NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Az első biopiac Bozsokon - minőséget a mennyiség elé

Válogatott, természetes összetevőkből készült termékeket kínáltak az árusok Bozsokon, az első alkalommal megrendezett biopiacon. A kis faluban élőknek komoly tervei vannak a jövőre nézve.

Első alkalommal rendezett biopiacot Bozsokon a Castaneum Egészséges Középkorúakért Egyesület egy paplakból kialakított közösségi egészségcentrum udvarán. A cél az adalék nélküli természetes táplálékok, gyógynövények, sajtok népszerűsítése. A szervezők egy Kneipp központ felépítésén fáradoznak, ennek pedig öt pillére a táplálkozás, víz, gyógynövények, a mozgás és a stresszmentes életmód. A biopiaccal a táplálkozást szeretnék egészségesebb irányba terelni.

Zalai kecskesajt varjúhagymával, köménnyel és zöldfűszerekkel
fotó: Tánczos Mihály

Vas és Zala megyéből érkeztek az árusok, az érdeklődők pedig jellemzően Bozsokról, a környező magyar és osztrák falvakból, valamint Szombathelyről. A szervezőktől azt is tudakoltuk, hogy az egészséges, minőségi és természetes alapanyagokból készült élelmiszerek lehetnek-e versenyképesek a tömegtermelésben készülő, olcsó, adalékanyagokkal megtömött árukkal? Szatmári Szilvia azt mondta, hogy a válasz jelenleg még egyértelműen nem, de azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon és ez bizony kemény küzdelem. De már bíztató jeleket is látnak, amikor a minőség győzedelmeskedik a mennyiség felett.

Házi lekvár kézzel írt cimékkel, ízfokozók és állományjavítók nélkül
fotó: Tánczos Mihály

Az első biopiacon kötetlen beszélgetések, tapasztalatcserék is zajlottak az árusok és vásárlók, valamint árusok és árusok között. Az érdeklődők megtudhatták, hogyan kell sikeresen termeszteni bizonyos gyógynövényeket, mi a titka a jó sajtnak stb. Az így beszerzett információkat pedig a hétköznapokban lehet hasznosítani. Tippeket is hallottunk, mit érdemes egy kis edényben termeszteni, akár balkonládában is, amitől azonnal változatosabb lehet az étkezésünk.

Sokan családdal mentek a biopiacra
fotó: Tánczos Mihály

Bár a biopiac most került első alkalommal megrendezésre, de előzményei már voltak, egészségnapok formájában. Ezeken is az egészséges táplálkozás, betegségmegelőzés, stresszkezelés volt a fő téma és népszerű programnak számított a helyiek körében. A jövőben már tudatformáló képzéseket is terveznek a 380 lélekszámú településen. Az Őrségi Vízrendészeti Társulás a Bozsok-patak medrét tisztítja ki, az egyesület a paplakot alakítja át és látogathatóvá teszik a jelenleg növényekkel benőtt Batthyány-romot, ahol meditációs kertet alakítanának ki. A patakban taposó is szolgálná az egészséges életmódot. Nyári hétvégéken tematikus programok várnák az érdeklődőket.

A Batthyány-rom turistacsalogató látványosság lehet
fotó: Tánczos Mihály

Magyarország vezető halálokai között szerepelnek a szívkoszorúér megbetegedések és a daganatos betegségek. Ezek jó része életmódi korrekcióval (vagy eleve egészségesebb életmóddal) megelőzhető. A kis határmenti faluban lelkes emberek próbálják bebizonyítani, hogy a tenni akarással sikereket is el lehet érni.

A szervezők gyógynövényekből készült teával kínálták az árusokat
fotó: Tánczos Mihály

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *n * z*ch*rn*k k*ld*k t*z*z*r f*r*nt*t, h* m*gv*n * sz*ml*sz*m*,...
Zacher etikája
De casu diaboli: B*z*ny*t*n* * b*r*s*g*n k*ll. K*z*lt*m *gy t*nyt. M*gh*zz* t*bb...
Zacher etikája
miki1950 : *z *g*zg*t* t*rm*sz*t*s*n v*ssz*cs*n*lt* *z *szt*n*s m*m*l*kl*t*...
Répcelakon otthon maradt ma reggel a teljes tantestület, fegyelmit kapnak
miki1950 : *z *s*tb*n l*t*m, *z * t*ny *gy cs*pp*t s*m z*v*rj* *m*n*ns *szm...
Nem létező rendszámú autóval követték Czeglédy Csabát
miki1950 : * k*rh*zb*n p*nzt *j*nl*tt*k. *h*. *zt t*l*n b*z*ny*t*n* *s k*n...
Zacher etikája