NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Események voltak este a színművészeti egyetemnél

A kancellár őszi szünetre hivatkozva szerette volna kiüríteni az épületeket, de a diákok ezt másként gondolták.

Az elmúlt hetekre jellemző patthelyzet után pénteken este ismét zajlottak az események a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE).

A feszültség már csütörtökön növekedésnek indult, amikor Szarka Gábor kancellár az egyik egyetemi épületben lekapcsolta az internetet, majd ma később az irodai gépeken blokkolta a Facebookot.

Esze sajttótájékoztatót tartottak a diákok
fotó: SZFE DÖK

De az események pénteken eszkalálódtak igazán, mikor először az a hír terjedt el, hogy kiürítik az épületeket, majd Szarka ezt követő körlevele, amely részben cáfolta, részben megerősítette ezt.

Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előrehozásáról van szó

- idézte az MTI a kancellárt, aki hozzátette:

"Az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta: azért is fontos ez a pár nap - azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket - mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is. Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik."

A hallgatók közleményt adtak ki, amelyben azt írták, hogy az egyetem vezetői a világjárványt ürügyként használják, a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítsék. Nem a diákok, hanem az internet lekapcsolása lehetetleníti el az oktatást. Ami pedig az „őszi szünetet” illeti:

"Felbecsülhetetlen és pótolhatatlan kár éri a hallgatókat. Embertelen módon, néhány órás határidővel evakuálják a kollégistáinkat. A hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatóink esetében ez a lakhatás megvonását jelenti."

Este 6-kor a diákok sajtótájékoztatót tartottak, amelyen nagyon sok támogató is megjelent.

Még az este az egyetem üzemeltetési munkatársai megpróbálták kiüríteni az épületeket, de nem sikerült, sőt a diákok „visszafoglalták” az Ódry Színpadot.

Az eseményekről jegyzőkönyvet készítettek, de atrocitás nem történt.

A hallgatók most termenként őrzik a Vas utcai és a Szentkirály utcai épületet, és fenntartják a blokádot, amíg az egyetemi autonómiát nem garantálják számukra.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

crankitup: *z m**rt *ly*n n*gy sz*m? *z *t*n l*v*kn*k l*g*l*bb 80%-n*k n*nc...
Jogosítvány nélküli sofőrt fogtak Bérbaltavár és Nagytilaj között
shopron: * m*g*lt k*sl*nyr*l f*nt v*n * k*r*, n*v*, *z *l*t*ltr*l m*g s*m...
Másodfokon is letöltendőt kapott a sorkifaludi halálos traktorbaleset okozója
rheingold1926: Sz*m*r* r*g*ny *z *m* *tt z*jl*tt Sz*mb*th*ly*n. Tr**n*n *ml*k*z...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
belabo: *z*k *z *l*t n*gyd*lg**. ...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
salfai: *d* k*ll*n* f*gy*ln*, m*rt m*st m*n*m*l*s k*l*nbs*gg*l *gy*n, d*...
Kissé nehezen, de győzött a Haladás a Szolnok ellen