NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

Ebben a hőségben nemcsak a tojás, az emberek is megbuggyannak – Őrült melegre panaszkodnak a szombathelyi piacon

Az árusok és a vevők is körénk csoportosulva, egymás szavába vágva panaszkodnak az embertelen melegre. Van aki a tetőszigetelést okolja, van aki ablakokat nyitna még, ha tudna.

Az elmúlt napokban nem egy olvasói levelet kaptunk, amiben a szombathelyi vásárcsarnokban áruló piacosok arról panaszkodtak, hogy kibírhatatlan az idei nyári szezon, mert az épületben nem nyitják ki rendesen az ablakokat és a szellőzőket, a hőségben így meg lehet fulladni. Tönkremegy az árujuk, a 40-45 fokban megbuggyan a tojás, elfonnyad a zöldség.

Piac
fotó: Mészáros Zsolt (www.legifelderites.hu)

Minap egy olvasói levelében is megjegyezte egy piacos:

Napjában látom a rosszul lévő embereket, a levegőhiány miatt! A szombathelyi vásárcsarnokban tatarozás céljából az összes létező nyílászárót (ablak) leszigetelték, így az eladók és a vásárlók ájuldoznak a levegő hiányától, és ez ügyben senki nem tesz semmilyen lépést. A vásárlók és az eladók több ízben próbáltak pontot tenni az ügy végére, újságírók bevonásával, de eddig sikertelenül.

Elmentünk, megnéztük, és jelentjük, mi is csúnyán leizzadtunk!

Péntek kilenc óra tájban nem is kell sokat keresgélnünk, a piaci árusok és a vevők körénk csoportosulva, egymás szavába vágva panaszkodnak az elviselhetetlen hőségre, hogy kibírhatatlan bent a vásárcsarnok épületében ez a kánikula. A tejtermékeket csak úgy lehet árusítani, ha a jégakkukat tesznek az áru alá és köré, csak úgy bírják ki maguk is a fullasztó hőséget, ha jégakkut szorítanak a tarkójukra. Már reggel izzadságban úsznak.

Csak így lehet, jégakkukkal
fotó: Mészáros Zsolt

Tizenegy táján nem lehet megmaradni a vásárcsarnok épületeiben, a vevők amikor belépnek, és megcsapja őket a tikkasztó meleg, inkább menekülnek kifelé. Kárba veszik az árunk – panaszolják sorra.

fotó: Mészáros Zsolt

A főbejárat felőli, első vásárcsarnok épületében az árusok állítják, az elmúlt évben nem szenvedtek így, a probléma szerintük idén az, hogy a vásárcsarnokban nem nyitják ki rendesen az ablakokat, így nincs kereszthuzat. Állításuk szerint a tető szigetelése óta van baj, azóta nem lehet rendesen használni a nyílászárókat. Az a hír is járja a csarnokban, hogy úgy oldották meg a szigetelést, hogy az ablakokat azóta nem lehet normálisan kinyitni.

Körbejártuk az épületet – egy-két ablakot azért nyitva találtunk, a szigetelés nyomát kívülről nem tudtuk beazonosítani.

Itt látni, pár ablak azért nyitva van
fotó: Mészáros Zsolt

A hátsó, Gazda Áruház melletti csarnokrészben sem jobb a helyzet, sőt (Még melegebb van)

Egy árus szerint a második csarnokban az ajtókon kívül nincs is normális szellőzés, az üvegtetőkön besüt a nap, fonnyadnak a zöldségek, kibírhatatlan a meleg már reggel. Pár éve még jobb volt a helyzet, mert akkoriban a kereskedők a szellőzőrácsok elől, fent a tetőkön, maguk leszerelték a télre odahelyezett CK-lapokat. Csakhogy ezek a kereskedők mára kiöregedtek, nem tudnak felmászni, lecsavarozni ezeket a lapokat, a piacigazgatóságnak pedig sincs embere rá. Állításuk szerint azóta elviselhetetlenebb az épület, nem levegőzik. Hiába próbáltak segítséget kérni a vásárcsarnok üzemeltetőjétől, csak széttárt karokkal találkoztak, hogy nincs rá pénz, nincs rá ember.

A hátsó csarnok tetőszerkezete - egy biztos, ablak nincs rajta
fotó: Mészáros Zsolt

Mesélik azt is, hogy a nagy melegben többen rosszul lettek, egy elárusító néninek a minap orvoshoz kellett mennie, annyira elszédült a nagy melegben, 140-es volt a pulzusa.

Ez van, várjuk együtt a kánikula végét!

Az 1975-ben épült vásárcsarnok ilyen technikával bír, ez az elavult szellőzés megoldás ennyit tud – közli Tóth Imre, a Vásárcsarnok igazgatója. 35-40 fokban ennél többet nem tudnak tenni, az összes nyitható ablakot kinyitották, az ajtók is kitárva, ha az elülső épületben kivernék is az üvegeket, akkor sem lenne nagyobb huzat. Viszont az ivókutakra ügyelnek, bent a piacon mindegyik működik. Egyet tud tanácsolni, ezt a néhány kánikulai napot ki kell bírni! Az pedig, hogy a tetőszigetelés miatt kevesebb ablak lenne nyitva, a piacigazgató szerint egyszerűen nem igaz, a kettő között műszakilag semmi összefüggés nincs.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Pizsi: N*m k*ll m*gf*ll*dn*, l* k*ll l*pn*... m*nd*nk*n*k *z l*nn* * l...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
kovacs_ugynok: J*, *s m* l*nn* h* v*l*szt*s*k*g m*r n*m k*zd*n*n*k *kk*r* m*r*t...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: *kk*r m**rt *ly*n m*g*s *z *z*m*ny*g *d*j*? *z * p*nz *m*t *z*n ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
zenefirkasz: *tt v*n f*k*t*n-f*h*r*n, h*gy 2021.j*n**s 16., *z*z m*st sz*rd*n...
Idén is lesz Bloomsday - egy rakás izgi programmal
zenefirkasz: Sz*gy*n, gy*l*z*t, *s tr*g*d**! M*ndj*k h* *gy n*z*m, h*gy n*m l...
Fiesta, Zámbó Krisztián, Oláh Gergő és Gargantua – Mutatjuk az idei szombathelyi szentivánéji programot