NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

„Az emberi hanyagsággal és nemtörődömséggel szemben eszköztelenek vagyunk” – mondja a Szompark igazgatója

Egy olvasói levél és a Borostyánkő-környéki állapotok kapcsán jött elő a kérdés.

Lapunk néhány nappal ezelőtt járt utána

2020.02.04. 11:32

Ki kell vágni a szombathelyi Tölgyfa utcában a tölgyfákat

/ közélet gal. 18 hsz. /
Az ültetésükkor nem gondolták végig, hogy egy erdőt telepítenek a házak közé.
a Tölgyfa utcai tölgyfák ügyének. A derék fák esztétikailag nagyon szépek, csak éppen az erdőben érzik jól magukat; a városban mindenféle kalamajkát okoznak, például gyökereikkel szétnyomják a járdákat.

Így most ki kell vágni

2020.02.04. 11:32

Ki kell vágni a szombathelyi Tölgyfa utcában a tölgyfákat

/ közélet gal. 18 hsz. /
Az ültetésükkor nem gondolták végig, hogy egy erdőt telepítenek a házak közé.
szegényeket.

A cikk kapcsán aztán kaptunk egy olvasói levelet, ami egy hasonló jelenségre hívja fel a figyelmet.

Első látásra itt minden rendben van.
fotó: Józing Antal

Olvasónk szerint nem volt túl jó ötlet császárfákat ültetni a szombathelyi belvárosban az MKB és a Gyöngyös patak közé. Merthogy csak néhány éve ütették őket, de már most hatalmasak, gyökereik szétkapják a járdát. Mellesleg alattuk elszabadultak a bokrok is, ahova a környéken tanyázó hajléktalanok dolgukat végezni járnak.


Az olvasói levél:

"Hasonló a Tölgyfa utcai helyzethez, a Gyöngyös patak partjára, a Szent Márton 4.-nél a bank oldalához végigültetett fák sem odavalók, inkább egy őserdőbe. Pedig csak pár éve telepítették, de már szedik szét a járdát, hatalmasat nőttek, ha jól tudom császárfák. Körben a bokrok is elszabadultak, miért nem metszi ezeket senki? Hab a tortán, hogy a környéken tanyázó sok hajléktalan oda jár dolgát végezni, S csupa szemét minden. Ez nem fertőző? Ezért tették rendbe a környéket, ez nem belvárosba való! Valaki metsszen már végre!! Köszi."
Tényleg dolgoznak a császárfák és gyökereik
fotó: Józing Antal

Lapunk kiment megnézni az említett helyszínt, és részben igazat adunk olvasónknak, mert az egyik fa gyökerei valóban megemelték a járdát. Ugyanakkor egyelőre annyira nem veszélyes a helyzet, ha nem tudnánk, mint kell keresni, nem lenne feltűnő a dolog.

Kicsit távolabbról látszik, hogy tavasszal ebből valóban dzsungel lesz.
fotó: Józing Antal

Ugyanez vonatkozik a bokrokra is. Igaz, ez utóbbiak bizonyára a tavasz eljövetekével indulnak majd be igazán, csakúgy, mint a patak partja.

Érdekes kérdés a közeli padok „törzsközönsége”. Az ott tavasztól őszig megjelenő társaság immár évek óta a városkép részét képezi.

Ismerős életkép a Borostyánkő melletti padoknál:

fotó: Nyugat.hu

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Szomparkot. Az ügyvezető igazgató közölte: megrendelik a császárfa által megemelt burkolat helyreállítását. Kiss Dávid azt írja, hogy a babérbokrok – mivel nem zavarják a közlekedést – nem igényelnek metszést, de a cég olvasónk kérésére visszametszi őket.

Megtudtuk azt is, hogy a patak rézsűje nem hozzájuk, hanem a vízügyi igazgatósághoz tartozik.

Ami a szemetet, az állati és emberi ürüléket illeti, a cégvezető közli:

Az emberi hanyagsággal és nemtörődömséggel szemben eszköztelenek vagyunk.


Íme, a teljes levél :

"A levél írójának annyiban valóban igaza van, hogy az oda ültetett császárfa gyökerei valóban megemelték a térkő burkolatot. Ezt a problémát jeleztük a Városüzemeltetési Osztály felé. A burkolat helyreállítását az Osztály a Szova Zrt-től fogja megrendelni. A fák a közlekedési űrszelvénybe nem lógnak bele, a közlekedést nem akadályozzák, ezért metszést nem igényelnek. A fák alatt babér bokrok találhatók, amik szintén nem igénylik a rendszeres metszést csak ha már az űrszelvénybe érnek. Jelen esetben ez sem okoz gondot, de a bejelentő kérésére a babérok kismértékű visszametszését elvégezzük. Ami sokkal zavaróbb az a patak rézsűjében található sarjról nőtt fák amik, valóban mindenféle gondozás nélkül nőnek. Ezek azonban a Vízügyi Igazgatóság fenntartása alatt álló területen találhatók. Az itt elvégzendő fenntartási munkálatokra társaságunknak nincs rálátása. A környező zöldfelületeken folyamatosan végezzük a fenntartási munkákat, azonban minket is hátráltat az itt folyamatosan keletkező nagymennyiségű kommunális hulladék, valamint problémát jelent számunkra is az itt fokozottan megjelenő, a zöldfelület nem rendeltetésszerű használatából eredő emberi és állati eredetű ürülék. Az emberi hanyagsággal és nemtörődömséggel szemben eszköztelenek vagyunk.
Üdvözlettel:
Kiss Dávid
ügyvezető igazgató
Szombathelyi Parkfenntartási Kft."

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna