NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Emlékszik még Tocsik Márta nyolcszáz milliójára?

Ma aprópénznek tűnik, de épp huszonöt éve megrengette Magyarországot.

A rendszerváltás utáni évtized legnagyobb botránya volt a Tocsik Márta jogásznő nevéhez ragasztott Tocsik-ügy, amelyet a Figyelő című lap 1996. szeptember 19-én megjelenő leleplező cikke robbantott ki, a tanácsadónak kifizetett több százmilliós sikerdíj verte ki a biztosítékot a közvéleményben – emlékszik a nyitányra az Index .

Az ügy azzal kezdődött, hogy az állami vagyonkezelő egy külsős jogásznőt bízott meg az állami vállalatok alatt fekvő belterületi földek után, az önkormányzatoknak járó részesedés lealkudására. A jogásznőt Tocsik Mártának hívták, aki az ügyletekért átlagosan tíz százalék, összesen 804 millió forint sikerdíjat kapott. Ez csalás és hanyag kezelés vádját vonta maga után, és megindult a büntetőeljárás.

Tocsik Márta
fotó: jogiforum

1996. szeptember 19-én robbant ki a botrány. Ezen a napon jelent meg A megtakarító címmel a Figyelő című gazdasági hetilap cikke arról, hogy az ÁPV Rt. külső szakértő bevonásával próbál egyezségre jutni az önkormányzatokkal. A „külső szakértő” dr. T. M.-ként szerepelt az írásban.

Szeptember 24-én Deutsch Tamás fideszes országgyűlési képviselő szellőztette meg az ügyet a parlamentben: „Közel egymilliárd forintot kapott kézhez dr. Tocsik Márta és a megkötött megállapodások alapján hozzá megbízhatónak tetsző kalkulációk alapján év végéig még közel kétmilliárd forintot, azaz összesen hárommilliárd forintot fog kapni dr. Tocsik Márta.”

Az eset kivizsgálására parlamenti vizsgálóbizottságot állítottak fel. Az ügy folyományaként Horn Gyula miniszterelnök megvált Suchman Tamás privatizációért felelős tárca nélküli minisztertől, a büntetőeljárás megindítását követően pedig az ÁPV Rt. igazgatósági tagjait is menesztették – emlékszik az Index.

Tocsik Márta
fotó: Nyugat.hu

Mi is megírtuk, hogy a Tocsik Márta elleni büntetőper

2000.11.08. 01:57

Folytatás a Tocsik-perben

/ hírek /
Zsarolás bűntettével vádolja a Fővárosi Főügyészség a Tocsik-perben Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, aki 1996-ban a vádbeli cselekmények idején az MSZP pénztárnoka volt, illetve Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletembert - derült ki a Fővárosi Bíróságon szerdán, a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalási napján. Eddig Boldvai Lászlót és Budai Györgyöt egy enyhébb megítélésű bűncselekménnyel, befolyással üzérkedés vétségével vádolták. A Fővárosi Főügyészség az 1997 júniusában benyújtott eredeti vádiratot fenntartotta, a tényállást viszont minden vádlott vonatkozásában kiegészítette. Az ügyészség továbbra is csalással vádolja Tocsik Márta jogásznőt, illetve Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. volt jogi igazgatóját és hanyag kezeléssel az rt. négy egykori vezetőjét. A védelem a vád módosítására tekintettel a tárgyalás elhalasztását kérte. A Tocsik-per november 27-én a zsarolással vádolt személyek meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.
 1997. november 27-én indult meg. Végül A Fővárosi Bíróság elsőfokú, 1999. február 8-án hozott nem jogerős ítéletében – Orosz Balázs hathatós védői munkájának is köszönhetően – bűncselekmény hiányában felmentette a csalás bűntettének és az okirat-hamisítás vétségének vádja alól Tocsik Mártát.

A bíróság ugyancsak felmentette az ÁPV Rt. egykori vezető jogászát, Liszkai Pétert, illetve volt elnökét, Szokai Imrét is. Boldvai Lászlót viszont üzérkedés miatt tízhavi letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A technikai lebonyolítást segítő Vitos Zoltánt fél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 500 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére, míg Budai Györgyöt ugyancsak hat hónap letöltendő fogházra, két év közügyektől eltiltásra és ötmillió forint vagyonelkobzásra ítélték.

2000 áprilisában a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, a Fővárosi Bíróság pedig 2002. március 18-án pontosan ellentétes ítéletet hozott, mint a korábban eljáró tanács. Boldvai Lászlót és Budai Györgyöt bizonyítottság hiányában felmentették a befolyással üzérkedés vádja alól, viszont Tocsik Mártát hűtlen kezelés bűntette miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre és 640 millió forint vagyonelkobzásra, Liszkai Pétert bűnsegédként három év hat hónapra, Szokai Imrét pedig négy év hat hónapra ítélték.

Egy év múlva jött az újabb csavar a büntetőperben. 2003. április 8-án a Legfelsőbb Bíróság másodfokon, jogerősen felmentette a csalás vádja alól Tocsik Mártát, akit azért magánokirat-hamisításért 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélt. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy Tocsik Márta önhibáján kívül igen súlyos bűncselekmény vádjával csaknem hét éve állt büntetőeljárás alatt. Szokai Imrét hanyag kezelés miatt egy év hat hónap, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, míg Boldvai László és Budai György első fokon hozott felmentő ítéletét helyben hagyta.

Tocsik Márta
fotó: jogiforum
Végül Tocsik a 804 millióból 80 milliót tarthatott meg, 562 millió forintot plusz annak áfáját vissza kellett fizetnie. 2013-ban pedig hosszan tartó betegség után
2013.04.17. 11:32

Meghalt Tocsik Márta

/ közélet 1 hsz. /
Az ügyvéd 800 milliós sikerdíjáról híresült el a 90-es években, 2008-ban az összeg nagyobb részét vissza kellett fizetnie.
meghalt. Előtte, 997-ben adott első és utolsó interjújában így vallott meghurcoltatásairól: „A sajtó, a tévé, a rádió éjjel-nappal emlegette a nevemet, mint egy háborús bűnösről, úgy beszéltek rólam. Vizsgálatok halmaza indult ellenem és fenyegetések tömkelegét kaptam. Ki az, akinél mindez nem idézett volna elő sokkos állapotot, amikor egy sima válás is idegösszeomláshoz vezethet.”

És az epilógus: a Tocsik-per átrajzolta a politikai térképet. Az ügyet leleplező Fidesz megerősödve került ki a történetből, az MSZP-re ráégett a korrupció gyanúja, az SZDSZ elindult a lejtőn.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

west: G*ly*s G*rg*ly 2020. m*rc**s 19-*n * h*v*t*l*s k*rm*ny s*jt*t*j*...
Koronavírus: Vas megyében terjed a leggyorsabban a fertőzés
Attila: H*t gy*z*l*m *nk*b v*r*s*gn*k k*ll*n* h*vn** m*g*t, j*bb*n *ll*n...
Koronavírus: Vas megyében terjed a leggyorsabban a fertőzés
Paulus_Maior: *zt m*g m*gb*cs*jt*n*m! :-)...
Drogok, örömlányok, gyilkosság és alkohol - Magyar költők, írók sötét oldala
Haha1970: * 8-*s v*n*l*n * j*r*t*k *gy*l*r* * j*l*nl*g* m*n*tr*nd sz*r*nt ...
Nemcsak a menetrend, de a buszjáratok is megváltoznak Szombathelyen
győzelem: * pr*bl*m* *z *lt*tl*n*kk*l v*n! *z * k*s*bbs*g *k*zz* * f*rt*z*...
Koronavírus: Vas megyében terjed a leggyorsabban a fertőzés