nem a Fidesz által jó öt éve emlegetett erős állam kiterjesztéséről van szó, ez ugyanis értelmezhetetlen lenne kontinentális szinten.

Ahhoz, hogy megértsük, kicsit vissza kell menni az időben. Az EU, még mint Európai Közös Piac kimondottan gazdasági céllal jött létre. Azért, hogy az Amerikából érkező, majd később az Ázsiából is erősödő gazdasági nyomásra választ tudjon adni. Ezt szolgálta a vámunió, amelynek kimondott célja volt, hogy a tagállamok inkább egymástól vásároljanak, mint a tengerentúlról. És ezt szolgálta a pénz, áru, szolgáltatás szabad áramlása is, amellyel a tagországok saját termékeik számára teremtettek piacot.

Ebben az időben csupán a külkereskedelem, a gazdasági verseny, a mezőgazdaság tartozott közös irányítás alá. Logikus is volt, hiszen éppen ezek azok az ágazatok, amelyek befolyásolják a tagállamok gazdaságát. Nagyon sok hatáskör maradt a nemzeti kormányok kompetenciájában, jelenleg is sok van még.

Nem volt lehetőség szankciókra

Persze, közben azért zajlott a szélesebb integráció előkészítése, az egyik legfontosabb mérföldkő a határok tényleges eltörlése, majd a közös pénz bevezetése volt. A monetáris politika jó része ekkor került közösségi döntési szintre, érhető okokból, hiszen a közös valutát védeni kellett. És ekkor hozták azokat a szabályokat, amelyeket nehezen teljesítenek a nemzeti kormányok. Például azt, hogy az államadósság nem lehet magasabb az éves GDP 60 százalékánál, és hogy a költségvetési hiánynak 3 százalék alatt kell lennie.

A régi tagállamok se tudták tartani ezeket a szabályokat, jó példa erre Görögország, Spanyolország vagy éppen Portugália. Szankcióra azonban nem volt lehetősége az EU-nak, hiszen azokat nem fogalmazták meg.

Közbelépett azonban a gazdasági válság, és rendesen felrázta az EU szakembereit. Kiderült ugyanis, hogy ha a tagországok nem tartják be a szabályokat, magyarul nem gazdálkodnak takarékosan, akkor az egész Unió gazdaságát és valutáját sodorják veszélybe.

Hatékonyan, büntetés terhe mellett…

Nem véletlen egyébként, hogy a sok vitát kiváltó Lisszaboni Szerződést hosszú évek után sikerült csak érvénybe léptetni. A szerződés egyik legfontosabb eleme ugyanis a közösségi döntéshozatal erősítése. Vagyis, egyre kevesebb önálló jogkör marad a nemzeti kormányoknál. Mára tulajdonképpen a kultúra, oktatás, egészségügy ezek a területek, illetve részben a rendészet, környezetvédelem, távközlés. És eddig az állami költségvetés megalkotása. De ezeknél a szakterületeknél is figyelembe kell venni az uniós szabályokat, ajánlásokat.

Ebben a helyzetben vette át Magyarország az EU elnöki pozícióját, és ekkor fogalmazták meg az

Erős Európát!

jelszavát. Igen, de mit is jelent mindez? Ehhez nézzük meg az Orbán-programban szereplő kifejezéseket: európai stabilitási mechanizmus , európai szemeszter , közös gazdasági kormányzás . A Demokrácia és Dilemma Intézet (DeDi) elemzése azt mondja, a program abba az irányba megy, hogy az EU hatékonyan és büntetés terhe mellett bírhassa rá a nemzeti kormányokat a spórolásra.

Eddig ugyanis csak az IMF vagy a Világbank volt erre jogosult, igaz, ezek a nemzetközi szervezetek nem uniós intézmények, ráadásul csak ott keménykedhettek, ahol kedvezményes hiteleket nyújtottak. Ha sikerrel zárul a magyar elnökség féléves programja, akkor erre már az Európai Tanács és főként az Európai Bizottság is jogosultak lesznek.

Csírájában fojtották volna meg a száznapos programot

A lényeg, hogy a közösség kordában akarja tartani a tagállami költségvetéseket. Aki bajba jut, azt kisegítik ugyan, de ennek ára az EU bábáskodása lesz. Sőt, a DeDi szerint még szigorúbb bábáskodásra kell számítani, mint amit az IMF-nél már tapasztalhattunk. A következő éves költségvetés fő irányait például már tavasszal be kell mutatni az EU-nak, amely értékeli azt, a Bizottság és a Tanács egyenesen osztályoz majd. Az irreális ötletekkel előálló államok dorgálásra, a túlköltekezők komoly büntetésekre számíthatnak.

Ha mindez életbe lép, akkor sokkal kínosabb helyzet elé kell majd nézniük az állam- és kormányfőknek, mint Orbánnak kellett a médiatörvény kapcsán. A DeDi egy példát is felhoz: Medgyessy Péter 2002-es száznapos programját csírájában fojtották volna meg.

Ami nem egyebet jelent, mint hogy az Európai Unió ilyen közel még soha nem volt a föderációhoz, vagyis az Európai Egyesült Államok megalapításához. Ami akár természetes folyamatnak is tekinthető, hiszen az EU is felismerte, hogy a szétdarabolt gazdaságpolitika komoly kockázatokkal jár, jelenleg több, az eurózónába tartozó ország is fizetési nehézségekkel küzd. Döntéskényszer volt tehát, vagy bukni hagyják a közös pénzt és ezzel az Unió létét, vagy rászánják magukat arra, hogy elinduljanak a szövetségi állam felé vezető úton. És erre esküdött fel Orbán Viktor programjával.

Nincs kifogás ellene…

És, hogy miért volt akkor a nagy vita az EP-ben a médiatörvényről? Egyrészt azért, mert az egyéb közösségi szabályokat is tiszteletben kell tartani. Ha valaki csatlakozik egy klubhoz, akkor nem tehet olyan dolgokat, amelyek sértik a klub szabályait. Másrészt tudomásul kell venni, hogy az EP (ellentétben a Tanáccsal és a Bizottsággal) pártpolitikai alapon működik.

És miért nem volt vita az elnökségi programról? Mert arról már egyetértését fejezte ki a Tanács és a Bizottság is. Az, hogy a programot nem kritizálták a képviselők, azt jelenti, hogy az EP is így gondolkodik. Vagyis, az Unió erősödése, a fokozódó integráció ellen nincs kifogásuk a képviselőknek sem.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya