NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Ellenzéki előválasztás 2021

Jóval magasabb lehet az előválasztási részvétel, mint amire számítottak

Szombathelyen két nap alatt teljesítették a várt eredmény több mint felét.

Az ellenzéki előválasztás első két teljes napján közel 140 ezren szavaztak az egész országban. Ami azt jelenti, hogy az előre jelzett részvételi aránynál jóval aktívabbak a szavazók.

Sorban álló szavazók a szombathelyi Domusnál szeptember 20-án délelőtt
fotó: Mészáros D. Zsolt

A Republikon Intézet hétvégi elemzése 550-650 ezer szavazattal számol. Hozzáteszik, hogy már a 400-500 ezres részvétel is az ellenzéki szavazók 20 százalékának mozgósítását jelentené.

Még ha figyelembe vesszük is a szavazás első napjainak mozgósító hangulatát, akkor is valószínűnek tűnik most, hogy ennél magasabb lesz a részvételi arány.

A Republikon a külföldi előválasztások és választások adatai és a magyarországi szavazási hajlandóság elemzése után jutott erre az eredményre.

fotó: Forrás: Republikon Intézet

Mit írják, az európai nyílt előválasztások (a most zajló magyarországi előválasztás is ilyen) során a tényleges választáson megjelentek 9-12 százaléka vett részt az előválasztáson.

Magyarországon 2018-ban 70,22 százalék volt a részvétel, ami a 2002-es második fordulós eredmény után a legmagasabb. Mivel 2022-ben szorosabb lesz a verseny a kormány és az ellenzék között, nagyobb tétje lesz a szavazásnak, így várhatóan a 2018-asnál nagyobb lesz a részvétel is.

Az európai, köztük a magyar arányszámot alapul véve az intézet azzal számol, hogy a 2021-es előválasztási részvétel 7-8 százalék körül lesz, így jött ki a várható 550-650 ezer szavazat. Az első napok tapasztalatai alapján ennél több szavazó is várható, ami azt jelenti, hogy elérhetjük az USA elnökjelölti előválasztásainak részvételi arányát.

Szombathelyen is magas a részvétel

Információin szerint Szombathelyen eredetileg 3500 előválasztási szavazóra számítottak, az optimistábbak 5000 körüli szavazattal kalkuláltak.

Ehhez képest

az első két teljes nap (szeptember 20-21., hétfő-kedd) a két szombathelyi helyszínen mintegy kétezer szavazatot adtak le.

Az előválasztás eredetileg szeptember 26., vasárnap éjfélig tartott volna, de a hétvégi informatikai leállás miatt két nappal meghosszabbították, szeptember 28. kedd éjfélig.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Macoka: * s*k f*l*sl*g*s r*kl*mk**dv*ny b*k*ll*n* t*lt*n*. *z*k m**tt r*...
WC-papír felvásárlást hozhat az egyre súlyosabb papírhiány
godemperor: V*l*m*ny*m sz*r*nt *nn*k *gy s*k *rt*lm* n*ncs. *k* *l t*d sz*ll...
Négy helyszínen is elektronikai hulladékgyűjtés lesz Szombathelyen
Macoka: N*m *s t*dj*k h*szn*ln* * k*ls* s*v*t *z **t*k h*l*d*sr*, m*rt s...
Járdán ütközött biciklis és autós Szombathelyen
crankitup: H*gy k* * br*k* *zt *r*s*n m*gk*d*j*l*zn*m... ...
„Aki nincsen beoltva és kórházba került, még ki is fizettetném vele az ellátást”
godemperor: T*nyl*g n*m *rt*m, h*gy * 11-*s H*sz*r *t*n m* * fr*ncn*k k*ll *...
Járdán ütközött biciklis és autós Szombathelyen