NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Dübörgő Pink Floyddal indultak elfoglalni a bölcsészkart

A hallgatók nem dőltek be az - ahogy ők fogalmaznak - kormányzati bullshitnek, ezért hétfőn ismét demonstráltak. Sőt, elindultak egyetemet foglalni.

Hétfőn három órára, a budapesti Deák térre hirdette meg a Hallgatói Hálózat legújabb utcai tiltakozását, miután a kormány továbbra sem teljesítette hat pontos követeléscsomagjukat - amit egyébként egy profin kivetelezett videóban fésültek össze nemrég azok kedvéért, akik nem értenék, minek ez az egész cécó. Bemelegítésként néhány aktivista már a délelőtt folyamán elfoglalta az ELTE egyik előadótermét, majd előadásokat is megszakítottak azzal, hogy hallgatókat toborozzanak. Délután aztán a megadott időpontra közel ezres nagyságrendben jelentek meg egyetemisták, akik a tegnapi havazás megmaradt nyomain várakozóállásban egymással kvaterkáztak vidáman (

nekünk kéne inkább saját egyetemet alapítanunk!

), valamint elmélkedve (

a Puzsér nem jobbos, utál ő mindenkit, csak a Schiffert nem

).

Klikkeljen, hogy további fotókat kapjon!
fotó: Unger András

Cinikus hazugságokkal válaszol a kormány az érveikre

Nemsokára egy kissé megtört szürke Suzuki Swift hátuljából recsegett fel egy hangfal, és Birtalan Gergő, az egyik már ismertebb aktivista ragadta meg a mikrofont, hogy amolyan eskü jelleggel maga után mondassa a megjelentekkel:

Magyar vagyok! Magyarországon akarok élni, tanulni és dolgozni! Pozitív jövőképet szeretnék magamnak és az országnak! Az egyetemet és az iskolát a fejlődés motorjának, a jövő bölcsőjének tekintem! Nem értek egyet azzal, hogy a hatalom érdekeihez kéne igazítani az oktatást! Ezért mélységesen felháborít, amikor erőszakkal tiporják sárba fiatalok tízezreinek reményeit! Amikor cinikus hazugságokkal válaszolnak észérvekre!

És így tovább.

Elhangzott még, hogy ha most nem tesznek ez ellen semmit, akkor annak a rendszernek a néma cinkosaivá válnak, ami az ő jövőjükkel játszadozik, és veszni hagy mindent, ami nem Budapest. Majd felcsattant a korábbról már ismert

nem hagyjuk!

, és kiderült, hogy egy kisebb dobos kolónia is itt van a hangulat fokozásáért, akikből azért néha a kevesebb több lett volna.

Birtalan Gergő bölcsészhallgató, most éppen szónok
fotó: Unger András

Nagy Zsolt, az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatója arról beszélt, hogy ő Szlovákiából érkezett, de itt szeretne tanulni is dolgozni, most viszont

azt látom, hogy azok az emberek teszik tönkre az álmom, és rajtam kívül rengeteg határon túli magyarét, akik eddig a leghangosabban kardoskodtak értünk. Becsapva érzem magam, úgy gondolom, rólunk beszélnek, de nem értünk.

A beszédet közben megzavarta a kiskörút túloldalán feltűnő Éhség Menete, akik azt kiabálták, hogy veletek vagyunk, illetve hogy tartsatok velünk - a hallgatók eleinte egy másik egyetem diákjainak hitték őket, majd kicsit értetlenül álltak, de szerencsére nem sokáig, mert nemsokára ez a reményük is teljesült: egy méretes transzparens alatt ugyanis hamarosan megjelentek menetelve a Színház- és Filmművészeti Egyetem képviselői.

...és elindultak
fotó: Unger András

Betódultak az ELTÉ-re

Négy órakor aztán elindult a felduzzadt hallgatói tömeg Budapest egyik legforgalmasabb útján, keresztezve az Astoriát is, ahol hosszan kígyózó kocsisorok várták türelmesen, egy szál dudaszó nélkül, hogy elhaladjanak a

Szabad ország! Szabad egyetem!

rigmust mantrázó tüntetők, miközben a Pink Floyd Wall című örökzöldje újra és újra felcsendült a membránokból. Elvileg a Kálvin téren át, a Corvinus Egyetemet érintve a budai Lágymányosi campusig vonultak volna, de meggondolták magukat - vagy még inkább jól megrendezték a meglepőnek szánt fordulatot -, és az ELTE Múzeum körúti épületéből lekiabáló hallgatótársak javaslatára inkább betódultak az épületbe.

Mennek befelé - több fotóért kattintson!
fotó: Unger András

A Bölcsészettudományi Karnak otthon adó épületben a Nyugat tudósítója is azzal szembesült jó félezredmagával, hogy egy gombostűt alig lehet leejteni a folyosókon, annyian vagyunk. A Hallgatói Hálózat vezette demonstrálók egy része itt úgy döntött, hogy keddig nem is mozdulnak innen, később pedig többszázan döntöttek úgy feltüzelt hangulatukban, hogy ideje további felsőoktatási intézményeket is elfoglalni. A következő cél a Corvinus volt, ide már bejelentetlen tüntetés formájában vonultak át, de a rendőrök nem oszlattak, hanem biztosították nekik az útvonalat.

Pécsen és Szegeden is mozdultak

Ezt követően a már erősen forgácsolódó hallgatók a Nemzeti Múzeum lépcsősorának beiktatásával - ahol újra felolvasták a hat pontot, majd elszavalták a Nemzeti Dalt - a színművészeti egyetemre indultak. Egyelőre itt tartunk most, illetve ott is, hogy két másik nagyvárosban, Pécsen és Szegeden is tüntettek a kormány intézkedései ellen: előbbi esetében a tudományegyetem rektori hivatala előtt, utóbbinál a megyei kormányhivatalban és a városházán. Úgy tűnik, hamar nem lesz vége, sőt, nagyon is az elején járunk az újabb tüntetési hullámnak.

Kapcsolódó

2012.12.16. 21:10

A hallgatók üzenik Orbánnak: Ön blöffölt, miniszterelnök úr

/ közélet 17 hsz. /
Annyira ostobának néz minket, hogy azt hiszi, egy szakpolitikai krízist meg tud oldani egy kampányvideóval - mondják a diákok a videójukban.

2012.12.17. 16:58

A minisztériumtól a Magyar Rádióig vonultak a tüntetők

/ közélet 14 hsz. /
A hallgatók és pártolóik nem dőltek be Orbán Viktor videoüzenetének, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt demonstráltak.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: M*ll*b*sz*l*s * j*v*b*l! *mb*r! *rtsd m*r m*g v*gr*, h*gy sz*m ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
westend: *zt sz*b*d, b*sm*n, d* * m*s*k sz*l*j*t cs*k * m*n*s*t*tt *d**t*...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
hozzászóló1: * S*v*r** F*r*m*t *gyb*l d*b*m * k*k*b*. * h*ly* tv s*m k*t l*, ...
Komoly leépítés a szombathelyi városi tévénél, a munkatársak harmadának mondtak fel
demokratikus_gumilovedek: - *gy *v *lt*lt* *t*n *s k*m*ly*n *zt g*nd*lj*k, h*gy * l*z*r*s*...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*l *ssz*f*gl*lt*d * l*ny*g*t. *gy*t*rt*k. ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor