NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren

Jordán Tamás is kiállt mellettük, mindannyian a gyűlöletpolitika ellen szólaltak fel.

Amikor a szombathelyi Fő térre igyekeztem, azon gondolkodtam, hogy jó nyolc hónappal az országgyűlési választások előtt miért is tartanak kampánygyűlést itt, a város közepén. Mert nyolc hónap alatt mindenki elfelejti, hatása már nem lesz.

Az őszi ellenzéki előválasztás sem indokolja igazán, hiszen ott a szombathelyi ellenzéki jelöltek közül lehet kiválasztani azt, aki majd kihívja Hende Csabát, a Fidesz jelöltjét.

De a válasz nagyon kézenfekvő: azok a választók, akiket most megnyer az MSZP-Párbeszéd, tavasszal is biztos szavazónak számítanak. Emellett erőt is lehet mutatni, a mérések szerint a szombathelyi körzetet viheti az ellenzék.

Sokan a Fő téren, laza hangulat

Így kíváncsian vártam, mivel rukkolnak elő, és meg kell hagyni, nem sajnálták az energiát. Igaz, nem volt tele a Fő tér emberekkel, de azért elég sokan voltak, a színpad előtt olyan 350 ember, és körben a padokon vagy távolabb ácsorogva még száz-kétszáz.

Mintegy 350 ember
fotó: Mészáros D. Zsolt

De a színpad előtt csoportosulók lelkesek voltak, még a kérdezz-felelek játék is bejött, és néha vastaps is volt. Szóval, ha nem is ezrek fogadták az MSZP-P jelöltjeit, de az világosan látszott, hogy Szombathelyen komoly magja van az ellenzéki kormányváltó gondolatnak, és ezen belül is Karácsony Gergelynek.

Több standnál is gyűjtötték az ajánló aláírásokat; ezek kellenek ahhoz, hogy valaki jelölt lehessen az előválasztáson, és borítékolhatjuk, hogy sem Karácsony Gergelynek, sem Ungár Péternek nem lesz gondja ezzel. Ugyanis, mint már írtuk, az MSZP, a Párbeszéd, Karácsony Gergely, Nemény András szombathelyi polgármester Jordán Tamással együtt Ungár Pétert támogatják

06.29. 14:48

Karácsony Gergely és az MSZP is Ungár Pétert támogatja Szombathelyen

/ közélet 18 hsz. /
A Jobbik után újabb két párt állt be mögé.
.

Készülnek a fotók
fotó: Mészáros D. Zsolt

A Fő téren egyébként nem láttuk nyomát ellentüntetőknek, a rendőrök is tisztes távolságból figyeltek, talán a járókelőktől hallottunk egy-egy negatív mondatot, de azt is inkább csak maguknak mondták.

Jordán-tüntetés, a fordulópont

Messziről látszott, hogy a szervezést központilag intézték, igaz, egy helyi zenész, Bujtás Ervin volt a hangulatfelelős, egyszálgitáros produkciója profin hangzott. A műsorvezető pedig "bennekleszekatévében" Hajós András volt, aki azt is elárulta, hogy sokszor járt már Szombathelyen, zenészként is, és volt, amikor be is piált a városban.

Érkeznek a főszereplők, Kunhalmi Ágnes, Ungár Péter, Karácsony Gergely, Nemény András
fotó: Mészáros D. Zsolt

Öt szónok volt. Pontosabban öten beszéltek, de a beszédek stílusa is kampánygyűlésre hasonlított. Az is kiderült, hogy Szombathely legújabb kori nevezetessége az, hogy 2017-ben a város lakosainak jó része tüntetésen állt ki Jordán Tamás mellett

2017.03.02. 17:22

Nagyon sokan vonultak Jordán Tamásért a szombathelyi városháza elé

/ közélet gal. 25 hsz. /
Azt szeretnék, hogy tovább folytathassa munkáját a Weöres Sándor Színház alapító igazgatója.
. Már csak azért is, mert ritka, hogy kulturális ügyben tüntessenek az emberek Magyarországon. Nem is gondoltam volna, hogy ennek az eseménynek ilyen emléke van a város határain kívül is.

Vannak azért
fotó: Mészáros D. Zsolt

Nemény András kezdte a sort, ő hozta először szóba a tüntetéseket, de a Jordán-tüntetés mellett megemlítette a netadó, a rabszolgatörvény elleni megmozdulásokat is, azzal, hogy ezek mind változást hoztak, aminek az eredménye lett az ellenzék győzelme a 2019-es önkormányzati választásokon.

"A jobboldal vonuljon ellenzékbe"

És ő is elővette a később többször említett fő gondolatot, azért kell kormányváltás, mert olyan országot kell építeni, ahol az emberek nem gyűlölik egymást, és politikai nézetektől függetlenül is együtt tudnak működni. Nemény megígérte, hogy ők senkit sem fognak gyűlölni.

Nemény András beköszönt
fotó: Mészáros D. Zsolt

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke rövid idő alatt másodszor járt Szombathelyen. Július elején mutatta be itt

07.05. 16:06

„Mintha csak Budapesten lennék” – Kunhalmi Ágnes bemutatta az MSZP Vas megyei jelöltjeit

/ közélet 29 hsz. /
Meghökkentő sajtóérdeklődés volt a szocialisták szombathelyi eseményén. Részben érthető.
pártja Vas megyei ellenzéki jelöltjeit, most nagy vehemenciával fogott a beszédbe.

Ő keményebben fogalmazott, mondjuk a szereposztás szerint ez tényleg az ő feladata volt. Hiszen ő pártpolitikus, miközben Nemény és Karácsony önkormányzati tisztséget visel. Kunhalmi meghirdette a szociális állam, a szociális demokrácia tervét, azzal, hogy a tömegeket fel kell emelni.

Rendesen kiosztotta a jelenlegi kormányt, azzal, hogy a nyílt diktatúra felé menetelnek, és gyűlöletpolitikát folytatnak. Sőt, üzent a jobboldalnak is. Pontosabban a demokratikusan gondolkodó jobboldali embereknek, mégpedig azt, hogy nekik most hosszabb időre ellenzékbe kell vonulniuk, és el kell gondolkodniuk azon, mit csináltak ebből az országból.

Aztán hirtelen elment a hangosítás, Kunhalmi megpróbálta anélkül, kevesebb sikerrel. Később kiderült, hogy az áram ment el pár percre, mire Ungár Péter a színpadra érkezett, vissza is jött.

"Az ellenzék nem csak össze tud fogni, de nyerni is tud"

Ungár röviden beszélt, felidézte 2019 október 13-át, amikor a szombathelyi MSZP irodában ült este, és jött a hír, hogy Nemény András megnyerte a polgármester-választást. Ungár szerint akkor bebizonyították, hogy az ellenzék nemcsak össze tud fogni, hanem nyerni és utána várost irányítani is tud.

Hajós András és Karácsony Gegely
fotó: Mészáros D. Zsolt

Azt is kijelentette, hogy a 2022-es országgyűlési választás Szombathelyen dől majd el. Ha itt legyőzik a Fideszt, akkor országos szinten is nyernek. Odacsípett kettőt Hende Csabának, aki szerinte csak ígérget, de nem teljesít, aztán át is adta a helyét Jordán Tamásnak.

Jordán kissé meghatottnak tűnt, vastaps fogadta. Szombathely színházalapító színi igazgatója felidézte a mellette tartott szimpátiatüntetést azzal, hogy ha valaki megkérdezi, mi a legkedvesebb élménye, akkor mindig ezt nevezi meg.

Jordán Tamás meghatódott
fotó: Mészáros D. Zsolt

Felidézte a 99 Mozgalom nevű szervezetet

05.16. 06:50

Nemény András és Jordán Tamás Karácsony Gergely új mozgalmának alapító tagjai között

/ közélet 51 hsz. /
Több volt államtitkár, egykori EU-s biztosok, munkanélküli volt olvasztárok, színészek, fodrászok, polgármesterek és tanulók is szerepelnek a Karácsony Gergely által életre hívott 99 Mozgalom alapító tagjai között.
, aminek egyik alapítója. Azzal, hogy olyan országot szeretne, ahol nem 1 százalék irányít, hanem a 99 százalék, de úgy, hogy az a 100 százaléknak is megfeleljen.

Mint mondta, olyan országot szeretne, ahol az emberek szóba állnak egymással, és ahol akár az eltérő politikai nézetük ellenére meg is tudják kedvelni egymást. Végül egy József Attila verssel búcsúzott.

Közben figyeltük a közönséget, úgy tűnt, hatásosak a beszédek, egyre nagyobb lett a hangulat, még a széleken is. Amúgy tényleg, békés, nyugodt volt az egész, sokan fagyiztak, sétálgattak is. Sem ellentüntetőket, sem rendőröket nem láttunk, a szombathelyi Fidelitas vezetője is ott volt, és folyamatosan telefonált közben.

"Egy közös haza polgárai vagyunk"

Karácsony Gergelyt is vastaps fogadta. Hajós András azzal konferálta fel, hogy ő a tartalomról fog beszélni, arról, hogyan képzelik el a kormányváltás utáni teendőket. Miután Karácsony is lefutotta a Jordán körét ( "nem szeretnék olyan országban élni, ahol egy Jordán Tamás eltávolítanak a székéből" ), kijelentette, a kormánylátás után újra kell építeni az országot.

Rajongók között
fotó: Mészáros D. Zsolt

Úgy, hogy a politika vére szolgálat legyen, és ne egyesek érdekeiről szóljon. Mert egy közös haza polgárai vagyunk mindannyian, a politikáénak az emberekről kell szólnia.

Karácsony kijelentette, hogy miközben a kormány óriásplakátokon ugrasztja egymásnak az embereket, kitalált ellenségek ellen harcol, amint megjelenik egy valódi probléma, a járvány, kiderül róluk, hogy nem tudnak kormányozni.

A Fidesz a szabad önkormányzatok ellen is háborúzik, úgyhogy a küzdelme az önkormányzatokért is folyik. Karácsony kijelentette, Nemény András az egyik legjobb polgármester az országban. Azt is mondta, hogy a politika ott van mindenhol, ahol semmi dolga nincs, és nincs ott, ahol dolga lenne.

"Azért támadnak, mert félnek tőlem"

Az előválasztás azért van, hogy az emberek el tudják mondani, melyik irányt tartják a legjobbnak. Karácsony töredelmesen bevallotta, hogy ő nem volt részeg Szombathelyen, sőt, még sehol sem, de abban biztos, hogy itt a Fidesz Ungár Pétertől fél a legjobban.

Szelfi a polgármesterrel
fotó: Mészáros D. Zsolt

Hozzátette, azért viseli el könnyen a Fidesz támadásait, mert azok azt mutatják, hogy tőle is félnek. A végén kijelentette, ő nem vezér, hanem csapatkapitány akar lenni.

Aztán a színpadra hívta a korábban felszólalókat, valamint az MSZP-Párbeszéd Vas megyei képviselőjelöltjeit is, így Hencz Kornélt

07.05. 16:06

„Mintha csak Budapesten lennék” – Kunhalmi Ágnes bemutatta az MSZP Vas megyei jelöltjeit

/ közélet 29 hsz. /
Meghökkentő sajtóérdeklődés volt a szocialisták szombathelyi eseményén. Részben érthető.
és Ipkovich Györgyöt is.

Most már úgy tűnik, divat a szimpatizánsokkal való fotózkodás, Karácsony Gergely rengetegen vették körbe, miután lejött a színpadról. Egyébként a többieket is, fél órával a befejezés után még mindig a téren voltak.

Ungár Péter barátkozik
fotó: Mészáros D. Zsolt

A városháza teraszáról közben zenei hangok érkeztek, a Nyitott Városháza sorozat mai koncertjére készültek. Egészen megnyugtató érzés volt.

Hozzászólások (51)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés