NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Terror

Ennél is több ártatlan ember fog meghalni Európában, erre fel kell készülnünk

A párizsi és brüsszeli merényletek aligha lesznek egyedi esetek, figyelmeztetnek a szakértők.

A belgiumi támadások, amikben 31 ember meghalt és további háromszázan szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket, mindössze négy hónappal a véres párizsi merényletek után következtek be. Amely véres párizsi merényleteket ráadásul egy másik véres merénylet előzött meg ugyancsak tavaly, a Charlie Hebdo szerkesztőségében. Vagyis valamivel több mint egy év leforgása alatt három döbbenetesen embertelen terrorcselekménnyel kellett szembesülnie az öreg kontinensnek.

És ez még csak Európa szenvedésének kezdete lehet, állítja Simon Palombi nemzetközi biztonságpolitikai szakértő.

Senkinek nem teszünk szívességet, ha nem beszélünk erről őszintén. Egy nagyon komoly és hosszútávú fenyegetéssel állunk szemben, és ez a brüsszeli messze nem a legutolsó merénylet volt.

"Minek a nevében?" - Üzenet a párizsi terrortámadások során megtámadott étterem ablakán
fotó: Frank Augstein / AP

Palombi szerint a politikusok fontos feladata innentől, hogy felkészítsék a társadalmakat, hogy további halálos kimenetelű erőszakos támadások várhatók. Főleg, mert nem vették annyira komolyan a veszélyt, mint amennyire komolyan vette Anglia és az Egyesült Államok. Európa elkényelmesedett ebben a tekintetben, a hírszerzés és terrorelhárítás gyengesége pedig veszélybe sodorta az embereket. Ezeket a gyenge pontokat pedig nem egyik napról a másikra fogják megerősíteni.

Meg kell keményedni

A jelenleg a londoni Chatham House agytrösztjeként, korábban az ENSZ-nek dolgozó szakértő azt is elmondta a Business Insidernek, hogy az sem volt túl jó üzenet a nyilvánosság felé, amikor Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elsírta magát sajtótájékoztatóján. Szerinte épphogy össze kell szednünk magunkat, meg kell keményednünk bizonyos szempontból, mert bár az érzelmek természetesen érthetők ezekben a napokban, de a döntéshozóknak példát kell mutatniuk.

fotó: Muhammad Hamed / Reuters

John Brewer, a belfasti Queen's University professzora arra hívta fel a figyelmet a lap kérdésére, hogy legyen bármily meglepő, az emberek együtt tudnak élni az olykor-olykor felcsapó, de brutális támadások közepette is. Az IRA virágkora alatt, amikor minden második nap bomba robbant Észak-Írországban,

"az emberek ugyanúgy munkába mentek, szerelembe estek és házasodtak."

Igazából pont ezek a mindennapi, normális rutinok segítették át őket a legdrámaibb pillanatokon. Brewer rengeteget tanulmányozta a srí lankai és a belfasti konfliktusokat, és arra jutott, hogy a lakosság képes alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz.

Carole Damiani francia pszichológus, aki a párizsi áldozatoknak segít feldolgozni a traumát, ehhez annyit tesz hozzá, hogy meg kell találni az arany középutat a túlparázás és aközött, hogy úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna. Igaz, ezt a közösségi média kicsit megnehezíti: ma már mindenki sokkal közelebbinek és kiszolgáltatottnak érzi magunkat ilyen események bekövetkezésekor, nehezebben jön össze az az önvédelmi reakció, aminek során eltávolítjuk magunkat a támadástól, hiszen ott a mobilos videó előttünk a Facebookon.

Viszont szerinte van egy pozitív oldala is a modern technológiáknak: általuk mindenki átvállalja egy kicsit az érintettek szorongásterhét, amit így könnyebb a vállakon cipelni.

( via )

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: *n ny*t*tt sz*mm*l j*r*k-n*k*m *z * f*nt*s,h*gy * m*nk* l*gy*n *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
joska01: J* d*nt*s! Cs*k *gy t*v*bb!...
Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
fgzb: M*sz*r*s s*gg*b*n v*n * f*j*, *z*rt *ly*n h*m*ly*s * l*t*s*. *n...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
Ddd911: M*dd* pr*b*lk*z*s v*lt m*g*rt*tn* v*l*d *zt. *z * b*j h*gy m*g *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
namsub: M*t *s b*z*ny*t*tt...? M*ly*k *rsz*gb*n...? K*rv*r* v*ssz*h*t* ...
A szombathelyi Csillag Tamás képviseli majd a külföldi magyarokat a Parlamentben?