NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Élő hal nélkül élénkül a piac

A meglehetősen visszafogott forgalmú szombathelyi piac karácsony előtt felpörög. Szinte minden van, ami kelendő az ünnepekre.

A szombathelyi Vásárcsarnok mindkét részlegében karácsony előtti vásárlási láz tapasztalható, bár ez is visszafogattabb, mint pár éve volt. Gazdag a felhozatal, de elég húzósak az árak, viszont nem nehéz megállapítani, mi az egyik legjobban kelendő árucikk: a tojás. Ezek hegyekben állnak, mérettől függően 36 forinttól 50 forintig. Van ugyan még olcsóbb is, csak nagyítót kell hozzá venni, az meg úgy már nem jó biznisz.

fotó: L.E.

A bejglihez dió is dukál, s a dióbél 900-1800 forintot kóstál kilogrammonként. A paradicsom kilóját 400-490 forintért, a paprikáét 500-600 forintért mérik, de láttunk darabonként 100 forintért is paprikát. A sárgarépa 200, a fehérrépa 400 forint kilónként a legtöbb árusnál. A burgonya kilója 140-200 forint, a hagymáé 100-200 forint, a káposztáé pedig 120-140 forint. A foghagyma továbbra sem olcsóság, 1200-1600 forintért mérik kilogrammonként. Megy a gesztenye is karácsonyra, kilónként 600-1000 forintért. Ami pedig a gyümölcsöket illeti: sláger az alma 150-260 forint kilónkénti áron, míg a banánt 280-290 forintért kiínálják. Bőven van szaloncukor is, a kimért kilójáért 900-1000 forintot kérnek.

"Észrevehető a pénztelenség"

A húsfelhozatal is gazdag, csak legyen, aki megfizeti. Kapható friss tanyasi tyúk, kakas és kacsa is kilogrammonként 900-1500 forintért. Nem hiányozhat persze a pulykahús sem. A bébi pulyka kilója 1500-1600 forint. Ami viszont érdekes, hogy – bár a karácsony egyik kedvelt étele a hal – a nagyvárosi piacon nem lehet karácsony előtt élő halat vásárolni.

Észrevehető a pénztelenség, jóval kevesebb a vásárló, mint néhány évvel ezelőtt, és kevesebbet is vásárolnak. Igaz, az árak is húzósak. Az a dilemmám, mekkora árukészlettel várjam a vevőket

– nyilatkozta a Vásárcsarnok egyik legrégebbi zöldség-gyümölcs kereskedője.

Krumplit, hagymát, sárgarépát, zöldséget hozok be a piacra, de míg valamikor egy-két óra alatt elkelt, most dél körül haza is vihetek belőle

– panaszkodott egy városkörnyéki faluból érkezett kofa.

Nehéz eldönteni, hogy bevásárlóközpontokban vagy a piacon vásároljak. Tojásért mindenképpen érdemes ide jönni, mert itt friss, falusi tojást jóval olcsóbban is lehet kapni, mint a multiknál a nagyüzemi tojásokat. Azt viszont nemigen értem, miért olyan drága a tojás, ha szinte leszakad tőle a piac

– mondta el véleményét egy középkorú hölgy, aki szerint a kereskedők a kevés vevőre, a vevők pedig a magas árakra panaszkodnak.

fotó: L.E.

Karácsonyi sírdíszekből Dunát lehetne rekeszteni, fenyőfákkal pedig körbe van véve a Vásárcsarnok, de ahogy mondják: sok az eszkimó, kevés a fóka. Általában darabra kínálják a karácsonyfának valót, fafajtától és mérettől függően 1500-tól egészen 8-10 ezer forintig.

Nálunk is érződik a pénztelenség. Évekkel ezelőtt még sokan keresték az ezüstfenyőt és a normandiait, és főként magasabbakat vittek, most a legtöbben beérik a luccal, és az 1-1,5 méteressel is. Egyre többen vesznek műfenyőt, ami szerintem méltatlan a karácsonyhoz, de ez is a mi üzletünket rontja

– válaszolta érdeklődésemre egy őrségi fákat árusító férfi.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után