NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Elpusztult Öcsi, a pécsi állatkert kedvence

Öt nap alatt végzett vele a betegség. Nagyon szerette az emberek társaságát.

A kérődző állatok betegsége nagy bánatunkra utolérte Öcsit, a tavalyi évben állatkertünkbe költözött rénszarvasbikát – olvasható a Pécsi Állatkert Facebook-bejegyzésében.

Öcsi a Pécsi Állatkert történetének első rénszarvasa volt és ittléte alatt a gondozók, látogatók egyik kedvencévé vált. Mind takarmányozása, mind férőhelye az állat számára tökéletesnek bizonyult, Öcsi remekül érezte magát a kifutójában, gondozóival szelíd, érdeklődő volt, a látogatói csoportokat pedig mindig a lehető legközelebbről kémlelte, szerette az emberek társaságát.

Öcsi
fotó: Pécsi Állatkert

„Sajnos 5 napja olyan tünetet vettünk észre nála, amely gyors lefolyású és végzetes problémára utaltak. Az állat étvágya csökkent, légzése nehézkessé vált. A kezelés napi szinten folyt, szakembereink más állatkert véleményét is kikérték. Mivel a felkeresett tartóhelyen egy hasonló esetet követő boncolási vizsgálat sem tárt fel kiváltó okot, így a rendelkezésre álló tudás és szakvéleményekre alapozva folyt a kezelés” – írja az állatkert.

A gyógyszeres kezelés, a takarmányozás átalakítása sem tudott javítani Öcsi állapotán, az állat szerda reggelre elpusztult. Az elsődleges vizsgálati eredmény alapján a problémáját egy apró fadarab okozhatta, amely a – lombokat, leveleket fogyasztó, a fák törzsét rágó állat révén – a természetben is veszélyt jelent rá. A szarvasfélék többüregű, összetett gyomorral rendelkeznek, így a folyamatosan összehúzódó recésgyomorba került emésztetlen szilárd, hegyesebb anyag átlyukaszthatja a gyomorfalat és a pár centire lévő szívre is veszélyes. Ez a betegség a kérődző állatoknál sajnos gyakran előforduló, visszafordíthatatlan lefolyású kórfolyamat.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: K*ny*c f*lm* b*csk*r*s*k!...
Februártól nem éri meg horrorkaravánnal szállítani
vadvirag: *dv*zl*m! * j*v*b*n *z *ld*l*nk*n *s m*nn* f*gn*k m*jd *z *l*...
Nyugat Podcast vasárnap is! Vendégünk Csillag Tamás politikai tanácsadó Londonból
iszek: * j*g*ll*m*s*g m*gk*v*t*l*s* s*mm*f*l* *ssz*f*gg*sb*n n*ncs * v*...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
west: *z *ls* h*ll*m s*r*n k**rt p*ly*z*t*n 17,7 m*ll**rd*s t*m*g*t*st...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
miki1950 : N*m s*g*t *z *n** *l*g*t m*? M*rt n*kt*k *z *st*n p*nz* s* *l*g!...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése