NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Eltemették Fülöp herceget

A szombati szertatás teljes egészében a windsori kastélyparkon belül zajlott.

Szombat délután szűk családi körben végső búcsút vettek Fülöp edinburghi hercegtől. II. Erzsébet királynő férje életének századik évében, múlt pénteken hunyt el a windsori kastélyban. - írja az euronews.com honlap.

Fülöp herceg temetése
fotó: MTI

Eredetileg 800 vendéggel számolt a Forth Bridge kódnevű búcsúztatási ceremónia előre kidolgozott terve, de a továbbra is érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt csak a legszűkebb család harminc tagja kísérhette utolsó útjára Edinburgh hercegét. Az átalakított menetrend megfelelt a járványügyi előírásoknak, ugyanakkor tükrözte Fülöp herceg kívánságait is.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

Fülöp herceg temetése
fotó: MTI
A szombati szertatás - ugyancsak a járvány megfékezését célzó előírások miatt - nem volt nyilvános, teljes egészében a windsori kastélyparkon belül zajlott. Az eredeti tervek szerint Fülöp herceg koporsóját Londonban ravatalozták volna fel, innen vitték volna Windsorba, és az útvonal mentén minden valószínűség szerint százezrek sorakoztak volna fel. - írja a lap.

Fülöp herceg temetése
fotó: MTI

Fülöp legfiatalabb fia Eduárd herceg, wessexi gróf, feleségével Zsófia grófnővel, és első gyermekükkel, Lady Louise Windsorral már egy nappal a temetés előtt lerótta tiszteletét az elhunyt emléke előtt. A királyi haditengerészet, a királyi tengerészgyalogosok, a hadsereg és a királyi légierő több száz katonája vett részt a temetési felvonuláson. Fülöp koporsóját a Szent György-kápolnába vitték egy speciálisan átalakított Land Roveren, amelyet ő maga tervezett. - fejezi be az Euronews.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h**b* m*ntr*zz*k f*ly*m*t*s*n h*gy *lt*tt *gy*n*gy f*rt*z, *tt*l...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
elbandi: j*h h*t *k* cs*k * m*d**b*l t*j*k*z*d*k *zt *r*k m*gl*p*t*s*k. :...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról
belabo: S*jn*l*t*s *z *s*t, v*l*j*b*n *zt m*t*tj*, m*nny*r* t*j*k*z*tl*n...
Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá
elbandi: > cs*k s*m*n j*nn* *gy k*rm*ny, *m*ly*k n*m r*b*lj* sz*n*sz*t *z...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött
belabo: *k*n*k k*t*l*z* f*z*tn* * h*lyj*gy*rt, *z n*h*zm*ny*zh*t*, h*gy ...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról