NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Emlékoldalt hoztak létre a koronavírus halálos áldozatainak

A gyászolók e-mailben vagy Facebookon küldhetik el a nyilvánosságnak szánt megemlékezéseiket.

Ember, nem adat néven hozott létre oldalt két önkéntes, hogy nyilvános megemlékezési lehetőséget biztosítsanak a koronavírus-járvány miatt gyászolóknak – szúrta ki a 444.hu

„Február közepén már látszott az adatokból, hogy a harmadik hullám jóval nagyobb lesz mint a már így is felfoghatatlanul nagy második. Körülbelül ekkor kezdtünk el gondolkodni arról, hogyan lehetne szemléletesebbé tenni, hogy mennyi tragédia történik körülöttünk, hogy a reggelente bejelentett koronaszámok életeket jelentenek. Tehát elkezdtünk valamit létrehozni, ami digitális formában képes olyan emlékező és figyelemfelhívó szerepet betölteni, mint egy emlékmű” – mesélte e-mailben a 444-nek a két alapító, akik nem akartak telefonon beszélni, és a teljes nevüket sem árulták el, mert nem akarták, hogy a lényeg helyett rájuk figyeljenek.

Az oldal első változata március második felére készült el, végleges formájában egy hete érhető el. A gyászolók e-mailben vagy Facebookon küldhetik el a nyilvánosságnak szánt megemlékezéseiket. Vannak, akik csak néhány szót küldenek, mások hosszabb nekrológokat. Bár a beküldött adatok sokszor nem ellenőrizhetők, a készítők azt mondják, ez nem is céljuk: tapintatlanságnak éreznék, ha halotti bizonyítványt vagy más papírokat kérnének, amire ráadásul jogilag sincs lehetőségük. „A lényeg maga a megemlékezés, ez pedig mindenképpen hiteles” – írták.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés