NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Esküvői őrület Szombathelyen (I. rész)

Megismerkedés. Randizgatás. Járás. Összeköltözés. Leánykérés. Esküvő. Lakodalom. Így kell lennie a klasszikus párkapcsolatokban. Mi az utolsó háromnak jártunk utána, hogy kiderüljön: lelkileg, fizikailag és pénzügyileg mit kell kibírniuk a házasulandó fiataloknak.

Talán csak a filmekben létezik, hogy az unoka megkapja a nagymama gyűrűjét, és azzal kéri meg a leányzó kezét. Az esetek nagy részében nem így történik, a fiú a nyakába szedheti a lábát, hogy végigjárja a várost, miközben keresi „azt az igazit”. Úgy tűnik, Szombathely az ékszerboltok paradicsoma – tucatnál is több üzlet közül választhatunk: akció, akció hátán, kedvezmények sokasága. Érdemes felkészülten érkezni, titokban lemérni párunk gyűrűsujjának méretét, előre kipuhatolózva ízlését. (A "rutinosak" zsebre vágnak egy gyűrűt, és mintaként magukkal viszik.)

Miből legyen a gyűrű?

Sárga vagy fehér arany? Ha ez adott, akkor is hatalmas a választék. Amikor a vőlegény-jelölt kérőgyűrű után érdeklődik, rögtön ketten veszik körül, és ajánlják a különböző gyűrűket, olyan szavakat használva, melyekről szegény azt sem tudja: eszik-e vagy isszák… Briliáns vagy cirkónia? Pénztárcától függően azért a végén csak sikerül a választás, és megvan a kérőgyűrű, ráadásul dobozkával együtt. Az ember fia érzi előre, mit kap majd válaszként a „leszel a feleségem?” kérdésre, de azért van egy kis izgalom annak feltevésekor, és ilyenkor a doboz sem nyílik olyan könnyen, mint a próbák során...

Érkezés a szertartásra
fotó: Mészáros Zsolt

Hatalomátvétel

No, talán eddig tart a férfiúi ügyintézés házasság-ügyben. Másnap már kezébe veszi a dolgokat a menyasszony, és az időpont-megbeszélés után következik a szervezés hosszú sora: ruha, virág, torta, és a többi, de mielőtt így előre szaladnánk, időznénk kicsit az időpont- és helyszín kiválasztásánál.

A helyszín kiválasztása

Érdemes több dátumot is kinézni a naptárból, no, és nem felejthetjük el az ezt követő sorrendet: „kocsma-tanács-templom”, azaz így lesznek az utolsókból az elsők. Legelőször a lakodalom helyszínéről kell dönteni, majd ott utánakérdezni: alkalmas-e az időpont, van-e akkora „placc”, hogy a tervezett násznép elférjen és táncolni is tudjon, és milyen ajánlat van az étkezésre, italokra. Milyen menük vannak, lehet-e italt vagy süteményt bevinni? Mit foglal magában az ajánlat? Persze, a helykiválasztást követően nem kell ezekről rögtön megállapodni – a legfontosabb az időpontválasztás. Tisztában kell lennie a párnak azzal, mekkora a násznép, milyen mély a pénztárca, hiszen a lakodalom a legveretesebb tétel a büdzsében.

Azok a bizonyos gyűrűk...
fotó: Mészáros Zsolt

Ceruzás beírás

Az étterem után jöhet a hivatal: Szombathelyen az okmányirodában van a kijelölt hely a bejelentkezésre. Figyelem, hiába írunk 2010-et, ez a következőképpen működik: ceruzával beírva – hangsúly a ceruzán van – bekerülünk egy kockás füzetbe, az adott dátumhoz. Majd felhívják figyelmünket arra, hogy milyen időszakban (kb. az esküvő előtt 3 hónappal) kell ismét jelentkeznünk, amikor is a ceruzás beírás tollasra változik! Mindez a XXI. században, a kommunikációs és információ-technikai forradalom közepette.

Nagyon drága

A polgármesteri hivatalban történő házasságkötés a teljes költségvetést tekintve a legdurvább ár-érték arányt képviseli. A terem díszítése 8.750 Ft, a gépzene 7.500 Ft, utóbbihoz még hozzájön 550 Ft,- mint a szerzői jogdíj átalánya. Ez a valóban „alapszolgáltatás” összesen tehát 16.800 Ft – amiért bő tíz percig tartó szolgáltatást kapunk, igaz, azt profi kivitelezésben. Minden óramű pontossággal működik, várakozó zene, bevonuló zene, gyűrűcsere, hitvesi csók, aláírás, alatta zene, kivonuló zene. A teremben lévő (egyébként ízléses, és valóban szép) díszítés ugyanaz az első párnak, mint a negyediknek és a tizediknek.

Gyűrűcsere - a szeretet és a hűség jelképe
fotó: Mészáros Zsolt

Az előbb említett összegben és tíz percben nincsen benne a pezsgős koccintás (az itókát nekünk kell vinni), a szülőköszöntő (a virágot nekünk kell vinni), a gyertyagyújtás, az élőzene, a hangszer- és énekszóló… Az ár természetesen a szolgáltatások számával növekszik. Szlovákiában ezt a dolgot is leegyszerűsítették: a templomi esketés hivatalos házasságkötés is egyben, így nem kell két helyre menni, két helyre fizetni. Ahogy az volt nálunk is 100 évvel ezelőttig, amíg nem került át a polgári bürokráciába a házasságkötés (is).

Esküvő vagy házasságkötés?

Jó is, hogy idáig eljutottunk, hiszen komoly fogalmat kell itt és most tisztázni. Esküvője ugyanis csak azoknak a pároknak van, akik templomban is „igen”-t rebegnek. A többiek „csak” házasságot kötnek. Nem igazán akarunk belemenni a szavak etimológiájába, de a lényeg az, hogy a templomban – szó szerint – esküt teszünk, ezért hívhatjuk esküvőnek, míg a polgármesteri hivatal házasságkötő termében egész egyszerűen egy szerződést írunk alá.

A templomi esküvő

Aki templomban esküszik, annak legalább megkeresztelve kell lennie. A római katolikus papok „jegyes oktatást” tartanak a fiataloknak, míg a protestáns egyházaknál „jegyes beszélgetésre” kerül sor. A különbség az, hogy utóbbiaknál a lelkészek saját tapasztalataikat is átadhatják, hiszen ők általában családos emberek, míg a katolikusoknál a cölibátus miatt ilyesmiről szó sem lehet. A kántor és a katolikus mise költsége (hossztól függően) előre meghatározásra kerül: általában 10-20.000 Ft között mozog, míg a protestáns lelkészek „ingyen esketnek, keresztelnek és temetnek” – ezt elegánsan úgy oldhatjuk meg, hogy egy csekken befizetünk valamelyik alapítványnak.

Folytatjuk…

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Paulus_Maior: *gy t*n*k * f*d*sz (*s) *j k*rsz*k*b* *rk*z*tt: "*Z *LL*NS...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
Paulus_Maior: * f*n* *zt * fr*ny* *ll*nz*k*t, M*ND*NB*L P*L*T*K** *GY*T *k*r c...
Egy baleset és a gyenge közvilágítás miatt ugrott össze az országgyűlési képviselő és Körmend polgármestere
zoll11: V*l*k*n*k n*gy*n *z *tj*b*n l*h*t, h*gy *lj*r*st *k*rn*k *nd*t*n...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
miki1950 : T*tsz*k *m*k*r * h*h*rt *k*sztj*k. *z *z *rb*n* m*ff**r*ndsz*r ...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
westend: Sz*m*kk*l v*gy*zz p*p*, s*k*r*lt r*nggy* *gn*d * m*n*p....
Megvan a toplista: Kiderült, melyik a legdrágább utca Szombathelyen