NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Esküvői őrület Szombathelyen (II. rész)

Megismerkedés. Randizgatás. Járás. Összeköltözés. Leánykérés. Esküvő. Lakodalom. Így van ez a "klasszikus" párkapcsolatokban. Mi annak jártunk utána: lelkileg, fizikailag és pénzügyileg mit kell kibírniuk a házasulandó fiataloknak.

Az örömszülők

Manapság a házasulandók – ahogy azt a demográfiai statisztikák mutatják – érettebb korban, a húszas éveik legvégén vagy a harmincas éveikben lépnek frigyre. Ám természetesen a szülők számára ők ugyanúgy gyerekek, így mindenbe szeretnének beleszólni, szeretnék megosztani az ő tapasztalataikat a fiatalokkal. Hiába telt el az óta 25-30-35 vagy még több év: mindennek úgy kell sikerülnie, ahogy akkor nekik. Mindenről folyamatosan érdeklődnek, mindenről be kell számolni – a nyolc órás napi munka és a házasság előkészületeinek intézése mellett ez is terhet ró a házasulandókra.

Valamit ki kell találni, leszerelni a szülőket. A legjobb „trükk” pedig az, hogy egy bizonyos dolgot (a hangsúly az „egy”-en van) rájuk kell bízni. Figyelem! Nem szabad túl egyszerűnek lennie, és nem szabad túlontúl bonyolultnak, vagy olyan dolognak, amit a fiatalok mindig szem előtt szeretnének tartani. Pl. a lakodalomba bevihető italok vagy néhány különleges torta beszerzése. Higgyék el: beválik!

Tanúk és segítők

Amennyiben dűlőre jutottunk a hivatalokkal, azaz megvan az időpont és a helyszín, akkor azoknak a személyeknek szóljunk, akik fontos szerepet fognak betölteni az esküvőn. A tanúk, a koszorúslányok, a nyoszolyólányok – aztán a ceremóniamester vagy vőfély és a zenekar: mindenkivel le kell tisztázni a teendőket, az előírásokat és azt, hogy miben várjuk tőlük a segítséget – mind a szervezésben, mind a lebonyolításban.

A helyszín kiválasztása is nagyon fontos
fotó: Mészáros Zsolt

Költségvetés

El ne hagyjuk! A költségvetés legalább nagyjából történő megtervezése ad egy olyan irányt, ami a nagy napig meghatározza a pénztárcánkat. Akár van szülői segítség, akár nincsen – folyamatosan követni kell a kiadásokat, mert könnyedén gondterheltté válhat az ifjú pár, esetleg hitel felvételére szorulhat – és egy ilyen közös élet-kezdet bizony máris negatívan hathat a kapcsolatra.

Az esküvőipar sodrásában

Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy a különböző szolgáltatóknak addig fontos a kuncsaft, amíg meg nem kapja az általa nyújtott szolgáltatás ellenértékét. Pl. hiába fizettük ki a ruhák magas összegét, ha az utolsó javítások mégsem történtek meg, a ruha hosszú, vagy nem elég feszes. Persze vannak kivételek. Azoknál, akik nem kérnek előleget, megelégszenek az utólagos fizetéssel, tudhatjuk előre: minőségi lesz az általuk nyújtott szolgáltatás. De még ez sem jelent garanciát feltétlenül.

Vannak szolgáltatók, akik kihasználják a kiszolgáltatott helyzetben levő párokat. Leforrázásként hathat pl. amikor a fodrász az esküvő előtti napon változtat az időponton, vagy a fotós saját maga helyett egy kollégáját küldi. Ők pontosan tudják, hogy az utolsó pillanatban nincs lehetősége a párnak váltani, ezzel élnek vissza. Vérmérséklettől függ az erre adott reakció. Még ha a végeredmény végül tökéletes is lesz, az előre be nem kalkulált változások keserűvé teszik a fennkölt pillanatokat. Jó lenne, ha a nagy nap nem csak a párnak számítana, hanem az esküvőiparban dolgozók is megtennének minden tőlük telhetőt a tökéletes esküvőért, azonban úgy tűnik, ezt az elvet mégsem tette minden szolgáltató a sajátjává. Éppen ezért, érdemes jó előre tájékozódni a párnak a választás előtt, ismerősöknél érdeklődni nemcsak a jó ötletekről, hanem a rossz tapasztalatokról is. Mindez segítheti a tökéletes "nagy nap" megvalósulását. Most pedig sorra vesszük, mi mindenről kell gondoskodni ennek érdekében.

Ruhák és kiegészítők

Az esküvő színének kiválasztása meghatározza a ruha, a kiegészítők és a lakodalom helyszínének színösszeállítását is. A harmónia nagyon fontos: mutatja, mennyire ügyelünk a legkisebb részletekre is. Természetesen a legnagyobb kínálat a menyasszonyi ruha-piacon van. A kölcsönzőkben 90%-ban ezekből a ruhákból válogathatnak a leendő feleségek: érdemes itt is időben dönteni. Egyszer azért, mert egy-egy modell van a ruhákból, másrészt pedig időben történő foglalásnál jelentős kedvezményt is kaphat az érdeklődő. Ez pedig egy rendkívül komoly tétel a költségvetésben. Az általánosnak mondható kölcsönzési árak 30.000 és 200.000 Ft közé tehetőek, ám ez csak a ruha ára. Mint a normál divatban, itt is vannak trendek, és megvannak minden évnek az elitkategóriás ruhái – azaz az árakban a határ a csillagos ég, vagy inkább a pénztárca.

A kiegészítők: cipő, harisnya, fehérnemű, hajdíszek, fülbevaló, nyaklánc - külön tételt jelentenek. Ráadásul jelentőset. A vőlegényeknek egyszerűbb dolguk van: vagy választanak 100.000 Ft körül egy kész öltönyt a kölcsönzőben (ez vételt jelent), vagy elballagnak valamelyik úri szabóhoz, és kb. ennek az összegnek a kétharmadáért csináltatnak maguknak. Utóbbi esetben valóban olyan ruhát kapunk, mintha ránk öltötték volna.

Virág

Újabb sarkalatos kérdés. A menyasszony testalkatától függően választhatunk: a vékonyak körcsokrot csináltatnak maguknak, míg a teltkarcsúak hosszabb, pl. csepp alakú csokrot. Nagyon szép az, ha egy tömött, jól elrendezett bokréta van a menyasszony kezében, de nem szabad megfeledkezni egy praktikus dologról: ennek a virágkompozíciónak bizony súlya van. És ezt bizony a fotózás alatt, a ceremóniák alatt - ami több órát is jelenthet - tartani nem egyszerű feladat! A vőlegény és a férfitanúk (van, hogy a hölgyek is) kapnak egy-egy virágot a kitűzőjükbe: ezeknek is passzolniuk kell a már említett színharmóniába.

A virág is harmonizáljon az esküvői színeivel
fotó: Mészáros Zsolt

Fotózás

A fotós kiválasztása Szombathelyen nem tűnik bonyolultnak. Sokan vannak, talán kivétel nélkül állíthatjuk, hogy egészen kiváló munkát végeznek. A minőség tehát adott, így az ismeretség vagy az ár lehet döntő a kiválasztásnál. Az alaphelyzetben az esküvő napján kora délután történik meg a fotózkodás: a helyszín a Csónakázó-tó, a Kámoni Arborétum vagy szállodai lakodalom választása esetén a hotel kertje, hallja, szobája. Azonban gondoljunk csak bele, milyen megterhelő ez a párnak (főként a menyasszonynak): kora délutántól a gyönyörű, ám súlyos ruhában, a szintén csodaszép, csak éppen a "menni nem tudok benne"-cipőben kell mosolyognia, és engedelmeskednie a fotós kéréseinek.

Ezek után jönnek a ceremóniák, majd a lakodalom, ahol a menyecsketáncig bírnia kell. Leányálom - míg a gyakorlati részébe bele nem mélyedünk... Egyre többen választják azt, hogy a fotózás nem az esküvő napján történik. Persze, ekkor az egyik babona (miszerint a vőlegény nem láthatja aráját a menyasszonyi ruhában a ceremónia előtt) megdől, ám a pár könnyedebben veheti az akadályokat. Plusz költsége van a "kétnapozásnak", hiszen a frizurát, a sminket, a csokrot és a vőlegény ruhájának virágdíszét kétszer kell elkészíteni, de többek véleménye az, hogy ez a plusz kiadás megtérül.

A fotós minden részletre figyel
fotó: Mészáros Zsolt

A számokról konkrétan

Menjünk sorjában: a gyűrűk 50 és 200.000 Ft között szerezhetőek be, a meghívók 20.000 Ft-ba kerülnek. A menyasszonyi és koszorúslány-ruhák a kiegészítőkkel együtt 100-250.000 Ft, a fodrász és a sminkes 40.000 Ft. Az anyakönyvvezető előtti „igen” 20.000 Ft, a templomi esketés szintén ekörül mozog. A virág (csokor és díszítés) költsége 60.000 Ft, a fotózás 60-100.000 Ft-ig terjedhet. A sütemények 50-75.000 Ft között szerezhetőek be (menyasszonyi tortával együtt), a lakodalom egyéb kiegészítői (pl. székszoknya) 25-50.000 Ft. Egy átlagos, azaz 80-90 fős lakodalom ára 6-800.000 Ft körül mozog. A teljes költségvetést nézve, a kiadási oldal egy és másfél millió Ft között van – azaz, az érzelmi kötődés mellett komoly anyagi befektetést is jelent a házasság.

Miénk az egész világ!
fotó: Mészáros Zsolt

Lakodalom

A ceremóniákat követően mindenki éhes és mindenki szomjas. A szépen megterített asztal olyan esztétikai élményt ad a násznépnek, mint a feldíszített templom. A harmóniát továbbra is tartani kell: mint a virág-, lufi- és egyéb kiegészítők esetében – azaz a szalvéta, az asztali futó, az abrosz és a váza is passzoljon a választott színekhez. Ma már az esetek többségében a körasztalokat választják a párok: sokkal könnyebb odaülni egy társasághoz így, mintha hosszú asztalnál lennének a vendégek, ráadásul egy-egy családot így könnyebb elhelyezni. A vacsorával nem szabad megvárakoztatni a násznépet: úgy kell működnie ennek is, mint a határidőnaplóba beírt eseményeknek, órára, sőt inkább negyedórákra lebontva. Köszöntő, pezsgő, aperitif, aztán jön a leves, előétel, és szépen sorjában minden más – utána pedig le lehet táncolni a finom falatokat.

Zene a buliban

Fura ezt kimondani, de igaz: a lakodalom nem elsősorban az ifjú párról szól. A menyasszonynak szóval kell tartania a vendégeket, míg a vőlegénynek az összes hölgyet meg kell táncoltatnia. A zene fontos tényező: nem szabad, hogy nagyon modern legyen, de az sem jó, ha valamikor nem szól a zene. Itt elsősorban a vacsoráról van szó: a zenekarokkal az a „baj”, hogy a vacsora idején ők is étkeznek – ilyenkor jó megoldás, ha egy CD-ről szól addig a muzsika. Egyre gyakoribb a DJ-k választása, sőt a fővárosban a karaoke is dívik – ez még azért nagyon ritka vidéken.

Újfent divat házasságot kötni

„Minek az a papír?!” – terjedt el ez a mondat 90-es évek közepétől. Igaz, ami igaz: nem a papír teszi boldoggá a fiatalokat. Ám ez olyan mérföldkő az életben, amiből – jó esetben – egy van mindenkinek, ezért alaposan meg kell ünnepelni és tudatni azt a világgal.

Kapcsolódó

2010.09.04. 16:58

Esküvői őrület Szombathelyen (I. rész)

/ életmód /
Megismerkedés. Randizgatás. Járás. Összeköltözés. Leánykérés. Esküvő. Lakodalom. Mi az utolsó háromnak jártunk utána, hogy lelkileg, fizikailag és pénzügyileg mit kell kibírniuk a házasulandó fiataloknak.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

godemperor: H**** b*zz! S*k f*g*lm*d v*n *z *g*szr*l, *sm*t b*b*z*ny*t*tt*d....
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
Paulus_Maior: "Sz*v*m *ls* g*nd*l*tj*" *z v*lt, h*gy n*m t*dt*m, n*v*s...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
godemperor: *zt b*sz*l*m m*r m**t*. *z*k k*mm*n*st*zn*k, *zt*n * F*d*szn*l n...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
TheOldBarbers: F*l*s*g*d???? *jj b*tty*, *g*sz *d**g *z*rt v*lt*m v*l*d t*szt*l...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
interceptor: *h*gy T*r*czk** L*szl* *s *lm*ndt* m*r t*v*ly m*j*s* v*d**j*b*n ...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében