NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Publicus Intézet: Közös lista, közös miniszterelnök-jelölt növeli az ellenzék esélyeit 2022-ben

Az ellenzéki szavazók háromnegyede támogatja az összefogást.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából augusztus 27 – 31. között 1009 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta az emberek véleményét arról, hogyan vágjanak neki az ellenzéki pártok a 2022-es választásnak.

Minden második megkérdezett (50 százalék) hallott arról, hogy a hat legnagyobb ellenzéki párt vezetője megegyeztek abban, hogy a 106 egyéni körzetben közös jelöltet indítanak a Fidesz jelöltje ellen.

Az ellenzéki szavazók közül a Momentum és a DK szavazók hallottak erről a leginkább (84-81 százalék), a legkevésbé a Fidesz szavazók (38 százalék) és a bizonytalanok (41 százalék) értesültek erről.

Minden második (49 százalék) válaszadó szerint összességében inkább növeli ez a megállapodás az ellenzék győzelmi esélyeit.

Tízből kilenc DK és Momentum (92 és 88 százalék) szavazó, továbbá az a Jobbik és az MSZP-P szavazóinak közel háromnegyede (74-72 százalék) is ebben látja a 2022-es országgyűlési választás győzelmének a kulcsát.

Összességében az ellenzéki szavazók háromnegyede is úgy látja , hogy inkább növeli az ellenzéki esélyeket, ha mind a 106 egyéni választókörzetben csak egy ellenzéki jelölt indul a Fidesz jelöltje ellen.

A kormánypárti szavazók fele (47 szavazó) azonban úgy látja, hogy ez a megállapodás inkább csökkenti az ellenzék győzelmi esélyeit. A Fideszes szavazók ötöde (20 százalék) gondolja csak úgy, hogy a megállapodás inkább növeli az ellenzéki esélyeit 2022-re.

Tízből négy legfeljebb 8 általánost végzett (40 százalék) és szakmunkás (39 százalék) szerint összességében inkább növeli a megállapodás az ellenzék győzelmi esélyeit. Az érettségizetteknél ez az arány eléri az 55 százalékot, a diplomásoknál pedig már a 61 százalékot is.

fotó: Forrás: Publicus Intézet

Tízből négy (41 százalék) megkérdezett szerint az ellenzéknek akkor van nagyobb esélye a győzelemre, ha egy listán indulnak. Minden ötödik (19 százalék) válaszadó szerint akkor, ha minden párt külön indul. Közel minden hetedik (15 százalék) megkérdezett úgy gondolja, hogy az ellenzéknek akkor van több esélye, ha két listával indul neki a következő választásnak.

Az ellenzéki szavazók közel kétharmada (64 százalék) szerint akkor nagyobb esély van leváltani a Fideszt, ha a pártjaik egy listán indulnak. Közel minden ötödik (18 százalék) ellenzéki szavazó szerint a két lista lehet inkább a nyerő, minden tizedik szerint (11 százalék) pedig az a jó stratégia, ha minden párt külön indul.

Tízből három (31 százalék) Fidesz szavazó szerint akkor van esélye az ellenzéknek, ha minden párt külön indul, és tízből kettő (22 százalék) szerint pedig akkor, ha egy listán lesznek.

fotó: Forrás: Publicus Intézet

Tízből hat (58 százalék) válaszadó szerint növeli (47 százalék), illetve inkább növeli (11 százalék) az ellenzék győzelmi esélyeit ha egy közös miniszterelnök-jelölttel vág neki a választásoknak. A megkérdezettek 16 százaléka szerint csökkenti (14 százalék), illetve inkább csökkenti (2 százalék) az ellenzék esélyeit, ha egy közös miniszterelnök-jelölt indul. Minden tizedik (11 százalék) válaszadó szerint nem változtatja érdemben ez a kérdés az ellenzék esélyeit.

Tízből hét (72 százalék) ellenzéki szavazó szerint növeli, további 13 százaléknyi ellenzéki szavazó szerint p edig inkább növeli a pártok győzelmi esélyeit ha egy közös miniszterelnök-jelölttel vág neki a választásoknak. Még a Fidesz szavazók harmada (35 százalék) szerint is növeli (24 százalék), illetve inkább növeli (11 százalék) az ellenzék esélyeit, ha egy közös miniszterelnök-jelölt indul.

fotó: Forrás: Publicus Intézet

A megkérdezettek kétharmada (67 százalék) szerint előválasztással kellene kiválasztani a közös miniszterelnök-jelöltet. Közel minden hatodik (16 százalék) válaszadó szerint a pártoknak, politikusoknak kell megegyeznie a színfalak mögött abban, hogy ki legyen az ellenzék jelöltje.

Minden párt szavazóinak a többsége – különböző arányban – de egyetért az előválasztással. Tízből kilenc DK és MSZP-P szavazó (91-87 százalék), illetve tízből hat bizonytalan és Fidesz szavazó(61-60 százalék) is úgy látja, hogy előválasztással kellene kiválasztani a közös miniszterelnök-jelöltet.

fotó: Forrás: Publicus Intézet

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2020. augusztus 27 – 31. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1017 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak.

A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jobboldal: Sz*nj*t*k *z *g*sz! ...
Az Egyesült Államok alelnöke kiment a Pride-ra
jobboldal: 17 -*s! M*jdn*m *ls*rt*m m*g*m. D* m**rt k*ll *j*bb *lt*s *m*k*r...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
Katka: M*gt*n*lt*d * f*d*sz l*ck*t? ...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
miki1950 : V*l*b*n n*ncs*n*k *gysz*r* h*lyz*tb*n, d* n*m cs*d*, h*sz*n *ly*...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
Katka: M**rt n*m k*r*lt v*ssz* * k*t p*ng p*ng *szt*l? K* ny*lt* l*?...
Ez nagyon menő! Jó hely lett Szombathely szívében a felújított sportliget