NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Így akarja helyreállítani az ellenzék a jogállamot

Széleskörű társadalmi egyeztetést említenek, ami után rengeteg törvényt módosítanának. Belenéztünk a tervekbe.

Január elején kezdődött el az a tárgyalássorozat

2013.01.02. 20:14

Vissza a jogállamhoz

/ közélet 13 hsz. /
Egyeztető tárgyalásokat kezdtek a baloldali ellenzéki szervezetek a 2014-es választási együttműködés lehetőségeiről. A megbeszélésen részt vett Ipkovich György is.
, ahol hat, magát baloldalinak valló szervezet kezdett el puhatolózni, mit is kellene tenniük közösen, ha megnyerik a 2014-es választásokat. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint az alkotmányos jogállam helyreállítását, ráadásul úgy, hogy közben ők maguk nem sértik meg a Fidesz-kormány által megalkotott törvényeket.

Az új alkotmányig is tenni akarnak

Az első fordulóban részt vett az MSZP, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szociáldemokrata Párt, valamint a Szövetségben Együtt Magyarországért küldöttsége, később még több szervezet is csatlakozott hozzájuk. Az MSZP háromtagú küldöttségének egyébként tagja volt Ipkovich György, Szombathely korábbi polgármestere is.

A többfordulós tárgyalássorozat tegnap délután ért véget, a résztvevő szervezetek egy záróközleményt írtak alá. Ipkovich lapunknak elmondta, egy szervezet, a Centrum Párt nem írta alá a nyilatkozatot, mint kiderült azért nem, mert ők képviselik a Kalózpártot, és a kalózok nem akarnak együttműködni. Azt is hozzátette, a legutóbbi alaptörvény-módosítás miatt lehet, hogy rövidesen újra kell kezdeniük az egyeztetést, mert változott a helyzet.

A záródokumentum az MSZP honlapján elolvasható, mi azért kicsit szemezgettünk belőle. Az első bekezdés a jelenlegi helyzetet ismerteti és értékeli, ennek lényege, hogy a Fidesz minden téren lebontotta a jogállam intézményes rendszerét. Aztán leszögezik, hogy új alkotmányra van szükség, de azt széles körű társadalmi egyeztetésnek és konszenzusnak kell megelőznie.

Viszont addig is szükség van az alkotmányosság és a demokrácia gyors, jogállami eszközökkel történő helyreállítására. Fel is sorolják ezeket, mi néhányat ki is emelünk, a teljesség igénye nélkül.

A Pallas Páholyban (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
fotó: (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Nem kell kapkodó törvénygyártás

Az ország neve Magyar Köztársaság, ezt rögzíteni kell az alkotmányban. Azt is, hogy mindenkinek joga van az emberi lét alapvető feltételeihez, amit az állam a társadalombiztosítási és szociális juttatásokkal biztosít.

Módosítani kell a munka törvénykönyvét, mert a jelenlegi szabályozás korlátozza a munkavállalói jogokat. Külön törvény kell a sztrájkjogról, ami kiszámítható keretek között biztosítja az érdekérvényesítés legkeményebb eszközét.

Meg kell szüntetni a visszamenőleges hatályú jogalkotást és a kapkodó törvénygyártást. Az egyházak nyilvántartását független bíróságokra kell bízni, az államnak tartózkodnia kell az állásfoglalástól a vallási és világnézeti kérdésekben.

Pártember ne legyen alkotmánybíró

A sajtószabadság biztosítása érdekében törvényi garanciákat kell adni az állami és a gazdasági nyomásgyakorlással szemben, és senkinek sem lehet domináns befolyása a médiával összefüggő állami szervezetekben. Törvényben kell szabályozni a független intézmények költségvetési finanszírozását, azért, hogy a mindenkori hatalom ne tudja ezeket

kiéheztetni

.

Újra teljessé kell tenni az Alkotmánybíróság hatásköreit, a levitézlett pártkatonák helyett autonóm, különböző világnézetű, komoly szakmai múlttal rendelkező, közmegbecsülésnek örvendő emberek legyenek a tagjai. Összeférhetetlenné kell nyilvánítani, ha egy alkotmánybíró-jelölt a megválasztását megelőző négy évben kormánytag, állami vezető, országgyűlési képviselő, vagy párt vezető tisztségviselője volt.

Az AB elnökét ne az országgyűlés, hanem maga az Alkotmánybíróság válassza meg saját tagjai közül. Helyre kell állítani az ombudsmanok régi rendszerét, és nyilvánossá kell tenni az állambiztonsági iratokat, az áldozatok információs kárpótlása céljából.

Állampolgári kezdeményezések

Át kell alakítani az ügyészség jogköreit, az ügyészség feladata, hogy büntetőügyekben nyomoz, nyomoztat, valamint vádat képvisel. A legfőbb ügyészt az igazságügyekért felelős miniszter felügyelete alá kell rendelni. A bírói és ügyészi szolgálati jogviszony felső korhatárát 70 évben kell megállapítani.

Helyre kell állítani a helyi önkormányzatok autonómiáját, és csökkenteni kell a sarkalatos törvények számát, mert elfogadhatatlan, hogy egy kormánytöbbség gazdaság- és társadalompolitikájának megvalósítását korábbi törvények korlátozzák.

Meg kell teremteni a lehetőségét, hogy ötvenezer állampolgár törvényt kezdeményezhessen, tízezer javaslatára pedig egy-egy kérdésben érdemi konzultációt kezdeményezzen a kormány.

Tiszteletben kell tartani az emberi jogokat

Új párt- és kampányfinanszírozási törvényt kell alkotni, és figyelembe kell venni az EU iránymutatását, hogy olyan párt ne kaphasson támogatást közpénzből, amelyik nem tartja tiszteletben az Alapjogi Chartában megfogalmazott emberi jogokat.

Új választási rendszert kell alkotni, olyat, ami arányosabban képezi le a választópolgári akaratot, és be kell vezetni a női kvótát. Felül kell vizsgálni a Nemzeti Választási Bizottságra vonatkozó törvényeket, mert azok súlyosan sértik a pártsemlegesség és a pártatlanság elvét.

Akik ott voltak

A záródokumentum végén megismétlik, hogy ezeket a terveket a választópolgároknak ismerniük kell a jövő évi választások előtt, hogy ennek tudatában voksoljanak. Ezért az aláírók széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetést kezdeményeznek.

A dokumentumot aláírták: Magyar Szocialista Párt, Magyar Szociáldemokrata Párt, Demokratikus Koalíció, Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt, Együtt 2014 Választói Mozgalom, Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt, Szabadelvű Polgári Egyesület, HÍD a Demokráciáért Egyesület, Nők Lázadása Egyesület.

A teljes záródokumentum itt elolvasható .

Kapcsolódó

2013.01.02. 20:14

Vissza a jogállamhoz

/ közélet 13 hsz. /
Egyeztető tárgyalásokat kezdtek a baloldali ellenzéki szervezetek a 2014-es választási együttműködés lehetőségeiről. A megbeszélésen részt vett Ipkovich György is.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: https://t*l*x.h*/b*lf*ld/2021/07/28/k*s*-l*j*s-r*k*cz*f*lv*-p*lg...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
joska01: P*rsz*,m*nd*nk* l*p,*k* d*lg*z*k…..cs*k * str*b*q n*m,*z *-h*d z...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján