NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Azért az furcsa, hogy a szombathelyi piacon fenyőfának még nyoma sincs

Volt már nagyobb is alig két héttel karácsony előtt a forgalom a szombathelyi Vásárcsarnokban. Kínálat és ármustrát tartottunk.

Néhány éve ilyenkor egy hétköznapi piacnapon is már alig lehetett mozogni a csarnokokban, most meg egy-két hétvégi napot kivéve csak dekkolunk, vásárlóra várva. Pedig minden van, de a multiknál az ajándékok mellett már élelemből is bevásárolnak, azért sokan külön nem jönnek el ide. Állítólag jóval nagyobb lett a vásárlóerő. Megmondom őszintén, én nem tapasztalom

– panaszkodott egy, a szombathelyi Vásárcsarnok első ütemében több évtizede árusító zöldség-gyümölcs kereskedő. Érdekes, hogy nem az elülső, hanem a hátsó csarnokban láttunk több vásárlót. Való igaz, a választékon nem múlik a vásárlás, csupán a pénztárca vastagságán és az igényen.

A piac karácsonykor
fotó: Lendvai Emil

Azért az furcsa, hogy szenteste előtt alig két héttel fenyőfának nyoma sincs, nem kapható még karácsonyi pulyka sem a húsosoknál (az egyik árus szerint 18-a után lesz), s ebben az évben sem árulnak élő halat. Zöldség-gyümölcs, szaloncukor és karácsonyi díszek tekintetében azonban nem lehet ok panaszra.

Az árak sem azonosak (néhány terméknél alig van különbség), s az ilyenkor télvíz idején megszokottak. Sláger a főként bejglihez keresett dióbél 2000-3000 forintért, s egy helyen nagy szemű gesztenyét is kínáltak potom 2000 forintért kilogrammonként.

Adventi koszorúk
fotó: Lendvai Emil

S, ha már az áraknál tartunk, a paprika 550-600 forint (lecsópaprika esetén 380-400), a paradicsom 550-700, a sárgarépa 150, a fehérrépa 500 forint körüli, a spenót 600, a vöröshagyma 150-200, a sütőtök 150-200, a foghagyma 800-1800 forint kilogrammonként. A bevásárlóközpontokban nyomott a burgonya ára, ez a piacon kevésbé érződik, ott 80-160 forint fajtától függően. A legolcsóbbat zsákosként adják.

Karácsonykor a piac
fotó: Nyugat.hu

Sokféle gyümölcs is kapható, a szintén bőséges kínálatú, alacsony áron tartott almát már 100-160 forintért lehet kapni kilogrammonként. A narancs ára 300 forint körül mozog. Nincs hiány a sütéshez jól fogyó tojásból sem, nagyságtól és árustól függően darabját 35-től 45 forintig kínálják.

A szaloncukor nem olcsó, legalább 1000 forintot kell fizetni a különböző ízű karácsonyfára, vagy az alá valóért kilónként, de ízesítéstől és kiviteltől függően a végső ár a csillagos ég, azaz 3000-3200 forint.

Szaloncukorból bőséges a kínálat
fotó: Lendvai Emil

Van egy szűk réteg, amelyik igényli és meg is tudja fizetni a különleges ízesítésű és csomagolású szaloncukrokat, de a legtöbben persze a legolcsóbbat keresik, abból sem kilószámra vásárolnak – tudtuk meg egy szaloncukorárustól.

Az egyre drágább kocsonyahúsból is bőséges a választék, a sertéslábat kilónként 450-550, a bürkét 500 forintért mérik, de van disznófül is kilónként 800 forintért. Halból csak feldolgozottat, hűtöttet lehet kapni. Bár édesvízi ország vagyunk, a pontynak húzós ára van, a szeleteltet kilónként 2400 forintért árusítják. Ennyi az amurszeletek ára is, míg a filézett harcsáé 2800 forint. Halászlé alapot is kínálnak, 1000 forintért. A karácsonyi kellékeknek, illetve karácsonyfadíszeknek se szeri, se száma, a különböző színes gömböktől, az ablakdíszeken és égőfüzéreken keresztül a műkarácsonyfáig.

Akciós hús
fotó: Lendvai Emil

Igyekszem mielőbb megvásárolni az ünnepekre valót, már ami eláll, nem hagyom az utolsó napokra, amikor sokan kapkodnak fűhöz-fához. Én is furcsállom, hogy fenyőfát még nem lehet kapni

– mondta el véleményét egy középkorú háziasszony, aki több helyen is szívesen elidőzött, válogatott.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *g*n, *k*r p*ld*t *s v*h*tn*nk * sz*msz*d*nkr*l, m*rt * l*g*t*ls...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
azazel: Cs*k gr*t*l*ln* t*d*k. M*g t*bb *ly*n k*zd*m*ny*z*s k*ll*n*. Sz*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
crankitup: ...k*v*ncs* v*gy*k, h*gy t* m*ly*n j*g*n m*n*s*t*d *zt *tt k*mm*...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
Kubota: L*h*t, d* m*st Sz*mb*th*lyr*l m*gy * d*sk*rz*s. *nny* *r*v*l p*l...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
spq2s: * v*r*s*n k*v*l* *t*k*t *gy*n*gy l*sz*rj*k? T*dt*d?...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca