NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Eltűntek a szombathelyi Felszabadulási emlékmű évszámai - Ön szerint miért?

Két hete eltűnt a Szombathely fölé magasodó, 40 éves emlékműről hat fémből készült, óriási számjegy. Kettő azért megmaradt. Olvasóink szavazhatnak, mi lett velük.

A szentivánéji rendezvényeken

2010.06.21. 08:59

Szentivánéj és éjszaka a múzeumokban Szombathelyen videókkal

/ életmód gal. 1 kapcs. /
Elkergetett viharfelhők, új, adrenalinbombaként üzemelő játékok és rengeteg éjszakai múzeumlátogató jellemezte az idei szentivánéji programsorozatot. Képgalériák.
tűnt fel, hogy hiányos a domb tetején álló hatalmas Emlékmű évszáma. Néhány szám helyén csupán annak váza csúfoskodik. Világosban is visszamentünk megnéztni, mi a helyzet.

Aztán felállítottunk magunkban pár teóriát, megvan a magunk favorit verziója arra, hogy mi történhetett, de kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére is. Fémtolvajok tették? Vandálok

2010.04.21. 09:18

Fogjunk össze a vandálok ellen! – A szombathelyi polgármester közleménye

/ közélet 7 hsz. 1 kapcs. /
„Az összefogásnak mindig meg van a hozadéka és eredménye. Fogjunk hát össze és ki - ki a maga lehetőségeivel élve, őrizzen, figyeljen, figyelmeztessen, ha kell, jelezzen, vigyázzon a rendre!”
? Esetleg buliból vitte el valaki az 1,1,9,4,4,5-ös számokat, szülinapi számgyertya helyett? Esetleg kerti víztároló lett az évtizedes számokból? Abban biztosak vagyunk, hogy a hírhedt szombathelyi PLB klán nem lehetett, mert ők másfél méternél magasabb tárgyakba nem kötnek bele. (PLB: Pelikán Lefejező Banda
2010.04.13. 13:15

Újra lefejezték a szombathelyi pelikánt

/ közélet gal. 22 hsz. 2 kapcs. /
Ma hajnalban a járőrök észrevették, hogy a szombathelyi Pelikán park márványszobrának fejét valaki letörte. Az ügyben büntetőeljárás indult – így a reggeli híradás. Utánajártunk, fotóztunk, vizsgálódtunk. Kiderült: szegény szobrot pár hete újították fel.
)

Nem hagyhattuk ki azt a lehetőséget sem, hogy Puskin mintájára

2009.05.27. 14:29

Puskin Szombathelyen sem számít kommunistának - Rajtunk röhög a fél ország

/ könnyű gal. 9 hsz. /
Egy sajtóhír szerint Puskin mellszobra azért tűnt el a szombathelyi Puskin parkból, mert egy „illetékes” kommunistának vélte. Kiderült, a szobor rövidesen visszakerül a helyére.
az évszámok is megújulnak és tisztításra vitték el őket, majd visszakerülnek. Ennek esélyét rontja azonban a két fent hagyott szám. Politikai ok is állhat a háttérben, hiszen olyan hangokat is lehetett hallani egy időben, hogy a vasi megyeszékhely korábbi címerében is szereplő emlékművet le kell rombolni... Reméljük, hamarosan kiderül, hova tűntek a számok, addig is várjuk a szavazatokat.

Az emlékmű hátoldalán teljes munkát végeztek. Eltűnt az 1945
fotó: Tánczos Mihály

Egy, a dombon rendszeresen kutyát sétáltató hölgy szerint kb. két hete tűntek el a számok, a hiányuk azonnal feltűnt az asszonynak. Azt nem látta, ki vitte el azokat.

2010. áprilisában még megvolt minden szám
fotó: Tánczos Mihály

Egy panorámában gyönyörködő pár viszont nem vette észre az évszámok hiányát. Mint mondták, inkább szánkózni és vízipipázni járnak a dombra, így számukra nem égető probléma az évszámhiány. Abban viszont egyetértettek, hogy ha valaki szándékosan rongálta meg az emlékművet, akkor azt pár hónap homokzsák pakolásra ítélnék, ha pedig pénzért lopták a fémet, akkor nekik szénbányában csákányozást szabtak ki a fiatalok.

Ez a látvány fogadja az emlékműhöz érkezőket
fotó: Tánczos Mihály

Bár találkoztunk olyannal, aki szerint már évek óta nem voltak a helyükön a fém számok, ezt könnyen tudjuk fotókkal cáfolni. A tavalyi szentivánéjkor , vagy éppen a Trabant-találkozón , az újévköszöntőn készült képek

2010.01.01. 05:06

Szirénás felvonulás és sikítós újévi utcabál - videóbeszámoló

/ könnyű 9 hsz. 1 kapcs. /
Az év első percében felzúgtak a szirénák Szombathelyen. Mentők, rendőrök, tűzoltók köszöntötték ezzel a városlakókat. Mi is csatlakoztunk a konvojhoz. A Fő téri Ocho Macho koncerten pedig befúrtuk magunkat a legnagyobb tömegbe.
és a profi látványmixerről készült videó
2010.05.13. 09:01

A gencsapáti Tom Cruise-hasonmás, profi látványmixer

/ könnyű gal. 12 hsz. /
Változnak az idők – míg a „Koktél” című film bármixerének elég volt megpörgetnie a sékert és máris olvadtak a csajok, manapság a látvány-mixerek valóságos artisták. A műfaj egyik legprofibb képviselőjével, Németh Norbival beszélgettünk.
mind tanúsítják, hogy az évszámok a közelmúltig a helyükön maradtak. Több, mint negyven éven át.

Nem támogatott video formátum
Video: Németh Norbi showja a szombathelyi Emlékműnél. Videó: Mészáros Zsolt, Nagy Ákos Balázs

Az emlékművet egyébként az a Heckenast János Ybl-díjas építészmérnök tervezte, akinek a nevéhez köthető még a városban a Szent István-szobor, a II. világháborús emlékmű, a Gagarin úti kórház, az APEH-székház, az ÁNTSZ-épülete, a vérellátó, a Patyolat, a Derkovits-városrész, a Styl-ruhagyár és a Markusovszky kórház épülettömbjei.

Negyven évig jó fészek hely volt a számok mögött
fotó: Tánczos Mihály

Az emlékművet 1970. április 4.-én, a felszabadulás 25. évfordulóján avatták fel, ezért nevezték Felszabadulási emlékműnek is. Korábban, egészen 1989-ig az építmény Szombathely címerének központi motívuma volt, azonban később az emlékműről lekerült a vörös csillag és a város címere is változott. (Forrás: www.varosom.hu )

Szombathely régi címere az emlékművel
fotó: Forrás: Feiszt György / Vas Megyei Levéltár

Az emlékmű egy szombathelyi témájú bélyeg kisívén is szerepelt, amelyet a szombathelyi nemzetközi bélyegkiállítás emlékére bocsátottak ki. A Gál Ferenc által tervezett bélyegen Derkovits Gyula Nemzedékek című festménye látható.

Szocfilex'78 kisív
fotó: Magyar Posta- és Illetékbélyeg katalógus

És aki még többet szeretne látni, az ide kattintva megtekintheti az emlékműdomb tetejéről készült felvételeinket. Némelyik olyan szokatlan szögből mutat ismert szombathelyi épületeket, amilyennel ritkán találkozni az interneten, vagy kiadványokban.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: * k*mm*nt*l*k n*gy r*sz* k*pm*t*t*. J*, *kk*r h* "t*cccc*k&...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
iszek: *n l* sz*kt*m t*rd*ln* ( f*l t*rdr* *r*szk*dn* *z t*rd*l*s?) * k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kovacs_ugynok: L*f*rd*t*m: *z **-t *l*r*sztj*k * m*gr*ncs*k, *z*rt sz*v*zz*t*k ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: H*z*d*k * k*s k*cs*g, m*rt f*d*sz*s....
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: *kk*r l*nn* *zl*t, h* * p**cr*l f*n*nsz*r*zn*k *z *g*sz*t, st*d*...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után