NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Lezárult a szombathelyi ellenzéki képviselőjelöltekről indított szavazásunk, az élen szinte holtverseny van

Nem meglepő, hogy a Szombathelyen már ismert politikusok közül választanának olvasóink.

Biztos, hogy a Bana, Ungár, Czeglédy hármasból kerül ki Szombathely ellenzéki képviselő-jelöltje 2022-ben? - tettük fel a kérdést

2020.09.01. 19:35

Biztos, hogy a Bana, Ungár, Czeglédy hármasból kerül ki Szombathely ellenzéki képviselő-jelöltje 2022-ben?

/ közélet 42 hsz. /
Könnyen lehet, hogy több jelölt is lesz az ellenzéki előválasztáson, soroljuk, miért. Szavazhat is rájuk.
a múlt hét elején. Ugyanis ők hárman azok, akik gyakorlatilag bejelentkeztek
2020.06.11. 09:51

Czeglédy Csaba, Ungár Péter vagy Bana Tibor lesz Hende Csaba kihívója a 2022-es országgyűlési választáson Szombathelyen?

/ közélet 59 hsz. /
Egy helyi közvélemény-kutatás eredménye szerint nekik lenne számottevő esélyük. Valószínűleg ellenzéki előválasztás dönt közülük.
a Vas megye 1. választókerület ellenzéki képviselőjelöltjének.

Hárman már bejelentették, hogy jelöltetik magukat

Bana Tibor ezt márciusban lapuknak adott interjújában

2020.03.26. 07:53

Bana Tibor: Nem láttam, hogy a Jobbik valódi alternatívát kíván felmutatni a mostani vezetéssel szemben

/ közélet 8 hsz. /
Vas megye egyetlen ellenzéki, volt jobbikos országgyűlési képviselőjével beszélgettünk. Azt is elmondta, hogy hol szeretne választókerületi képviselő lenni.
tette meg, Czeglédy Csaba a régi Indexnek nyilatkozta
2020.06.11. 09:51

Czeglédy Csaba, Ungár Péter vagy Bana Tibor lesz Hende Csaba kihívója a 2022-es országgyűlési választáson Szombathelyen?

/ közélet 59 hsz. /
Egy helyi közvélemény-kutatás eredménye szerint nekik lenne számottevő esélyük. Valószínűleg ellenzéki előválasztás dönt közülük.
, hogy nem hátrálna meg a feladat elől. Ungár Péter pedig múlt heti podcastünkben jelentette ki, hogy Szombathelyen szeretne országgyűlési képviselőjelölt lenni.

Mi viszont valószínűnek tartottuk, hogy lesz még egy jelölt, hiszen a jelenleg a várost vezető közgyűlési többség, az Éljen Szombathely választási összefogás nem kötődik igazán egyik megnevezett jelölthöz sem, ezért László Győző jelenlegi alpolgármestert is a potenciális jelöltek közé soroltuk.

Pontosabban képviselőjelölt-jelöltekről van szó, hiszen egyre biztosabb, hogy Szombathelyen (is) lesz előválasztás. Az ellenzéki pártok augusztus közepén jelentették be, az a céljuk, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével.

Ennek pedig az a legjobb módja, ha az ellenzéki jelöltek előválasztáson méretik meg magukat, és az ott legjobban szereplő jelölt mögé áll be az összes ellenzéki párt.

Olvasóink szavaztak a jelöltekre

Múlt héten azt kérdeztük olvasóinktól, hogy melyik jelöltre szavazna egy ellenzéki előválasztáson. A szavazás azóta lezárult, íme az eredmény:

Szavazás: Ön melyik jelöltre szavazna egy ellenzéki előválasztáson?

Olvasóink többsége Czeglédy Csabát és László Győzőt tartja esélyesnek a négy jelölt közül. Itt kell megjegyeznünk, hogy ez a szavazás nem reprezentatív, csupán a Nyugat.hu olvasóinak, és azok közül is csak azoknak a véleményét tükrözi, akik szavaztak.

László Győző
fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Czeglédy és László Győző nagyon elhúzott a másik két jelölttől, kettőjük között négy százalékpont a különbség Czeglédy javára.

Ha valaki esetleg nem látja az eredményt, az első helyen Czeglédy Csaba végzett 37 százalékkal (479 szavazat), a másodikon László Győző 429 szavazattal (33 százalék).

Bana Tibor 15 százalékot ért el, ez 196 szavazatot jelent, Ungár Péter pedig 14 százalékkal és 177 szavazattal zárt.

Ha lapunk szavazása tükrözi a szombathelyiek véleményét, akkor Czeglédy Csaba vagy - indulása esetén - László Győző nyerheti az ellenzéki előválasztást.

Megbízható információink szerint azonban ők ketten nem indulnak el egymás ellen, még egy előválasztáson sem. Az őszi önkormányzati választásokon sem indultak egymás ellen, pedig egy évvel korábban László Győző nyerte az időközi választást a derkovitsi választókerületbe.

Czeglédy Csaba
fotó: Mészáros D. Zsolt

Miután tavaly kiderült, hogy Czeglédy indulni akar korábbi körzetében, László Győző, illetve jelölő szervezete, az Éljen Szombathely úgy döntött, hogy László Győző a szervezet listáján ka befutó helyet. Így is történt, és László Győző városi képviselő, majd alpolgármester lett.

Czeglédy és László Győző közül csak az egyikük indul el tehát az előválasztáson, ha ezt a döntést a szimpatizánsaik is támogatják, akkor a jelöltnek nőhet a támogatottsága, a külön-külön mért eredményhez képest.

Az előválasztást a 2021-es nyár végéig le kell bonyolítani, hogy ősszel már megnevezhessék az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltjét Vas megye 1. választókerületében.

Hozzászólások (40)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: N*m p*nz k*rd*s* q j* b*l*. ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
Mammamia: H*dj*k m*r * h*ll*m*k*t! *B *z v*n ...*kk*r h*ll*m n*m l*h*t...m...
Félő, hogy Magyarországon is kialakulhat egy negyedik hullám
Győri Miki: F*r*! Ny*g*dj*l b*k*b*n!...
Apák napi és születésnapi megemlékezés Király Gábortól
kovacs_ugynok: M*sr*szt, *z *ly*n b*l*kn*k n*m k*n* * v*l*szt*s* k*mp*ny r*sz*n...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
kovacs_ugynok: K*s p*nz, sz*r b*l*. *gy cs*k *ly*n, f*l*n*p*n *s m*r g*z f*ll*p...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket