NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bent úri-muri, kint küzdelem a napi betevőért

Igencsak kontrasztos volt az idei megyebál: miközben a vasi elit megadta a módját a mulatságnak, addig 350-en álltak sorba az MSZP-s képviselők által osztott ételért. A VÉSZ pedig demonstrált a megyei vagyon államosítása és a demokratikus rendszer lebontása ellen.

Törésvonal. Rendkívül éles. Nagyjából ez a gondolat villant be először az agyunkba, amikor végignéztünk a megyebálnak otthont adó vendéglő parkolójában fagyoskodó demonstrálókon, az ételosztásra váró szegényeken, valamint a mulatságra érkezőkön. Bár nem szokásunk méregetni másokat, ám az már az első pillantásra látszott, hogy a gyalogosan, vagy éppen taxival érkező hölgyek bundáinak, vagy az urak öltönyeinek árából két-három család akár napokig is jóllakhatna. (A bálra a belépőjegy 15 ezret kóstált.) A városi és a megyei elit tagjai kaptak is hideget-meleget attól a mintegy 250 embertől, akiknek nem tetszik a rendszer.

Volt, aki idén először juthatott meleg ételhez

Mindezekről azonban kicsit később, hiszen az MSZP két városi képviselője jóvoltából, a szombathelyi MSZP és a roma kisebbségi önkormányzat szervezésében 350 rászoruló juthatott meleg ételhez a parkoló bejáratánál. Czeglédy Csaba és Gyebrovszki János nem először nyújtott segítő kezet a rászorulóknak: három-négy évvel ezelőtt elhatározták, hogy képviselői jövedelmükből a hátrányos helyzetűeken próbálnak segíteni. Ennek jegyében már többször adtak tűzi

2011.12.07. 22:21

Meleget kaptak karácsonyra

/ közélet gal. /
Megnéztük, jó helyre került-e az a több köbméternyi tűzifa, amelyet szombathelyi családnak osztottak ki.
- és karácsonyfát, valamint ételt azoknak, akik nem tudják biztosítani maguk és családjuk számára a meleg otthont, a gazdag ünnepeket és a mindennapi betevőt.

Czeglédy, Gyebrovszki és az MSZP 350 rászorulónak osztott ételt
fotó: Bonyhádi Zoltán

Elsőként a két ötletgazdát, Czeglédy Csabát és Gyebrovszki Jánost szólítottuk meg.

A roma kisebbségi önkormányzattal kapcsolatban álló rászorulók kaptak ételt. Fontos hangsúlyozni, hogy itt nem csak romákról van szó, hiszen nem roma származású, de rászoruló emberek is ételhez jutottak. Összesen 350 főnek tudtunk hideg és meleg élelmet adni. Jórészt családos emberek érkeztek, sajnos vannak köztük olyanok, akik idén először ehettek meleg ételt

– foglalta össze kezdeményezésük lényegét Czeglédy Csaba.

A két szocialista politikus örömtelinek nevezte, hogy a tehetősebb párttagok mellett magánszemélyek is próbálnak segíteni: adományaikat rendszeresen viszik be a párt szombathelyi irodájába. Többek között ezek a felajánlások is segítettek abban, hogy 350-en ne éhesen térjenek nyugovóra.

A szombathelyi MSZP-ben egyébként azon fáradozunk, hogy a párt minél inkább visszanyerje a baloldali karakterét. Sajnos országosan sokakat sikerült a pártnak cserben hagynia. Mi azt szeretnénk bebizonyítani, hogy a rászorulók töretlenül bízhatnak bennünk.

– vélekedett Czeglédy.

A csomagok és leendő tulajdonosaik
fotó: Bonyhádi Zoltán

Gyebrovszki hozzátette: minden bál előtt gyűjtenek a szegényeknek, nincs ez másként most sem.

Azt szeretnénk, hogy azok, akiknek van lehetőségük bálozni, gondoljanak azokra is, akiknek a napi betevő előteremtése is kemény feladat .

A képviselő úgy tudja, a városi képviselők közül mindössze hárman igyekeznek segíteni a rászorulókon: kettejük mellett a Fidesz-KDNP részéről Lendvai Ferenc tartozik még ebbe a körbe.

Miközben a két képviselő igyekezett minél gyorsabban szétosztani az ételt, Vajda László Orfeuszhoz, a szombathelyi roma kisebbségi önkormányzat elnökéhez léptünk oda.

Sajnos könnyen lehet, hogy akik most ételt kapnak, idén először vehetnek magukhoz meleg élelmet. Az emberek lencsefőzeléket és hozzá tarja szeletet kapnak. A rászorulók között jegyeket osztottunk szét, most ezek felmutatásával lehet elvinni az ételt. A roma önkormányzat csak a minimális támogatásból működik, ezért nagy szerencsének tartom, hogy még mindig vannak olyan képviselők, akik szívükön viselik a nehéz sorsúak ügyét. Köszönettel tartozunk Czeglédy Csabának és Gyebrovszki Jánosnak, de nemcsak a mai ételosztásért, hanem a korábban kapott tűzifáért és karácsonyfákért is. Utóbbival sok családnak teljessé vált az ünnepe, hiszen a segítség nélkül valószínűleg nem díszíthettek volna karácsonyfát az otthonukban.

Bóvli ország, bóvli kormánya

Amíg az ételosztásnál az öröm és a hála jeleit láttuk a csendben várakozókon, addig nem sokkal arrébb már korántsem volt ennyire szolid a hangulat. A fent részletezett kezdeményezéstől teljesen függetlenül ugyanis a 2011 októberében létrehozott, 33 szervezetet tömörítő Vasi Érdekvédők Szövetsége (VÉSZ), a Vas Megyei Szolidaritás Mozgalom és több civil szervezet demonstrált a megyei vagyon államosítása, valamint a demokratikus intézményrendszer lebontása ellen. A tiltakozók rendesen felkészültek: síppal, dobbal (nádihegedűt nem láttunk), nagy hangerővel, no meg táblákkal érkeztek.

Utóbbiak közül a

Bóvli ország, bóvli kormánya 3.0

feliratút érezzük megosztásra érdemesnek. A mintegy 250 demonstráló a pattogó zene mellett hangszóróból Orbán Viktor örökbecsű szavait hallhatta, majd többször ütemesen távozásra (utóbbi igét a takarodj szóval helyettesítve) bíztatta a kormányfőt. Kaptak a fejükre rendesen a bálba gyalogosan, vagy taxival érkezők: a tiltakozók ugyanis egyesével fütyültek ki minden vendéget, legalábbis azokat, akik nem hátulról sompolyogtak be az étterembe. Puskás polgármestert például nemes egyszerűséggel

lehülyézte

a tömeg, ám a megyeszékhely első embere csak boldogan integetett...Ezt az estét valószínűleg nem mesélik majd el az unokáiknak. Hozzá kell gyorsan tennünk, hogy az MSZP által elindított gyűjtéshez sok bálozó hozzájárult, köztük például a polgármester és Gaál Róbert jegyző is dobott pénzt

a bálba jöttem, támogatom a szegényeket

feliratú ládikába.

A polgármester dobott a szegények ládikájába
fotó: Bonyhádi Zoltán

Az a baj, hogy pont azok bontották le az önkormányzatiságot, akik a rendszerváltáskor még élharcosai voltak ennek a berendezkedésnek. Így néhány kormánypárti vezető útmutatásai szerint a vasi képviselők szavazógép módjára beáldoznak bennünket. A kormány hitelességét jól mutatja az a példa, amikor Rogán Antal bejelentette, hogy a baleseti adó a biztosítók vesztesége lesz, hiszen azok a döntés nyomán 30 százalékkal csökkentik a díjak összegét. Mindezzel szemben nemrég azt láthattuk, hogy a tarifák éppen ennyivel növekedtek. Botrányos, hogy a minimálbér emelése egy fillér pluszjövedelmet sem jelent a munkavállalóknak, ráadásul már az általam csak rabszolga törvénykönyvnek nevezett Munka törvénykönyve egyes részei is hatályba léptek. Azt gondolom, nincs olyan kormánypárti képviselő, aki emelt fővel ki tud állni a munkavállalók elé.

– összegzett a nyugat.hu-nak Kiss Zoltán, a demonstráció egyik főszervezője, a Liga vasi alelnöke.

Hangsúlyozta: az aktuális politikai hatalom nekilátott a munkavállalói réteg ellehetetlenítésének. Kiss kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az érdekegyeztetésben rendszerében sincs előrelépés, a munkavállalói szervezetek véleményére ugyanis a kormány nem kíváncsi. Szerinte erre jó példa, hogy Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében összesen 33 országgyűlési képviselőt hívtak meg a Munka törvénykönyvével kapcsolatos vitafórumukra, melyen mindössze három vasi képviselő - Ipkovich György és Nemény András (MSZP), valamint Bana Tibor (Jobbik) - tette tiszteletét.

Nemény: Reméljük Orbán és a kormánya távozik!

Ha már szóba került Nemény András, vele is váltottunk pár mondatot. A parlamenti képviselő úgy látja, a megyei vagyon államnak történő átadásával funkcióit vesztette a megyei önkormányzat. Bár beszélnek a területfejlesztésről, melyet új feladatként kapnak a megyék, ám ez a politikus szerint inkább csak a kommunikáció szintjén van jelen.

Egy ideig bíztunk benne, hogy a kormánypárti képviselők közül többen szembemennek majd a döntéssel, ahogy tette azt például Pokorni Zoltán az oktatás ügyében. Végül ez nem így lett. Az mindenestre látszik, hogy a Fidesz a kormányhivatali struktúra kiépítésével a rendszerváltás legnagyobb vívmányát, nevezetesen az önkormányzás lehetőségét veszi el az emberektől. Nem szerencsés, ha kívülről mondják meg valakinek, mit hogyan csináljon. Ez így nem mehet, reméljük, hogy Orbán Viktor és a kormánya távozni fog. Az ételosztással pedig az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet, már nemcsak Kelet-, hanem Nyugat-Magyarországon is egyre több ember képtelen előteremteni a betevőre valót.

A hideg ellenére végig kitartottak
fotó: Bonyhádi Zoltán

A demonstráción saját standdal volt jelen az LMP, mely már korábban karakteres véleményt fogalmazott meg az úri-muriról

2012.01.06. 18:32

Kifosztott megye ne urizáljon!

/ vélemény 33 hsz. /
Az LMP felháborítónak tartja a megyebált.
. Östör Dávid, a párt vasi szervezetének sajtófelelőse, egyben választmányi tagja így értékelte a demonstrációt és a megyék kapcsán kialakult helyzetet:

Örömmel fogadunk minden civil kezdeményezést, úgy gondoltuk, hogy muszáj ma itt lennünk. Országosan és Vas megyében is szükségét érezzük annak, hogy megmutassuk, nem tetszik a rendszer. Az LMP már a 16 százalékos egységes adókulcs bevezetését sem támogatta. Az adójóváírás megszüntetése és az áfaemelés pedig szintén azoknak a pénzét venné el, akik ugyan többségben vannak az országban, mégsem dúskálnak az anyagi javakban. Mindezek után az Azori-szigeteki utazásokat nehezen megmagyarázhatónak tartjuk. A vagyonátadással a megyék létjogosultsága kérdőjeleződik meg, s így, hogy mindent államosítottak, a megyei elnök és a képviselők akár tiszteletdíj nélkül is elláthatnák a nem létező feladataikat.

A demonstráció mindenfajta rendbontás nélkül ért véget. Hogy mindezek után mennyire volt bulihangulat a megyebálon, az egy későbbi tudósításunkból kiderül. A megyei elnököt, valamint a fideszes parlamenti képviselőket viszont nem láttuk megérkezni. Az ételosztáson és a demonstráción összesen több mint 500-an vettek részt. Félezer ember csalódottsága és nehéz helyzete pedig el kéne, hogy gondolkodtasson mindenkit…

Kapcsolódó

2011.12.22. 12:49

Csirkét osztottak a rászorulóknak

/ közélet gal. 2 hsz. /
Százhetven szegény sorsú család lakhat jól karácsonykor.

2011.12.07. 22:21

Meleget kaptak karácsonyra

/ közélet gal. /
Megnéztük, jó helyre került-e az a több köbméternyi tűzifa, amelyet szombathelyi családnak osztottak ki.

2010.12.15. 07:26

Segítség a nagy hidegben

/ közélet gal. /
Sok nehéz helyzetű család csak az önkormányzat és a magánemberek segítségben bízhat az ünnepek közeledtével. Ahol szükséges, téli tüzelővel és élelmiszer csomaggal segítenek a rászorulókon.

2012.01.06. 18:32

Kifosztott megye ne urizáljon!

/ vélemény 33 hsz. /
Az LMP felháborítónak tartja a megyebált.

2011.12.29. 07:21

Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő?

/ közélet 3 hsz. 9 kapcs. /
Igazi feladatok, vagy további gyötrődés? Árulás, vagy szükségszerű átszervezés? Megyei és városi politikusok mondják el véleményüket a keddi döntésről.

2011.12.09. 20:22

Nem erről volt szó: nincs munka, üres a fazék!

/ közélet gal. 2 kapcs. /
A roma közmeghallgatáson, melyre egyetlen városi tisztségviselő sem jött el, az álláslehetőségek totális hiánya mellett például a bűnözés kérdése is előkerült.

2012.01.02. 18:22

Óriási tüntetés a fideszes bóvlialkotmány ellen

/ közélet 30 hsz. /
Civilek és demokratikus ellenzéki pártok egész hada demonstrált hétfőn Budapesten, az Operaháztól nem messze, ahol eközben a kormány magát ünnepelte.

Hozzászólások (88)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * 40. hsz - r* v*r*m * v*l*sz*t, m*rt *z 2006 *sz*n*k * l*ny*g*....
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
Hende Csaba moziban járt