NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Észak-Korea államilag jelent meg a Facebookon és a YouTube-on

A sztálinista zárványállam rászánta magát, hogy a központi hírügynökség csontszáraz oldala után megjelenjen a legnagyobb közösségi oldalakon. Ilyen sötét szatírát sem mostanában láttunk.

Hol vannak már az idők, amikor Észak-Koreáról kizárólag a már-már őrületig propagandisztikus hangvételű, Koreai Központi Hírügynökség hivatalos oldaláról lehetett tájékozódni, ahol olyan híreken lehet borulni mindmáig, mint például

az amerikai imperialisták a modern tudományon alapuló, ördögi pszichológiai hadviselést vívnak az antiimperialista, független államok ellen.

A hermetikusan zárt kommunista ország valami úton-módon úgy döntött, hogy ez a kommunikációs forma túlságosan idejétmúlt, sőt, egyirányú, és ezen változtatni szeretnének - meg is jelentek a legnagyobb tartalommegosztó közösségi oldalakon.

Miután az ország 24 millió lakója közül senki nem fér hozzá az internethez, csak egy nagy, persze erősen szabályozott belső hálózathoz, egyértelmű, hogy ezek a csatornák kifelé szólnak, a nemzetközi közvéleménynek, hogy promózzák a dzsucse ideológiát.

Szakadatlan katonai díszszemlék

Ne legyen azonban kétségünk afelől, hogy a Kim Dzsongil vezette rezsim kommunikációs paradigmaváltáson esett túl, és innentől minden más lesz, leomlanak a falak, bekövetkezik egy szép, új, fényes éra. Nem, Észak-Korea a web modern harsonáit is a régi szemléletbe ágyazva használja, ami egy különösen szatirikus ízt kölcsönöz az azokon található taralmaknak. YouTube-csatornájuk videóiban például komor tekintetű gyári technikusok mutogatják a legújabb vívmányokat a számítógépes vezérlés terén, bányászok termelik a végtelen mennyiségű szenet egy harmonikától terhes aláfestőzenére, na és persze ne feledkezzünk meg a szakadatlan katonai díszszemlékről.

Kim Dzsongil tekint le népére az LCD tévék fölött

Hasonló mondható el többi próbálkozásukról is. Az általuk gründolt Facebook rajongói oldal már-már totál(itar)is viccnek hat: legutóbbi státuszüzenet-frissítésükhöz például megtalálták a sarlót és kalapácsot, de az sem semmi, ahogy a feltöltött amerikaellenes képek alá azt a kommentárt fűzték, hogy ezek mutatják meg a nagyhatalom igazi arcát, ami pénzzel és materiális javakkal tolja át szándékait a médián. Az egyik képen, ami a The Economist címlapja is volt egyben, a new yorki Szabadságszobor az amerikai zászló piros sávjai, mint börtönrácsok mögött áll, de láthatunk "a háború üzlet" aláírással vigyorgó amerikait is, akinek az öltönye egy géppisztollyá formálódik. Parádés!

Haladjunk tovább: Flickr-oldalukon a fotók grandiózus állami ünnepélyekről, széles mosollyal a kamerába futó gyerekhadról, az állatkerti elefánttal ismerkedő jómunkásemberekről szólnak - de az is kiderül belőlük, hogy tüzijáték nélkül nincs munkáspárt-éltetés, és hogy némelyik észak-koreai lakótelep akár Olad újépítésű részén is megállná a helyét. Érdemes megfigyelni továbbá a hosszú záridős képeket, amik az ország utcáit fényárban úszóknak tüntetik fel, igyekezve cáfolni az áramra éhező emberek és a sötét elszegényedettség imidzsét.

fotó: -

Nem reagálnak, mert nem reagálhatnak

Azonban amekkora hévvel szállt bele Észak-Korea a webkettőbe, ugyanakkorával seprik le vállukról a diskurzus terhét. Az egyes oldalak fenntartói nem kommunikálnak senkivel, ha csak az nem tekinthető annak, hogy néha törlik és spamjelentést küldenek a kormányukra derogáló megjegyzést tevő hozzászólókról. Ám akadt, aki még így is átcsúszott a rostán: a TheUltramarines065 nevű YouTube-user sikerrel kommentelte be, hogy "NORTH KOREA WORST KOREA!"

Abba inkább nem merünk belegondolni, mit kaphat ezért a figyelmetlenségért az a szerencsétlen állami alkalmazott, akire a kommentirtás nehéz feladatát osztották.

ragyog a telep az állami Flickr-oldalon
fotó: -

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Paulus_Maior: V*rb*ssz*? *gy fr*szt! "*lt*rn*t*v k*lt*r*l*s pr*gr*m...&#...
19 éves férfit késeltek halálra a IX. kerületben - a rokonok vérbosszút akarnak
Paulus_Maior: "H*l zs*rn*ks*g v*n, *tt zs*rn*ks*g v*n ... s *gy r*d *s ...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?
Szentkirályi: *gy ,*nk*bb n* cs*n*lj*n s*mm*t....
Jól odasóztak a szombathelyi Jókai park sétányának
TMiki: "* r*k*n*k v*rb*ssz*t *k*rn*k" J*. L*h*t m*nn* P*k*szt*...
19 éves férfit késeltek halálra a IX. kerületben - a rokonok vérbosszút akarnak
okidoki: "*k* k*rd*t r*g*d, k*rd *lt*l v*sz *l"...
19 éves férfit késeltek halálra a IX. kerületben - a rokonok vérbosszút akarnak