NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

10+1 pontban elmagyarázzuk, keddtől miért is kezdődik új időszámítás Magyarországon

Összeszedtük, mi változik attól, ha bevezetik szeptember 15-étől a válsághelyzetet, és ugye, miért is ne vezetnék be...

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János szokásos heti tájékoztatóján részletesen beszámolt a szeptember 15-e után kezdődő új időszakról. Közölte, Pintér Sándor javaslatára még aznap, a kormányülés után kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Addig is Lázár ígéretet tett arra, hogy Magyarország hamarosan hermetikusan lezár Szerbia felé, a határvédelmi kerítés egy hónappal a határidő előtt kész lesz, és megépül a vasúti kapu is Röszkénél.

Jövő héttől börtönbe vihetik őket
fotó: Nyugat.hu

Szeptember 15-én 0 órakor új helyzet fog kialakulni

De mi a fészkes fittyfenét jelent ez a "válsághelyzet"? Összeszedtük 10 pontban a legfontosabb változásokat a határvédelemmel és a menekültüggyel kapcsolatban:

 • Akár börtönbüntetést vagy kiutasítást is kaphat az, aki a határzárat áthágva illegálisan lép be Magyarország területére. (Eddig pusztán szabálysértésnek minősült.)
 • A tiltott határsértőkkel, kerítésrongálókkal szemben a Szegedi Járásbíróság és Törvényszék fog ítélkezni - rohamtempóban:
 • - a büntetőeljárást minden más ügyet megelőzően kell lefolytatni;
  - 15 napon belül bíróság elé állíthatják a migránst, ha az ügy megítélése egyszerű, vannak bizonyítékok, és beismeri, ami történt;
  - akit tetten értek, az már 8 napon belül bíróság elé állhat, ha az ügye megítélése egyszerű és vannak bizonyítékok – ilyenkor még beismerésre sincs szükség; - fiatalkorúakra más eljárási szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. Környezettanulmányt kell készíttetni róluk, vagy ha nincs vele gyám, akkor eseti gyámot kell kirendelni mellé.

  Ez is bűncselekmény - börtönbüntetés járhat érte
  fotó: Forrás: http://www.usnews.com
 • A rendőrség hatósági határozat nélkül is betoppanhat lakásunkba, ha ott alapos gyanúval "illegális határátlépő" tartózkodik. Eddig ehhez nem volt joga.
 • A hatóság utakat is lezárhat, illetve korlátozhatja nyilvános intézmények működését is.
 • Jövő héttől börtönbe vihetik őket
  fotó: Nyugat.hu

 • Nem lesz Magyarországon Szerbia felé nyitott tranzitzóna.
 • A rendőrség és a katonaság kedd után védi az államhatárt.
 • Tűzparancsot nem kapnak sem a katonák, sem a rendőrök, de a honvédség fegyverhasználati joggal vesz részt a határ őrzésében, vagyis bevethet gumilövedéket, könnygázgránátot és tömegoszlató eszközök mellett testi sérülés okozására alkalmas fegyvert is.(A honvédség és a rendőrség új jogosítványait csak egy héttel később, szeptember 22-én fogadhatja el a parlament.)
 • Még jobban őriznek és védnek?!
  fotó: Nyugat.hu

 • Tranzitzónák és gyorsított kérelemelbírálás: aki a határon hivatalos átlépési ponthoz érkezik, az ott a helyszínen benyújthatja a menedékkérelmét, és a kérelem elbírálásáig jogi védelmet, ellátást biztosítanak neki. Ez az eljárás maximum 12 napot vehet igénybe, fellebbezésekkel együtt is legfeljebb 2 hétig tart. A tranzitzónából pedig a menedékkérők csak akkor utazhatnak tovább, ha menekültstátuszt kaptak - addig itt kapnak ellátást.
 • Csak keveseknek lesz esélyük menekültstátuszt kapni, mert Magyarország biztonságos államnak tekinti Szerbiát és Görögországot, így az ezeken áthaladó migránsok esetében ez lesz az irányadó.
 • Szigorodik az embercsempészet büntetése is, akár 20 év szabadságvesztés is kiszabható érte.
 • Az illegális határátlépők nyomába eredhet a rendőrség. Számukra magánszemélyeknek, a határ menti településeken, szállást adni szigorúan tilos.
 • Megszűnik az ide-oda, papírok nélküli vonatozgatás
  fotó: Tánczos Mihály

  Azt mondják, keddtől kétfajta migráns várakozik majd a magyar határon: az egyik, aki már beadta a kérelmét, és az elbírálásra vár (róluk a magyar állam gondoskodik), illetve azok, akik várakoznak a határszélen, őket a civil szervezetek segítségével látják el. Azt remélik, ettől az intézkedéstől végképp elrettennek a keletről tömegesen menekülők. Hát majd meglátjuk!

  És meddig leszünk, mi magyarok válsághelyzetben?

  Maximum fél évig, és ez bármikor meghosszabbítható.

  Hozzászólások (25)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  oszto: *z *ng*z*k....
  Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
  demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
  Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
  miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
  Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
  tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
  Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
  Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
  A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel