NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Tényleg ez az oldal fogja meggyilkolni a Facebookot? És Ön csatlakozott már?

Ello. Ez a bűvös szó, ami az elmúlt és elkövetkező napokban is vibrálásban tartja az internetet. Így hívják a szájtot, amit sokan már anti-facebookként is emlegetnek.
fotó: Nyugat.hu

Alapszínei a fekete és fehér. Helyenként a szürke. A logója egy vigyorgó fekete fej, aminek nincsenek szemei. De a legszembetűnőbb rajta az, hogy nem szembetűnő: pont annyira minimál az egész, hogy már éppen semmit nem lehetne elvenni belőle.

És sokan már az anti-Facebookként emlegetik. Leginkább a manifesztójuk miatt:

"A közösségi oldaladat a hirdetők uralják. Mindent, amit megosztasz, minden új barátodat, minden linket, amire ráklikkelsz, rögzítik és adattá alakítják. A hirdetők felvásárolják ezeket az adatokat, hogy még több hirdetést mutathassanak neked. Te vagy a termék, amit adnak-vesznek. De mi hiszünk abban, hogy van egy másik út. Abban, hogy egy közösségi oldal nem a megtévesztés és a manipuláció eszköze, hanem egy hely, ahol kapcsolatot teremtünk, alkotunk - és az életet ünnepeljük."

Így definiálja magát az Ello , ami azt ígéri: ők aztán soha nem fognak kéretlen reklámokat dörzsölni az orrunk alá. Nem véletlenül lett hirtelen nagyon rokonszenves az oldal, hiszen ez a kinyilvánítás és a letisztult külalak elég erős párosítás ahhoz, hogy tömegeket vonzzon. Főleg olyan tömegeket, amik már megcsömörlöttek a Facebooktól: kutatások szerint az amerikai fiatalok már egyáltalán nem tartják menőnek Mark Zuckerberg kék birodalmát, ami ráadásul kicsit már egy lomha és túlbonyolított óriás benyomását kelti - elég csak az adatvédelmi beállítások komplexitására gondolni.

Az Ello manifesztója
fotó: Nyugat.hu

Az Ello most ott tart, hogy négy-öt naponta megduplázza (!) tagjainak számát, és óránként többtízezren csatlakoznak. Ami már úgy is szép teljesítmény, hogy egyelőre meghívásos rendszerben működik: minden újonnan regisztráló öt új ismerőst hívhat meg. A hype olyan szinteken mozog, hogy már az eBay-en is árulnak meghívókat. Engem pedig, amikor kiírtam a Facebookra (haha), hogy vannak még meghívóim, öt perc alatt vagy húszan támadtak le. Aztán még egy napon át további érdeklődők, hogy van-e még.

Honnan a hirtelen népszerűség?

Az Ello még a nyár közepén indult el, azaz indította el egy művészekből, fejlesztőkből és dizájnerekből álló baráti kollektíva, állítólag csak úgy saját maguknak, mert szerettek volna nem a Facebookon kommunikálni. Aztán úgy döntöttek, megnyitják a mágikus szelencét a nagyvilágnak.

Lassan épülgetni kezdett a taglétszám, az oldal sokáig át sem lépte a média ingerküszöbét, alig tudtak róla. Egészen addig, míg a kaliforniai melegek és transzvesztiták közössége fel nem háborodott - egyébként teljesen jogosan - azon, hogy a Facebook többüket letiltotta arra hivatkozva, hogy nem az igazi neveiket használják az oldalon (az LMBT-közösség tagjai bizonyos megfontolásokból gyakran kitalált művészneveken futnak). És jó sokan átvándoroltak az Ello-ra. Ez már volt akkora hírérték ahhoz, hogy beinduljon a gépezet.

Sok funkcióval ne számoljunk

Az Ello egyébként tényleg a kimaxolt SZIMPLICITI netovábbja, legalábbis egyelőre. Nincsenek például adatvédelmi beállítások: amit megosztunk, azt láthatja mindenki. És nincs ismerős-visszaigazolgatás, egyszerűen azt követünk, akit akarunk. És minket is az, aki akar. A követetteket vagy a Friends (barátok) vagy a Noise (zaj) kategóriába sorolhatjuk be, és ennyi, a kettő között tudunk váltogatni.

Egy profiloldal pedig így néz ki, ez most az enyém, balra az ismerősökkel, jobbra pedig a legutóbbi, Jack Nicholsonos megosztásommal:

fotó: Nyugat.hu

Hogy mennyire jelentőségteljes lett hirtelen az Ello, és hogy ezzel mennyire nem számoltak az alkotók, azt jól mutatja, hogy egyszer már össze is omlottak a szerverek a temérdek regisztráló nyomása alatt, tegnap pedig már egy összehangolt túlterheléses támadást is kaptak a hype-ot nem szívlelő hackerektől. Sőt, már egy kisebb felháborodásroham is útjának indult, amikor az egyik alapító elárulta, hogy már kaptak egy 435 ezer dolláros befektetést is.

Egyesek szerint ez máris kétségbe vonja az Ello magasztos céljait.

De messze még az idő, hogy az Ello szerepét megítélhessük: ne feledjük, volt egyszer, nem olyan régen egy Google Wave is , amire forradalmat kiáltottak, most pedig sehol sincs már. Érdemes kivárni a végét, addig meg bőszen regisztrálni és próbálgatni: akinek nincsenek Ello-ra vándorolt ismerősei, hogy kuncsoroghasson náluk, az itt igényelhet meghívót .

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: T* p*d*g l*h*tt*k *r*sz-k*n* s*ggny*l**! V*l*szth*tt*k m*ly*k *z...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M* v*n * r*nd*lk*z*sb*n?...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M*ndj*k * h*z*gs*g j*bb*n f*j m*nt *z *g*zs*g! *n sz*r*nt *z *...
Orbán: „Oltva vagyok”
Katka: *tt*l f*gg m*ly*n*k *z *lv*r*s*k v*l*m*v*l sz*mb*n! Sz*rb**b*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Katka: *dr* *n *s *gy tr*ll, m*r *ln*z*st, m*rt m*nd*g h*ly*s*g*kk*l m*...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek