NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Észak-Korea államilag jelent meg a Facebookon és a YouTube-on

A sztálinista zárványállam rászánta magát, hogy a központi hírügynökség csontszáraz oldala után megjelenjen a legnagyobb közösségi oldalakon. Ilyen sötét szatírát sem mostanában láttunk.

Hol vannak már az idők, amikor Észak-Koreáról kizárólag a már-már őrületig propagandisztikus hangvételű, Koreai Központi Hírügynökség hivatalos oldaláról lehetett tájékozódni, ahol olyan híreken lehet borulni mindmáig, mint például

az amerikai imperialisták a modern tudományon alapuló, ördögi pszichológiai hadviselést vívnak az antiimperialista, független államok ellen.

A hermetikusan zárt kommunista ország valami úton-módon úgy döntött, hogy ez a kommunikációs forma túlságosan idejétmúlt, sőt, egyirányú, és ezen változtatni szeretnének - meg is jelentek a legnagyobb tartalommegosztó közösségi oldalakon.

Miután az ország 24 millió lakója közül senki nem fér hozzá az internethez, csak egy nagy, persze erősen szabályozott belső hálózathoz, egyértelmű, hogy ezek a csatornák kifelé szólnak, a nemzetközi közvéleménynek, hogy promózzák a dzsucse ideológiát.

Szakadatlan katonai díszszemlék

Ne legyen azonban kétségünk afelől, hogy a Kim Dzsongil vezette rezsim kommunikációs paradigmaváltáson esett túl, és innentől minden más lesz, leomlanak a falak, bekövetkezik egy szép, új, fényes éra. Nem, Észak-Korea a web modern harsonáit is a régi szemléletbe ágyazva használja, ami egy különösen szatirikus ízt kölcsönöz az azokon található taralmaknak. YouTube-csatornájuk videóiban például komor tekintetű gyári technikusok mutogatják a legújabb vívmányokat a számítógépes vezérlés terén, bányászok termelik a végtelen mennyiségű szenet egy harmonikától terhes aláfestőzenére, na és persze ne feledkezzünk meg a szakadatlan katonai díszszemlékről.

Kim Dzsongil tekint le népére az LCD tévék fölött

Hasonló mondható el többi próbálkozásukról is. Az általuk gründolt Facebook rajongói oldal már-már totál(itar)is viccnek hat: legutóbbi státuszüzenet-frissítésükhöz például megtalálták a sarlót és kalapácsot, de az sem semmi, ahogy a feltöltött amerikaellenes képek alá azt a kommentárt fűzték, hogy ezek mutatják meg a nagyhatalom igazi arcát, ami pénzzel és materiális javakkal tolja át szándékait a médián. Az egyik képen, ami a The Economist címlapja is volt egyben, a new yorki Szabadságszobor az amerikai zászló piros sávjai, mint börtönrácsok mögött áll, de láthatunk "a háború üzlet" aláírással vigyorgó amerikait is, akinek az öltönye egy géppisztollyá formálódik. Parádés!

Haladjunk tovább: Flickr-oldalukon a fotók grandiózus állami ünnepélyekről, széles mosollyal a kamerába futó gyerekhadról, az állatkerti elefánttal ismerkedő jómunkásemberekről szólnak - de az is kiderül belőlük, hogy tüzijáték nélkül nincs munkáspárt-éltetés, és hogy némelyik észak-koreai lakótelep akár Olad újépítésű részén is megállná a helyét. Érdemes megfigyelni továbbá a hosszú záridős képeket, amik az ország utcáit fényárban úszóknak tüntetik fel, igyekezve cáfolni az áramra éhező emberek és a sötét elszegényedettség imidzsét.

fotó: -

Nem reagálnak, mert nem reagálhatnak

Azonban amekkora hévvel szállt bele Észak-Korea a webkettőbe, ugyanakkorával seprik le vállukról a diskurzus terhét. Az egyes oldalak fenntartói nem kommunikálnak senkivel, ha csak az nem tekinthető annak, hogy néha törlik és spamjelentést küldenek a kormányukra derogáló megjegyzést tevő hozzászólókról. Ám akadt, aki még így is átcsúszott a rostán: a TheUltramarines065 nevű YouTube-user sikerrel kommentelte be, hogy "NORTH KOREA WORST KOREA!"

Abba inkább nem merünk belegondolni, mit kaphat ezért a figyelmetlenségért az a szerencsétlen állami alkalmazott, akire a kommentirtás nehéz feladatát osztották.

ragyog a telep az állami Flickr-oldalon
fotó: -

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt * s*k *g*zs*g*t *m*t l**rt*t*k, *n n*m t*d*m *b*r*ln*. D* m...
“Nem megoldás cinkosként asszisztálni a fideszes mutyikhoz” - volt fideszes polgármesterek írtak levelet a döntéshozókhoz
j...: Gr*t*l*l*k m*nd*nk*n*k *k* * k*v*t*l*z*sb*n r*szt v*tt . ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
Fater: F*p f*ly*d*k, b*rn* s*r* t*k*ny. C*tr**n, p**g**t, f**t, pl. 250...
Leállhatnak a modern diesel-autók, teherautók, buszok
miki1950 : L*th*t**n g*z*d n*ncs * j*l*nt*s*g*r*l, *z*rt *zt*n m*gh*gyl*k ...
„Az ember nem demokratának születik, hanem megtanul azzá válni”
miki1950 : L*tsz*k, h*gy *zt *s l*f*z*tt* *z *rb*n. *ly*n bl*ds*g*t cs*k *...
Rusvai: fel kell készülnie rá mindenkinek, hogy el fogja kapni a vírust