NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Elvileg akár 200 km/órával is mehetünk majd Szombathely és Budapest között

Új InterCity-kocsik vásárlását tervezi a GYSEV Zrt.

Új InterCity-kocsik vásárlását tervezi a GYSEV Zrt. A vasúttársaság feltételes közbeszerzési eljárást indított, melynek keretében nyolc szerelvény kiállítására alkalmas IC-járműflotta beszerzését határozták meg. A vásárláshoz szükséges anyagi forrásokkal egyelőre nem rendelkezik a vasúttársaság, ezért feltételes a közbeszerzési eljárás. A beszerzéshez EU-s forrásokat kíván bevonni a GYSEV Zrt – közölte lapunkkal Rázó László, a cég sajtószóvivője.

A GYSEV Zrt. a Szombathely-Budapest, valamint a Sopron-Budapest viszonylatokban közlekedtet InterCity-vonatokat. A vasúttársaság távolsági járatait folyamatos a színvonal emelkedés jellemezte az elmúlt években, ugyanakkor a cég megítélése szerint az InterCity-forgalom lebonyolítására szükségessé vált egy olyan járműpark beszerzése, amelynek minőségi szolgáltatásai és komfort szintje megfelel a legújabb követelményeknek is.

Milyen szerelvényeket akarnak vásárolni?

A járművek kialakításánál kiemelt szempont, hogy az 1. és 2. osztályú ülőhelyek mellett min. két darab mozgássérült osztályú ülőhellyel, és legalább egy mozgássérültek számára kialakított WC mellékhelyiséggel rendelkezzen egy-egy szerelvény. Szintén lényeges, hogy minimum 8 darab kerékpár szállítására is alkalmasak legyenek a szerelvényeket kiadó IC-kocsik, amelyek nem dohányzó kialakításúak.

Az InterCity-kocsik termes kialakítású utasterében követelmény, hogy a padlózat teljesen vízszintes legyen, nem lehet benne lépcső vagy rámpa. A klimatizált kocsik üléseinél konnektorok és USB csatlakozók szolgálhatják az utasok kényelmét, a kerékpártárolónál és a kerekesszékes helyeken pedig elektromos kerékpár, ill. elektromos kerekesszék töltésére alkalmas aljzat kiépítése is szükséges.

Képünk illusztráció
fotó: Mavcsoport.hu

A tervek szerint a másodosztályú kocsikban elkülönített családi fülkék, az első osztályúakban pedig csendes és business fülke is az utasok rendelkezésére áll majd. A 200 km/órás sebesség elérésére alkalmas új IC-kocsikban wifi, és utastájékoztató monitorok szolgálhatják az utazók kényelmét, a járműveket zárt rendszerű WC-kel szerelik fel.

Az nemzetközileg elfogadott biztonsági követelményeknek megfelelő új IC-kocsik a tervek szerint a GYSEV és a MÁV működési területén közlekedhetnek, valamint GYSEV határon átnyúló forgalmaiban is részt vesznek.

Hozzászólások (26)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

szasa: B*zt*s Sz*j*r J*zs*f *l*tt *k*rn*k t*szt*l*gn*. *gy*bk*nt * p*p*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
realista: ....*pp*n Sz.gy*rt* m*ndj* *zt???? S*m n*m d*pl*m*t*,s*m n*m t*...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
Vasi: Sp*rt *s p*l*t*k* *ssz*k*v*r*s*? H*t * F*t*sz n*m *zt cs*n*lj*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
demoktatorovm: *h*gy *zt m*r *ml*t*tt*m, * sz*nv*n*l n*m m*st l*tt *ly*n, h*n*m...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
demoktatorovm: *s m*t cs*n*ln*, h* k*l*t*g*tn* * h*lysz*nr*? H* n*k* s*m t*tsz*...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket