NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Elvette egy gyerek pénzét és drogozott is Szombathelyen a többszörös visszaeső férfi

Nem enyhített a büntetésén a bíróság.

A tényállás szerint a vádlott 2018. november 12-én 20 óra körül –éjszakai sötétségben- egy szombathelyi ABC melletti füves, bokros területen –ahol közvilágítás nincs– megállította a 15 éves sértettet, aki a kezében tartott 2000 forintos bankjeggyel a boltba igyekezett - ismertette az esetet szerda reggel a Szombathelyi Törvényszék.

A vádlott az „Add oda a pénzt!” szavakkal a sértettet a nála lévő pénz átadására szólította fel, azonban a sértett, bár megijedt, a pénzt önként nem adta át, ehelyett hátrálni kezdett a vádlott elől, aki azonban a sértett pulóverét a mellkasánál megragadta, a sértettet a falhoz nyomta, és oda szorította, amelyet követően a sértett ellenállni nem mert, így a vádlott a bankjegyet a kezéből kivette, és azzal elszaladt. A vádlott a sértettnek 2000 forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A vádlott 2019. augusztus 9-ét megelőző napokban Szombathelyen marihuánát fogyasztott. A vádlottal szemben a 2019. augusztus 9-én a Szombathelyi Rendőrkapitányságon alkalmazott kábítószer-gyorsteszt THC komponensre pozitív eredményt mutatott.

Az ítélet ellen a vádlott és védője kizárólag a zsarolás bűntette vonatkozásában, felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság nyilvános ülésen helybenhagyta a Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli zsarolás bűntette és 1 rendbeli kábítószer birtoklásának vétsége miatt hozott ítéletét.

A Szombathelyi Járásbíróság a 2020. november 10-én kihirdetett ítéletével a többszörös visszaeső vádlottat halmazati büntetésként 3 év 6 hónap fegyházra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság kettő korábbi végrehajtandó szabadságvesztésből (1 év börtön, 8 hónap börtön) engedélyezett feltételes szabadságot megszüntette.

A törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság indokolási kötelezettségének eleget téve, s ennek körében kellően számot adva arról, hogy milyen okok és bizonyítékok alapján állapítható meg, hogy a vádlott elkövette a terhére rótt vagyon elleni erőszakos bűncselekményt (zsarolást), okszerűen vont következtetést a vádlott bűnösségére is, annak tagadásával szemben.

A vagyon elleni erőszakos bűncselekményt kiskorú sértett sérelmére, röviddel korábbi szabadságvesztés büntetéséből szabadulását követően, kettő feltételes szabadság tartama alatt elkövető, többszörös (és különös) visszaesőnek minősülő vádlottal szemben halmazati büntetésként kiszabott, az irányadó középmértéktől (4 év 3 hónap) elmaradó tartamú, fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés az időmúlásra, valamint a kábítószerrel kapcsolatos cselekmény beismerésére, mint enyhítő körülményekre is figyelemmel, nemében és tartamában is megfelelő büntetés, ezért annak enyhítésére nem látott a másodfokú bíróság lehetőséget.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: *gy* n*m g*nd*lj* s*nk*, h*gy *z*k sz*m*ly*s*n p*szt*lg*tn*k f*s...
Nyilasok vonulását osztotta meg a szovjetek helyett a fideszes képviselő
jeremias: * HVG k*mm*nt sz*kc**j*b*n m*gt*l*l*d *k*t *s *lvt*rs**k*t. 4-5...
Döntetlen a világbajnok franciák ellen az Eb-n
kovacs_ugynok: n*m k*n* *nny*t *nn* m*nt * g*d*ny......
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György
Ddd911: +1 t*p*k*s b*szm* m*gy*r f*c*b*z* sz*rk*l* (t*szt*l*t * k*v*t*ln...
Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve
Paulus_Maior: D*cs*r*t*s(??) ! K*rt k*rd*s*m v*n cs*p*n: 1. B*zt*s, h*gy *...
Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya