NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Csak Szombathely

Megnéztük, hogyan is áll most a Szombathely határában épülő új akadémia – vagyis az Illés Akadémia bővítése

2020 negyedik negyedévére fejezik be a tervek szerint a munkálatokat. Mi pedig meglestük, hol is tartanak most.

2019. június 20-án kezdődött meg Szombathely és Sé határában, éppen az Illés Akadémia mellett a vadiúj, 6 milliárd forintos nyugat-magyarországi utánpótlás nevelési centrum építése. Az új akadémia híre természetesen sokaknál kiverte a biztosítékot, hiszen alig telt el két év a gyakorlatilag fenntarthatatlan és sok-sok más problémát is felvető, 16 milliárdos Haladás stadion felújítása óta. Ráadásul a szombathelyi csapat sem éppen kápráztatott el bennünket eredményességével az elmúlt időszakban: 11 év után nemrég átkerültek a másodosztályba.

Tehát hiába marad már el jó ideje a siker, mégis mértéktelenül ömlött a pénz a labdarúgásba Szombathelyen is. Tulajdonképpen annyi pénzt öltek bele az utóbbi időben ebbe a sportba, mint amennyi a város teljes éves költségvetése, vagyis nagyjából 30 milliárd forint.

Még több képért kattints!
fotó: Mészáros D. Zsolt

Mégsem ez volt, ami úgy igazán kiverte a biztosítékot a helyieknél. Az új akadémia ugyanis egy olyan rétre épült, amit már nagyon-nagyon régóta kutyafuttatóként és közösségi térként használtak a környékbeliek és több védett növény- és állatfaj otthona is. Ezért hát egy napsütötte péntek délutánon, egészen pontosan 2019. július 5-én úgy döntöttek, hogy békés piknikkel tiltakoznak

2019.07.05. 18:27

Élőben az első séi virágos rét piknikről

/ közélet 25 hsz. 3 kapcs. /
Békés, jóhangulatú tiltakozás a Mészáros Lőrinc-féle, hatmilliárdos állami futballakadémia ellen.
az új sportlétesítmény megépítése ellen. Ehhez persze akkor már túl késő volt.

Ahogy azt országos fődíjat nyert tényfeltáró cikkünkben

2019.10.20. 18:19

Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen

/ közélet 13 hsz. /
Az utóbbi időben annyi pénz érkezett Szombathelyre futballra, mint a város teljes éves költségvetése. A 16 milliárdos stadion után most egy 6 milliárdos labdarúgó akadémia épül. Utánajártunk, miért is?
is írtuk:

 • 2014 márciusában összeült a kormány , hogy egy határozatban (1100/2014. (IX. 18.) jelentse ki, egyetért a „nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum megvalósítására irányuló beruházási programmal” , ahogy azzal is, az érintett szombathelyi ingatlan a Nemzeti Sportközpontokhoz kerüljön.
 • A dokumentum azt is meghatározta, hogy „4 darab szabvány méretű labdarúgópálya, 1 darab szabvány méretű, világítással rendelkező labdarúgópálya, 1 darab szabvány méretű, világítással rendelkező műfüves labdarúgópálya és az Akadémia kiszolgálásához szükséges 7 öltöző és rehabilitációs kiegészítő infrastruktúra valósul meg” . Megbíztak egy kormánybiztost is, hogy dolgozza ki a megvalósítási koncepciót és számolja ki, mennyibe is kerül mindez.
 • A rendeletet maga Orbán Viktor miniszterelnök szignózta.
 • A kormány aztán 2014 novemberében ismét összeült és rábólintott a megvalósítási koncepcióra.
 • fotó: Mészáros D. Zsolt
 • A program megvalósulásának időszakát 2014 és 2017 között jelölték meg.
 • A szombathelyi képviselők már akkor Illés Akadémia beruházásnak nevezték a terveket.
 • Szombathelyen eddig is folyt labdarúgó utánpótlás képzés (Illés Akadémia, Király sportlétesítmény, Haladás, stb.), így első hallásra érthetetlen volt, miért is szükséges a városban egy újabb, ezúttal közpénzből megvalósuló, állami labdarúgó akadémia.
 • A kormányhatározatban említett koncepció és a kormányüléseken elhangzottak bizonyára segítettek volna tisztába tenni a beruházás okait és céljait, ám lapunk hiába fordult többször az érintett minisztériumokhoz, nem kaptuk meg sem az említett koncepciót, sem a kormányülés jegyzőkönyvét.
 • Azért is érdekesek lennének a dokumentumok, mert talán rávilágítanának arra, hogy van-e észszerű oka az állami milliárdok elköltésének.
 • Van-e valami épkézláb, hosszú távú koncepció, vagy csak egy focirajongó politikai vezető hobbija az egész?
 • fotó: Mészáros D. Zsolt

  Próbáltunk tehát információkat kicsikarni több érintettől is. Teltek-múltak a hetek, de egyedül a Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk értékelhető választ

  2019.11.05. 09:03

  Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát

  / közélet 40 hsz. /
  Nem igazán értjük, hogy miért maszatolták el ennyire a 6 milliárdos akadémia történetét, így több érintettnek is elküldtük kérdéseinket. A Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk egyedül értékelhető választ, kezd kitisztulni a kép.
  – még novemberben. Nem éppen ezekkel a szavakkal, de megerősítették, hogy valóban az Illés Akadémia bővítése az új létesítmény.

  Azt írták, hogy a Magyar Állam a tulajdonosa, bérlője és üzemeltetője pedig egyedüli pályázóként az Illés Sport Alapítvány. A szerződést 15 évre kötötték meg és az üzemeltetésért 400 ezer forint + áfát kell majd havonta fizetnie az Illés Sport Alapítványnak.

  Még több képért kattints!
  fotó: Mészáros D. Zsolt

  Hozzászólások (21)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : H*t Cs*b* r*m*l*m m*gf*ng*t*d *zt * t*tv*s t*lv*j b*nd*t *gy, h...
  Czeglédy Csabát gyanúsítottként hallgatták ki az "Ördög ügyvédje" blog Borkai Zsolt jachtos-szexpartis bejegyzése miatt
  elbandi: m*r cs*p*gt*t*k *z *nf*k*t h*gy *lt*s *g*z*l*ss*l m*t l*h*t m*jd...
  Orbán Viktor: Nem indulnak el a középiskolák április 19-én
  miki1950 : H*zz*sz*l*s*db*n *z *rb*n* p*l*t*k* j*n*s *rc* t*st*s*l m*g, m*l...
  "Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
  miki1950 : *gy*n m*r k*dv*s p*lg*rm*st*r *r*k, * ny*j*mm*n*t*s l*z*ngj*t m*...
  Szombathely polgármestere elődeivel együtt biztatja a város lakosait az oltásra
  miki1950 : T*l*n, t*l*n. *n *bb*n n*m l*nn*k *z*rt b*zt*s. S*k m*l*k *z *mb...
  Zacher Gábor már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőgépre