NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

"Az SZFE-re is beköszönt a meg nem tartott órák és kamu érdemjegyek kora?" - Diákokat szólaltattunk meg

Vidnyánszkynak már a Kaposvári Egyetem se volt épp diadalmenet. Reagált az egyetem az elhangzottakra.

Ahogy arról az egész országos média, így lapunk is beszámolt,

2020.09.01. 17:44

Tizenhárom pontban foglalták össze követeléseiket az SZFE hallgatói

/ közélet 7 hsz. /
Civilek ételt, italt visznek az épületet elbarikádozó diákoknak.
kedd reggel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói lezárták az épületet és kijelentették, hogy nem engedik be az új kuratóriumi tagokat, élükön Vidnyánszky Attilával.

Az SzFE működési modelljének átalakításáról, a kuratóriumi tagok kinevezéséről és az egyetem tanárainak, hallgatóinak felháborodásáról mi is többször írtunk.

A történet röviden:

Semjén Zsolt május 26-án

2020.05.27. 15:39

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet is alapítványi fenntartásba vonhatják

/ közélet 2 hsz. /
Semjén Zsolt tegnap nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely az egyetem modellváltását szabályozza.
nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, ami szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem működését ez év szeptemberétől egy kuratórium felügyelné, tagjait pedig a kormány – pontosabban az innovációért és technológiáért felelős miniszter – nevezné ki.

Hiába az egyetem vezetőinek, hallgatóinak és 70 elismert magyar szín- és filmművésznek a tiltakozása,

2020.07.01. 20:06

70 magyar művész, köztük Jordán Tamás is nyílt levélben tiltakozik Színművészeti átalakítása ellen

/ kultúra 1 hsz. /
Magyar színészek, rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók, dramaturgok írták alá a levelet.
a július 3-ai országgyűlésen változtatás nélkül átütötték a törvényjavaslatot.

Július 31-én aztán fény derült arra is, hogy ki kapja a kuratórium vezető székét. Meglepetést nem okozott, felháborodást már annál inkább, hogy Vidnyánszky Attilának adták a posztot.

Vidnyánszky Attila
fotó: Nyugat.hu

Azzal együtt, hogy a szakmában Vidnyánszky elismert színész és rendező, sokan – köztük olyan neves magyar színészek is, mint Jordán Tamás

2020.08.08. 16:20

Vidnyánszky pápa - Jordán Tamás félti a színházi szakma függetlenségét

/ kultúra 23 hsz. /
Jordán a magyar színházi-színészi élet mai kétségeiről
– nem tudtak szó nélkül elmenni kinevezése mellett.

Vidnyánszky Attila 2012-ben már megkapta a Kaposvári Egyetem (már Szent István Egyetem Kaposvári Campus) Színházi Intézetének igazgatói székét, rá egy évre feltornázta magát a Művészeti Kar rektorhelyettesi pozíciójába, e mellé pedig 2013-ban a Nemzeti Színház igazgatójának választották.

Most 2020-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel már három olyan intézmény vezetője egyszerre, ami a magyar színházi élet alappillérének számít.

Augusztus 31-én

2020.08.31. 15:48

Lemondott a Színművészeti Egyetem komplett vezetése

/ hírek 9 hsz. /
Elég egyértelmű állásfoglalás.
aztán olyan dolog történt, amire senki sem számított. Az SzFE komplett vezetősége – intézetvezetők, rektorok és szenátorok – lemondott. Döntésüket azzal indokolták, hogy a kuratórium minden jogkörtől megfosztotta őket és vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatnák csak fenn az önállóság látszatát.

Szeptember 1-jének

2020.09.01. 08:25

Az SZFE hallgatói éjjel elfoglalták az egyetemet, és nem engedik be az új vezetést

/ hírek 9 hsz. /
A blokád a hétfő esti több száz fős tüntetés után alakult ki.
hajnalán aztán nem csak a vezetőség, de a hallgatók is váratlant húztak. Bevackolták magukat az épületbe, majd lezárták azt, hogy az új vezetőség ne mehessen be. A blokádot jelenleg is tartják.

A diákok szalaggal zárták le az épület bejáratait
fotó: euronews

A Kaposvári Egyetem egykori színésznövendékei a közösségi média felületein támogatásukat fejezték ki az SzFE hallgatóval szemben, és többen is megszólaltak az ügyben, így például Sodró Eliza, a szombathelyi színház egykori színésze is.

Lapunknak is sikerült találni olyan korábbi diákokat, akik megosztották velünk kaposvári tapasztalataikat.

Bergendi Barnabás

2019-ben végzett Kaposváron, azóta a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja.

"Talán az SZFE-re is beköszönt a meg nem tartott órák és kamu tantárgyak és kamu érdemjegyek kora?"

"Nem a hallgatók lépése, hanem a helyzet drasztikus. A rezsim rombol, jól működő rendszereket söpör le, hogy úgy mondjam: rendre kiönti a fürdővizet a gyerekkel. Beszélnek mindeközben olyan értékekről, amikkel sokan azonosulni tudnak, csakhogy amikor Istenről, hitről, hazaszeretetről, nemzetről beszélnek - amik egytől egyik egy virágzó struktúra alapjai lehetnének az élet bármely területén - rendre kiderül, hogy csak mellébeszélés az egész, mert nem tudnak a hazudott elveik mentén valamit építeni, ami legalább olyan jó, mint amit leromboltak.

Képtelenek rá, és ilyenkor lebuknak, hogy a szövegelés bizony csak szövegelés igaz tartalom nélkül. És ami a legdühítőbb, hogy arcátlan módon bitorolják, kisajátítják, marketing fogássá silányítják ezeket az értékeket. Hogy veszik a bátorságot ehhez?! És különben pedig, ha valóban az állandóan hangoztatott elvek mentén cselekednének, eleve nem söpörnének le senkit és semmit, csak építenének és felvirágoztatnának, hisz Isten a szeretetre és a megbocsátásra tanít bennünket és ha ezt nem fogadjuk be, na akkor állnak elő ilyen helyzetek.

Ott volt Kaposvár! Megmutathatták volna, hogy hogyan is gondolnak egy igazán top művész képzést. Talán az SZFE-re is beköszönt a meg nem tartott órák és kamu tantárgyak és kamu érdemjegyek kora? Vagy az SZFE-re nem, mert az ott van a szomszédban, nem kell majd annyit autózni? Ott már tanítani fognak mindent rendesen? Hát én igazán remélem, hogy most már végre egyszer sikerülni fog valami jót építeni a romokon. Hozzáteszem, a fentiekben még véletlenül sem Eperjes Károlyra, osztályfőnökömre és mesteremre gondolok. Ő minden erejét arra fordította az öt év alatt, hogy átadja a tudását nekünk.

Túlzás lenne azt mondani, hogy ismerem Vidnyánszky Attilát, de dolgoztam vele és többször találkoztunk. Harmadév elején elbizonytalanodtam, hogy igazán érdemes-e színházat csinálni, és pont akkor dolgoztunk vele a Nemzeti Színházban, és ő visszaadta a hitemet ebben az egészben, és ezzel nem csak én voltam így az osztályban.

Vidnyánszkyt öröm volt nézni, amikor rendezett egy jelenetet. Akkora tudás, a színház olyan elsöprő szeretete és olyan figyelem sugárzott minden mondatából. Eddigi életem egyik legjobb időszaka volt a Nemzetiben töltött három hónap, túlzás nélkül állíthatom. Egy másik alkalommal - ez akkor volt, mikor felvettek minket - pedig kiállt elénk és azt mondta, ő már nem tudja elengedni a nehezteléseit és sérelmeit, de kér minket, hogy mi ezt ne vigyük tovább. Nem fogjuk! Ebben biztos lehet! Én és még sokan már nem akarunk ebben az ördögi mókuskerékben szaladgálni, ahol minden alkalommal kirekesztik a kirekesztőket és elnyomják az elnyomókat. Megbocsátás és szeretet, ez az orvosság minden bajunkra, én ezt mondom.

Szóval az a Vidnyánszky Attila, akit én személyesen ismerek nagyszerű szakember és szeretetre méltó, szeretetteljes ember. Na most ehhez képest, amit most látok, felfoghatatlan számomra."

Törő Gergely

2019-ben végzett Kaposváron, azóta a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja.

"Rendezőként emberi, barátságos, megértő, nyitott és felkészült volt."

"Én teljes mértékben az SzFE-s hallgatók mellett állok. Azt látom, hogy tenni akarnak valamit az iskolájukért és már nincs más eszköz a kezükben.

Nem az háborít fel, hogy a kormánynak vannak bizonyos törekvéséi a magyar színházzal kapcsolatban, hanem az, ahogyan ezeket végre hajtják. Erővel, párbeszéd nélkül, és a szakma teljes figyelmen kívül hagyásával.

Előbb talán a Kaposvári Egyetemet kellene rendbe rakni, ugyanis lenne mit. És akkor Vidnyánky megkapja a másik színészképző egyetemet is? Szerintem egyszerűen arról van szó́, hogy ő megfelelt ideológiailag, és most egyszemélyben ő határozhatja meg a magyar színház jövőjét.

Dolgoztam már együtt vele és nagyon szerettem. Rendezőként emberi, barátságos, megértő̋, nyitott és felkészült volt. Épp ezért egyszerűen érthetetlen számomra, hogy most mit csinál."

Maizác Fanni

2019-ben végzett Kaposváron.

"Nem volt tanár, aki lejöjjön, vagy egyszerűen nem érdekelte őket ez az egész."

Egyáltalán nem a politikai-ideológiai oldalát szeretném ennek az egésznek megfogni, hanem egy sokkal gyakorlatiasabb részét. Vidnyánszky Attila egykori rektor helyettes nem végezte el a feladatát. Ha ez másként lett volna, most több száz diák mondaná azt Kaposvárról az SZFE-seknek, hogy nyugodjatok meg, bízzatok, tudja mit csinál és számíthattok rá.

Ehelyett a Kaposvári Egyetem hallgatói csöndben vannak. A többiekről nem tudok nyilatkozni, a magam részéről valóban eddig félelemből nem nyilvánultam meg, hiába hangoztatják, hogy ott szabad képzés folyik, szabad gondolkodás, én nem ezt tapasztaltam. Ha osztályfőnökünk bármely dolgában -és nem személyes- szakmai dolgokról beszélek, nem értettünk egyet, nem volt kihez fordulni.

Hol volt Vidnyánszky Attila mikor tömegével maradtak el óráink? Mozgás és elméleti órák sokasága. Mert nem volt tanár, aki lejöjjön, vagy egyszerűen nem érdekelte őket ez az egész. Aki lejött volna, nem lett kifizetve. Egy tanár neve alatt futott legalább négy olyan tárgy, amiről nem is hallottunk.

Menjen vissza, könnyen tudna titulust szerezni ott újra és higgye el, nem lesz ellenállás. Tegyen rendet és mutasson példát a Színművészetinek. A Kaposvárról kikerülő diákok legyenek büszkék, hogy ott tanultak, vigyék a hírét a remek oktatásnak, ami ott folyik, mert kicsi a szakma és kicsi a világ.

Olyan büszke vagyok a tüntetőkre és irigylem is őket. Én nem mertem ezt meglépni, bárhogyan is tervezgettem, de nagyon árvának éreztem magunkat. És irigylem őket, mert bár én is így tudtam volna szeretni az egyetememet, hinni az oktatásban és a tanáraimban, ahogy ők teszik.

Egy lány, aki név nélkül nyilatkozott

2018-ig járt a Kaposvári Egyetem Színművész Szakára.

"Vidnyánszky már így is sokkal többet vállalt be, mint amennyi egy ember idejébe bele fér és sehol sem tud egész emberként ott lenni."

"Én ott hagytam a Kaposvári Egyetemet, de rögtön szeretném leszögezni, hogy azért hoztam meg ezt a döntést, mert nem éreztem kompatibilisnek a személyiségemet a színészettel. Azóta viszont gyakran megfordult a fejemben, hogy akkor is így éreztem volna-e, ha normális tanáraim vannak.

Vidnyánszky olyan embereket hozott tanítani, akiknek vagy kioperálták a gerincét, vagy már előjegyezték őket a műtétre. Volt, aki alig tartotta meg az óráit, másnak szakképesítése nem volt ahhoz, amit tanított.

Elmesélek egy történetet, ami nagyon jól példázza, hogy mennyire foglalkoztak a tanáraink az egyetemi képzéssel. Egyik reggel engem hívott a tánctanárunk kétségbeesetten, hogy a négy osztályból egyik se, és a tanárok közül is egyedül ő van Kaposváron. Ez azért volt nagyon gáz, mert a Kaposvári Egyetem Színművész szakának aznap volt nyílt napja és mindenki elfelejtette.

Az osztályfőnökök szakmai gyakorlat alatt azt értik, hogy elviszik az osztályukat a saját színházukba és beállítják őket statkózni (statisztálni). Felteszem a kérdést: Tényleg így kell kinéznie egy színészképzésnek?

