NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Elpusztult Öcsi, a pécsi állatkert kedvence

Öt nap alatt végzett vele a betegség. Nagyon szerette az emberek társaságát.

A kérődző állatok betegsége nagy bánatunkra utolérte Öcsit, a tavalyi évben állatkertünkbe költözött rénszarvasbikát – olvasható a Pécsi Állatkert Facebook-bejegyzésében.

Öcsi a Pécsi Állatkert történetének első rénszarvasa volt és ittléte alatt a gondozók, látogatók egyik kedvencévé vált. Mind takarmányozása, mind férőhelye az állat számára tökéletesnek bizonyult, Öcsi remekül érezte magát a kifutójában, gondozóival szelíd, érdeklődő volt, a látogatói csoportokat pedig mindig a lehető legközelebbről kémlelte, szerette az emberek társaságát.

Öcsi
fotó: Pécsi Állatkert

„Sajnos 5 napja olyan tünetet vettünk észre nála, amely gyors lefolyású és végzetes problémára utaltak. Az állat étvágya csökkent, légzése nehézkessé vált. A kezelés napi szinten folyt, szakembereink más állatkert véleményét is kikérték. Mivel a felkeresett tartóhelyen egy hasonló esetet követő boncolási vizsgálat sem tárt fel kiváltó okot, így a rendelkezésre álló tudás és szakvéleményekre alapozva folyt a kezelés” – írja az állatkert.

A gyógyszeres kezelés, a takarmányozás átalakítása sem tudott javítani Öcsi állapotán, az állat szerda reggelre elpusztult. Az elsődleges vizsgálati eredmény alapján a problémáját egy apró fadarab okozhatta, amely a – lombokat, leveleket fogyasztó, a fák törzsét rágó állat révén – a természetben is veszélyt jelent rá. A szarvasfélék többüregű, összetett gyomorral rendelkeznek, így a folyamatosan összehúzódó recésgyomorba került emésztetlen szilárd, hegyesebb anyag átlyukaszthatja a gyomorfalat és a pár centire lévő szívre is veszélyes. Ez a betegség a kérődző állatoknál sajnos gyakran előforduló, visszafordíthatatlan lefolyású kórfolyamat.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: M**rt m*r* sz*m*t*tt, h*gy m*jd m*g f*gj*k m*nd*n* k**?...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
jeremias: B*z*m b*nn* h*gy N**l *s m*nd*n k*s cs*pps*g m*gk*pj* *zt * s*g*...
Most akkor megkapja állami támogatással Noel a 700 millió forintos gyógyszert vagy sem?
Truthseeker: Ny*lv*nt*rt*sb*n n*m sz*r*pl* r*ndsz*m m**tt t*tt f*lj*l*nt*st....
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Szentkirályi: *d**t*.N*l*t*k * g*nd*k n*m k*cs*k.* l*gn*gy*bb b*j,h*gy t* k*zt...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
Rőzsike : M*g *zt s*m t*dj*k h*gy f*g *l*k*ln* * j*rv*ny h*lyz*t, d* m*r *...
Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány