NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Enyedi Ildikó sem indít osztályt jövőre az SZFE-n

A 2018-as Oscar-jelölt filmrendező mellett még 21 tanár lépett vissza az osztályfőnöki pozíciótól.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 22 oktatója lépett vissza az osztályindítástól, miután feltételeik nem teljesültek, és egyeztetniük sem sikerült a szakminisztériummal.

Hiába kértek ugyanis egyeztetést az SZFE osztályindító tanárai az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól novemberben, arra nem érkezett válasz. Mivel december 20-ig sem kaptak garanciát a szenátus jogkörének visszaállítására, így a 22 érintett oktató jövőre nem indít osztályt. Közleményükben egyebek mellett azt írták, hogy egyáltalán nem látják biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát - írja az ATV.hu.

Enyedi Ildikó elmondta, hogy azért most hozták meg a döntést, hogy a hallgatók is tisztán lássanak a felvételi előtt.

"Mi biztos nem indítunk osztályt, nem tehetjük meg, nem áll módunkban, bármennyire jól esne, és bármennyire is számítottunk rá. Úgyhogy ezeknek a fiatalembereknek tudniuk kell, hogy mivel számolhatnak, ahhoz, hogy döntéseket hozzanak a felvételi folyamatban" - mondta a filmrendező.


A művészeti képzésekről egyébként tudni kell azt, hogy az osztályfőnökök szerepe meghatározó. Azok a leendő hallgatók, akik például az SZFE-re felvételiznek, nem csak iskolát választanak maguknak, hanem mentort is. Sokan már a jelentkezésüket is az alapján adják be, hogy utánanéznek, ki lesz az osztályfőnökük.


Eközben az egyetem vezetősége is kiadott egy nyilatkozatot, melyben megírja, hogy „mindazon 'önjelöltek', akik azt nyilatkozzák, hogy 'visszaadják', 'nem vállalják' az osztályvezetői feladatokat, azokat a vezetés soha nem kérte fel ilyenre.”

Itt engedjék meg, hogy tegyek egy szubjektív megjegyzést: tragikomikusnak tartom azt, hogy Magyarország egyetlen filmművészeti egyetemének vezetősége azzal védekezik, hogy ők eleve fel se akarták kérni az egyik legnagyobb kortárs magyar filmrendezőt az osztályindításra.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*jdn*m s*k*r*lt v*g*gn*zn*m * k*zv*t*t*st, *s * l*t*tt*k *l*pj*...
Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása
wehrmacht: R*b*rt W. M*l*n* *tl*t**t *ll*pv*, k*r*k* h*z*g *lvt*rsn*...
Karikó Katalin megkapta az Asztúria hercegnője-díjat
StarMan: H**b* t*nn*m, h* m*r n*m j*tt*l r*....
Benzineskannákat, festékes dobozokat szedtek ki a Gyöngyös-patakból az önkéntesek
StarMan: *r*nt*ttk*nt *s * v*l*g*t m*r m*gj*rv* *nny*t m*nd*n*k: sz*r*nt*...
Szellemi tudásból vállalkozói vagyon
StarMan: F*lt*rn*, f*lsz*nt*n*, b**lt*tn* *z *g*sz*t! *l*r* m*gm*ndt*k t*...
Videó: Kánikulába dermedt a szombathelyi „térköves” Berzsenyi tér