Abban egyet értek, hogy az SzFE-n vannak gondok, de nem hiszem, hogy Vidnyánszky lenne a megoldás. Főleg, ha majd oda is annyit jár be, mint hozzánk. Már így is sokkal többet vállalt be, mint amennyi egy ember idejébe bele fér és sehol sem tud egész emberként ott lenni. Ezért se igazán értem, miért ő kapta az SzFE-t is. Talán azért, mert már csak lasszóval lehet befogni azokat a jobboldali embereket, akiknek még van bármennyi szakmai hitelük."

Az egyetem reakciója

A Kaposvári Egyetem volt színésznövendékeinek nyilatkozataira az egyetem - ami már a Szent István Egyetem Kaposvári Campus névre hallgat - Művészeti Karának dékánja, Hatos Pál és a Színházi Intézet igazgatója, Kéri Kitty is reagált.

Válaszukat változtatás nélkül közöljük.

"Színész hallgatóinkat nem statisztának használják az osztályfőnökök, hanem nagy szerepet kapnak, sőt sokszor már hallgató korukban főszerepet is, mint például a Cseke Péter osztályába járó Trill Beatrix, aki a Liliomfiban Mariska szerepét játszotta Kocsis Pál rendezésében, vagy Szabó Dorottya, aki a Chicagoban Roxie Hart és Velma Kelly szerepében bizonyíthatott a kecskeméti Katona József Színházban. A sor nagyon hosszan folytatható, levelünkhöz csatoltuk, hogy milyen szerepeket kaptak például a Cseke-osztály hallgatói az elmúlt tanévben, abból megítélheti, statisztáknak használják-e az osztályfőnökök diákjaikat az általuk vezetett színházakban. A legfontosabb azonban, hogy hallgatóink szinte kivétel nélkül színészként tudnak elhelyezkedni azután, hogy kézhez kapták diplomájukat. Egyetlen példa: a Nemzeti Színházhoz most szerződött Kovács S. József frissen végzett diákunk, akit tavaly a hvg.hu a „legmenőbb fiatal színészek között” mutatott be, s aki a Szürke senkik című filmben játszott főszerepéért elnyerte a Magyar Filmdíjat. A színészképzésre jelentkezettek száma folyamatosan nő, (2017: 331 fő, 2018: 365 fő , 2019: 429 fő, 2020: 440 fő) a felvettek száma 12-15, ami visszaigazolja törekvéseinket. Ezt jelenti a kaposvári színészképzés színvonala mai állapotában.

Karunk képzésein oktatási szabadság van. Eperjes Károly osztályában például Babarczy László, a kaposvári színészképzés legendás alapítója is tartott mesterkurzust, (Gombrowitz Esküvőjét rendezte) az őket követő osztálynak Cserhalmi György volt az osztályfőnöke, egy teljesen más, de egyként zseniális színészi látásmóddal, és a sokszínű képzést gazdagítja többek között az is, hogy együttműködésben az Országos Rabbiképző- és Zsidó Egyetemmel az országban elsőként hirdettünk kurzust a magyar zsidóság kulturális örökségéről, ahol az Oscar-díjas Röhrig Gézától Radnóti Zoltánon át Karsai Lászlóig adnak elő a hazai zsidóság történetének és kultúrájának avatott ismerői… Ezt jelenti a kultúrharc Kaposváron. Így vagyunk mi az ideológiai „átformálás” képzőhelye."

Az egyetem egyébként több olyan nyilatkozatra is reagált, amit a nyilatkozó egykori hallgató vissza vont. Az ideológiai "átformálásról" például egy olyan színész beszélt, aki később felhívott, hogy mégse szeretné megjelentetni véleményét, mert nem akarja politikai irányba terelni a dolgot.

Kapcsolódó

2020.08.08. 16:20

Vidnyánszky pápa - Jordán Tamás félti a színházi szakma függetlenségét

/ kultúra 23 hsz. /
Jordán a magyar színházi-színészi élet mai kétségeiről

2020.08.31. 15:48

Lemondott a Színművészeti Egyetem komplett vezetése

/ hírek 9 hsz. /
Elég egyértelmű állásfoglalás.

2020.09.01. 08:25

Az SZFE hallgatói éjjel elfoglalták az egyetemet, és nem engedik be az új vezetést

/ hírek 9 hsz. /
A blokád a hétfő esti több száz fős tüntetés után alakult ki.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata