NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Erőss Zsolték drámája: mi várta őket a csúcson és azután?

Az eltűnt magyar hegymászók esete sajnos nem egyedi: a sporthegymászás életveszélyes sport. De miért az? Farkas Györgyöt, egy tapasztalt Vas megyei mászót kérdeztünk.

...de mielőtt átadnánk neki a szót, a lelkünkre kötötte, hogy valamiképpen jelezzük a cikkben: ő nem szereti magát hegymászónak nevezni, ahogy általában pályatársai sem. Inkább a hegyek embere jelzőt használná, vagy valami hasonló szerényebbet, de a hegymászót semmiképpen - ami már önmagában sokat elárul arról, milyen típusú gondolatiságot követel meg ez a kényelmes kanapéből szemlélve elképzelhetetlenül rizikós életforma. A továbbiakban mi most nem jóslatokba bocsátkozunk Erőss Zsolt és Kiss Péter életesélyeit illetően, hanem megpróbáljuk az olvasót közelebb tolni ahhoz, hogy megértse: ez nem egy úri hobbi (még ha milliós tételeket is követel meg az űzése), hanem az emberi szervezetet a pellengérre állító próbatétel.

Kancsendzönga, a világ harmadik legmagasabb hegye
fotó: eric.hart @ Flickr

- Mivel kell számolnia annak, aki megdöntene egy nyolcezres csúcsot? Mivel jár az, ha valaki egy ilyenre vállalkozik?

- A klímaváltozás miatt a hegyekben is megváltozott az időjárás, lényegesen nagyobbak a veszélyek, mint akár csak húsz évvel ezelőtt. A hegyeket alapvetően a fagy tartja össze: éjjel nagy hidegek vannak, összefagy minden, nappal megsüti egy kicsit a nap, elkezd olvadni - és ezek az éjszakai nagy hidegek az utóbbi években, az Alpokban legalábbis hiányoznak. Melegszik minden, sokkal könnyebben alakulnak ki lavinák, sokkal kiszámíthatatlanabb minden. Ez egy olyan tényező, ami a nyolcvanas évektől rohamosan változik, és a szakirodalma is csekély. A másik, hogy nagyon sok ember kijut nyolcezresre úgy, hogy nem voltak meg előtte a kellő tapasztalatai, nem szerezte meg azt a rutinmennyiséget, ami ehhez szükségeltetne - és ez most nem Erőss Zsoltra vonatkozik. De öt-hat év kemény edzésmunka kell ahhoz, hogy valaki a legmagasabb csúcsoknak nekiinduljon.

- Egy nyolcezres csúcs esetében nem csak arról van szó, hogy fel kell kapaszkodni, hanem egyéb kíméletlen környezeti hatásokkal is meg kell küzdeni. Mik ezek a faktorok, amikkel mondjuk egy szomszédos, osztrák hegyláncon nem is szembesül az ember?

- Itt minden fokozódik. Már a kijutás is háromszor hosszabb, mint egy Alpok-beli útnál. Már csak az alaptábor is 5500 méteren van, ami ugye lényegesen magasabb, mint Európa legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc. És akkor itt van a nyolcezer méteres magasság, ami felett már az úgynevezett halálzóná ról beszélünk, nem véletlenül: megnövekszik a tüdőödéma veszélye. Egyrészt mert hideg van, ezért a szervezet megpróbálja gyorsabban keringetni a vért, másrészt mivel kevés az oxigén, a vér több vörösvérsejtet termel, hogy több oxigént tudjon kiválasztani, ami által besűrűsödik. Ez a két folyamat pedig egymással teljesen ellentétes. De nagyon magas az UV-sugárzás is, ami a hóról is visszaverődik, olyan, mintha az ember egy bekapcsolva hagyott, szabad ég alatti szoláriumban sétálna.

Erőss Zsolt (Fotó: Utazom.com)
fotó: Nyugat.hu

- Az oxigénhiányt hogyan kell elképzelnünk?

- Úgy, hogy fent az ember azért nem érzi annyira jól magát. Ez nem olyan, mint a vízben fuldoklás, egy részegségre hasonlító mámort kell elképzelni: lelassul az ember, nem érzékeli olyan tisztán a környezetet. Nem az a probléma, hogy nem kap levegőt, hanem hogy lép hármat és elfárad. Ez háromezer méteren már az átlagemberek hetven százalékánál előjön.

- Hogyan lehet erre felkészülni?

- Az ilyen nagy expedíciók, amiben Zsolték is részt vettek, kidolgoz egyfajta akklimatizációs folyamatot, aminek során lépcsőfokonként haladnak felfelé. Figyelik az időjárást, ami ha eljön, úgymond "felrohannak és lerohannak", hogy minél kevesebb időt töltsenek magasan.

- Oxigénpalackot miért nem használhatnak?

- Mert a Nemzetközi Hegymászó Szövetség is az ilyen mászás nem minősül sportmászásnak, nem ismerik el professzionális teljesítménynek.

- És a csúcsnál még nincs is vége a feladatnak.

Sőt, a lejutás igazából a legnehezebb: egyrészt mentálisan kienged az ember, azt hiheti, hogy fentvolt, megvolt, és túl van a nehezén, pedig nem. Én nem is szeretem azt a kifejezést, hogy meghódította a csúcsot, inkább a csúcs megengedte, hogy felmenjünk - de a lényeg, hogy akkor másszunk meg egy csúcsot, ha le is tudunk jönni.

A legutóbbi hírek a magyar mászókról

A tizenegy évvel ezelőtt útjára indított Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot célja, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. Ennek keretében jutott fel most hétfőn Erőss Zsolt és Kiss Péter a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára, de kedd délutáni információk szerint nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba.

Mint kiderült, a magyar hegymászók már végkimerültséggel küzdöttek, legalábbis erről számoltak be rádión keresztül - Kollár Lajos, az expedíció helyszínen tartózkodó vezetője pedig szerda reggel már azt közölte, hogy a megmentésükre küldött serpák (erős fizikumú, a hegyet jól ismerő tibeti teherhordók) nem találják őket sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén.

Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak

- fogalmazott később Vincze Szabolcs, az expedíció szóvivője, hozzátéve: ha szabad ég alatt éjszakáztak, akkor gyakorlatilag semmi esélyük, hogy túlélték.

Címlapfotó: sevenhighskies @ Flickr

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *lt*l*n*s *sk*l** *szt*lyt*rs*m *s N*gyk*r *tc** b*r*t*m v*lt. ...
Elhunyt Pekovics József, nyugalmazott szombathelyi tűzoltó
jeremias: *r*mt*l* h*r, m**l*bb* gy*gy*l*st m*nd*n *r*nt*tt k*sgy*rm*kn*k....
Kásler: Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s betegek terápiája
kezdem: K*r, h*gy *z *mp*t**t s*m l*h*t t*n*ln*... ...
„Hetvenévesen már nagyon nehéz az unokámmal egész nap tanulni”
crankitup: *zt *d*m *n *s. D*l*t*n n*gy*n n*m *k*r m*nn* *z * b*z*ny*s b*l*...
Egy nap hárman buktak meg Vas megyében ittas vezetéssel, ketten balesetet is okoztak
miki1950 : *rtsd, b*rk*lt c*g*ny*z*s. ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt