NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

Gyurcsány már tényleg nincs az MSZP-ben

Kiderült: a radikálisabb DK és a szakmaibb Együtt-PM közösen nagyobb tábort tud mozgatni, mint a szocialisták.

Még a tegnapi EP-választások

2014.05.25. 22:18

A DK beérte az MSZP-t, a jobboldal tarolt

/ közélet 11 hsz. 2 kapcs. /
Az LMP is átlépte a küszöböt, küldhet képviselőt az Európai Parlamentbe.
előtt mondta Gyurcsány Ferenc: attól tart, sokan nem tudják, hogy ő már nincs az MSZP-ben. Arra célzott, hogy akik vele szimpatizálnak, azok is a szocialistákra fognak szavazni. Nem így történt, hiszen a DK és az Együtt-PM Budapesten nem csak a Jobbikot, hanem Mesterházyékat is megelőzte. Sőt, a DK országosan meg is közelítette az egykor legerősebb ellenzéki csapatként működő szegfűs pártot.

A legnagyobb vesztes

Az MSZP-t most tényleg elküldték a fenébe. Szó sincs már arról, hogy ők lennének a baloldal vezető ereje, ezt el kell felejteniük. Zuhanásuk törvényszerű, az országgyűlési választások után is ugyanúgy folytatták. Elavult politikai módszerek, szürreális váltópárti gondolkodás, semmitmondás, hatástalan lufikampány. És most már nem csak jobbról, de balról is fenyegeti őket a veszély.

fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

Komoly küzdelem lesz a baloldalon, a tegnapi eredmények megmutatták, kinek mekkora a bázisa. És az MSZP-é sokkal kisebb, mint azt a pártban remélik, a radikálisabb DK és a szakmaibb Együtt-PM közösen nagyobb tábort tud mozgatni. Utóbbiak talán azon is elgondolkodnak, mennyire volt szerencsés a megkötött alku. Ők alig kaptak néhány helyet az országgyűlésben, frakciójuk sincs, pedig a jelek szerint a választók többségét ők, és nem a szocialisták szállították április 6-án.

A Jobbik hatalmas sikernek nevezi eredményét, de áprilisi szavazóbázisának csak a harmadát tudta mozgósítani. A második helyet a szétforgácsolt baloldalnak köszönheti, de ez a baloldal még mindig erősebb, mint a Jobbik. Ráadásul megint megmutatkoztak a területi eltérések, a Jobbik vidéken és az ország keleti felében számít erősnek, és főleg a protestszavazatokból táplálkoznak (vagyis nem rájuk szavaztak, hanem a Fidesz és az MSZP ellen).

Évtizedekig elhúzódhat?

Az LMP megint megugrotta a küszöböt, de nem sikerült erősödnie. Egyre inkább látszik, hogy nem nagyon van saját bázisuk, azok szavaznak rájuk, akik mást nem találnak a politikai palettán. Márpedig a most kezdődő helyezkedés és szerepcserék ezt a tendenciát is megakaszthatják.

A Fidesznek régóta nincs és még sokáig nem lesz kihívója. Nekik elég, ha hátradőlnek, és végignézik, ahogy a többiek megvívják a saját küzdelmeiket. Mert azok lesznek bőven, és ha az ellenzék nem változtat stratégiát, ha nem keres utánpótlást, és nem képes lerázni magáról a berögződéseit, akkor ez évtizedekig is elhúzódhat.

EP-választás: a Fidesz-KDNP eredményvárója
fotó: MTI Fotó: Beliczay László

A választók, persze, üzentek az alacsony részvétellel is. Csak a leghűségesebb táborok voksoltak, és félő, hogy ez a politikai apátia sem lesz rövid életű. És még egy megjegyzés: hagyjuk már, hogy aki nem ment el, kire szavazott volna. Tök mindegy. Ott volt a lehetőség, nem éltek vele. Semmi garancia sincs, hogy máskor máshogyan tesznek.

Kapcsolódó

2014.05.26. 09:26

Több mint 61 százalék voksolt a Fideszre Vas megyében

/ közélet 10 hsz. 1 kapcs. /
Itt csak négy párt jutott volna az Európai Parlamentbe. Mutatjuk szombathelyi eredményeket és a képviselőket is.

2014.05.25. 22:18

A DK beérte az MSZP-t, a jobboldal tarolt

/ közélet 11 hsz. 2 kapcs. /
Az LMP is átlépte a küszöböt, küldhet képviselőt az Európai Parlamentbe.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *ssz*s k*r*kp*r *t *ly*n *l h*ny*g*lt j*rj*t*k *s l*s*t*k h*gy s...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *z *lt*l*d l**rt*kk*l m*x. *gy*t*rt*k. V*n*tk*zt*tv* *z *dd*g b...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
elbandi: *h, h*gyd. *m*g m*gv*n n*k*k * c*rk*sz, *dd*g n*ncs b*j. :) m* ...
Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar
miki1950 : N* b*ntsd, m*rt *g*z*t b*sz*l, m*gh* f*lt*t*l*s m*db*n *s m*ndj*...
Rusvai szerint hamarosan visszatérhet a kötelező maszkviselés
elbandi: v*gy n*m k*n* * f*csk* f*szk*k*t l*v*rn*... :/...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri