NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Czeglédy Csaba, Ungár Péter vagy Bana Tibor lesz Hende Csaba kihívója a 2022-es országgyűlési választáson Szombathelyen?

Egy helyi közvélemény-kutatás eredménye szerint nekik lenne számottevő esélyük, valószínű, hogy ellenzéki előválasztás dönt közülük.

Ellenzéki előválasztásra készülnek Szombathelyen - írja hosszú elemzésében az Index . A lap birtokába jutott egy, az LMP által megrendelt helyi közvélemény-kutatás eredménye, melyet a Závecz Research készített május 11. és 17. között a város felnőtt népességét reprezentáló 700 fős mintán.

Ungár Péter, a Szombathelyen is gyakran megjelenő LMP-s országgyűlési képviselő a lapnak azt mondta, azért készíttették a felérést, mert kíváncsiak voltak rá, hogy a helyiek szerint Nemény András mennyire kezelte sikeresen a járványhelyzetet. Az eredmények szerint az új, összellenzéki városvezetés járványkezelési döntéseivel a megkérdezettek 92 százaléka elégedett, ám messze nem ez a kutatás legérdekesebb része.

Az is kiderül ugyanis, hogy

Szombathelyen már javában készülnek az ellenzéki előválasztásra.

Az elemzés azt is kiemeli, hogy ahogyan az önkormányzati választás előtt is kiemelt szerepet kapott Szombathely, a város ugyanúgy lehet minta a szűk két év múlva esedékes országgyűlési választások előtt is.

De más meglepetéseket is hozott a kutatás. A pártpreferencia szerint Szombathelyen is a Fidesz a legerősebb, az ellenzéki pártok együtt viszont már megközelíthetik, és elég magas a párt nélküliek tábora.

fotó: Forrás: Index.hu

Viszont a szombathelyiek többsége, 54 százaléka egyetért azzal:

az ellenzéknek mindenhol egyetlen közös jelöltet kell indítania a Fidesz jelöltjével szemben.
fotó: Forrás: Index.hu

Az ellenzék híveinek 76 százaléka szeretné ezt a megoldást, de

a párt nélküliek többsége (60 százaléka) is helyeselné a két jelölt (egy ellenzéki, egy fideszes) közti versengést.

A szombathelyi ellenzéki szavazók csaknem fele (48 százaléka) azzal értene egyet, ha a közös lista előválasztási szisztémával párosulna, amivel szemben csupán egyharmados (36 százalékos) tábora van annak az elképzelésnek, hogy egy ellenzéki lista legyen, de előválasztás nem szükséges.

A Závecz-elemzés legérdekesebb része az, hogy

egy esetleges ellenzéki előválasztáson – mostani terveik szerint – a szombathelyiek 38 százaléka venne részt, a helyi ellenzéki szavazók körében pedig 84 százalék ígérte azt, hogy elmegy majd voksolni.
fotó: Forrás: Index.hu

A kutatás alaposan körbemérte az esélyeket, nem csak azt, hogy a szombathelyi kötődéssel vagy kifejezetten helyben politizálók közül kik a legismertebbek.

Czeglédy a legismertebb szombathelyi politikus

Ebben a kérdésben Czeglédy Csaba 97, Hende Csaba 95, Nemény András 94 százalékos ismertségre tett szert, de közismert személynek számít Balázsy Péter és Ungár Péter is, 84 és 75 százalék hallotta nevüket. A Jobbikból nemrég kilépett helyi parlamenti képviselő Bana Tibort

2020.03.26. 07:53

Bana Tibor: Nem láttam, hogy a Jobbik valódi alternatívát kíván felmutatni a mostani vezetéssel szemben

/ közélet 8 hsz. /
Vas megye egyetlen ellenzéki, volt jobbikos országgyűlési képviselőjével beszélgettünk. Azt is elmondta, hogy hol szeretne választókerületi képviselő lenni.
59, a momentumos Iker Áront a megkérdezettek 15 százaléka ismeri.

Noha egyelőre nem tudni, hogy az ellenzéki pártok meg tudnak-e állapodni egy közös jelöltben, a Závecz-kutatás kitért az esélyekre is.

A mostani preferenciák szerint

a független, ám a DK támogatását biztosan élvező Czeglédy Csaba és az LMP-s Ungár Péter között dőlne el egy előválasztás,

bár nagyon sok a bizonytalan választópolgár. A részvételt ígérők 22 százaléka Czeglédyre, 18 százalék Ungárra voksolna, miközben Bana Tiborra 8, Iker Áronra pedig a biztosan előválasztók 1 százaléka szavazna.

Ha egy ellenzéki jelölt indulna Szombathelyen, akkor

a Hende Csaba–Ungár Péter párharc lenne a legszorosabb, közöttük ugyanis már most 41-39 százalékos lenne az állás az LMP által megrendelt kutatás szerint.

A többi ellenzéki jelölttel szemben Hendének jelenleg nagyobb lenne az előnye, Czeglédyt 11, Bana Tibort 12, Iker Áront 24 százalékponttal előzné meg. Ungárra tehát összességében több ellenzéki szavazó adná a voksát: ha ő lenne az egyetlen közös jelölt, az LMP képviselőjére az ellenzék szimpatizánsainak 84 százaléka voksolna, míg Czeglédyre 72 százalékuk mondott igent.

Mi tesszük hozzá, hogy Ungár Péter már korábban sem titkolta, hogy szívesen lenne országgyűlési képviselő-jelölt Szombathelyen.

Czeglédy Csaba az Indexnek azt mondta: "ha lesznek pártok, amelyek engem támogatnak, vagy támogatásukról biztosítanak, akkor természetesen nem fogok elugrani a megmérettetés elől" .

Bana Tibor pedig március elején adott interjút lapunknak, ahol kijelentette, hogy mindenképpen indulni akar a 2022-es választáson, és el tudja képzelni, hogy a szombathelyi választókerületben méretteti meg magát.

Hozzászólások (59)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * m*m*l*kl*t v*l*j*r*j*. *gy f*d*ss -b*rk* b*zg*m*cs*ng. M*g *...
Nyilasok vonulását osztotta meg a szovjetek helyett a fideszes képviselő
syracusa: *gy l*tsz*k, m*g *l *k*rj*k k*rg*tn* *zt * p*r *z*r *mb*rt *s, *...
Korrupt sportorvost buktatott le a titkosszolgálat
shopron: N*m p*nz k*rd*s* q j* b*l*. ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
Mammamia: H*dj*k m*r * h*ll*m*k*t! *B *z v*n ...*kk*r h*ll*m n*m l*h*t...m...
Félő, hogy Magyarországon is kialakulhat egy negyedik hullám
Győri Miki: F*r*! Ny*g*dj*l b*k*b*n!...
Apák napi és születésnapi megemlékezés Király Gábortól