NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vas megyében összefog az ellenzék

Az MSZP, a Szolidaritás és a DK közös célja, hogy leváltsák az Orbán-kormányt. Ez az, ami számít.

Új tagok érkeztek az ellenzéki összefogáshoz – jelentette be a sajtótájékoztató elején Ipkovich György MSZP-s országgyűlési képviselő. Két helyi szervezetről van szó: a Szolidaritásról, őket Koroknyai Sándor megyei koordinátor képviselte, és a Demokratikus Koalícióról, a Gyurcsány Ferenc alapította pártról, melytől Szuhai Viktor és Csaba Béla érkezett.

Rosszabb a helyzet, mint két éve

A történet lényege, hogy a három szervezet már korábban elkezdett egyeztetni, a szakpolitikai kérdésekig még nem jutottak el, egyelőre azt keresték, miben értenek egyet. És egy dologban biztosan, abban, hogy az Orbán-kormányt le kell váltani.

Ipkovich György, Nemény András és Koroknyai Sándor
fotó: VB

Nemény András országgyűlési képviselő (MSZP) szerint az előző időszakban is voltak hibák, ezt nem szabad tagadni, de a számok azt mutatják, hogy most sokkal rosszabb a helyzet. És az adatok ellentmondanak a Fidesz kommunikációjának, decemberre például 14 százalékosra nőtt a munkanélküliség.

Nemény bejelentette, hogy várják a szövetséges szervezetek gazdaságfejlesztési programjait is, az MSZP-nek már van ilyen programja. A problémákat már most felvetették, a válaszokat közösen kell megtalálniuk – mondta.

Megmutatni, hogy van másik politika is

Koroknyai Sándor szerint is az a legfontosabb, hogy leváltsák a kormányt, ennek érdekében össze kell fogniuk, hiszen minden olyan választópolgárra szükségük lesz, aki hasonlóan gondolja. A lényeg, hogy megyei szinten kell együttműködni, és megmutatni a választópolgároknak, hogy létezik másféle politika is.

Szuhai Viktor és Szücs Gábor
fotó: VB

Szuhai Viktor is egyetértett, kifejtette, hogy a 2014-es választásokon minden bizonnyal koalíciós kormány váltja majd le a Fideszt, ezért nyitott programot hirdetnek, várják a demokratikus szervezetek javaslatait. Megjegyezte azért, hogy nem az a cél, hogy mindent felborítsanak, ami 2010 után történt, de az biztos, hogy az egypárti alkotmányt nem szabad elfogadni. Ő is hangsúlyozta, hogy meg kell mutatni az embereknek, hogy lehet együttműködés.

Szücs Gábor, az MSZP országos választmányának alelnöke, a Vas megye 3. választókerület felelőse a kistelepüléseket említette, hogy korábban támogatták azokat, esélyt adtak nekik. De az elmúlt két évben a meglévő lehetőségeket elpuskázták. Példaként említette a váti repülőteret és az elmaradt főútfejlesztéseket.

Ő is megerősítette, hogy az együttműködés nyitott, várják a demokratikus ellenzék jelentkezését.

Jó referenciák

Ipkovich György megemlítette, hogy Vas megyének és Szombathelynek jó referenciái vannak a Fidesz leváltásában, 2002-ben élen jártak ebben. De akkor is összefogás eredménye volt a siker.

A lényeg az összefogás
fotó: VB

Egy kérdésre válaszolva Nemény kijelentette, egyelőre nincsenek képviselő-jelöltek, őket majd később nevezik meg, Ipkovich hozzátette, van egy sanda gyanújuk, hogy a választásokig még legalább háromszor megváltoztatja majd a Fidesz a választójogi törvényt, és erre reagálni kell majd.

Megkérdeztük, hogy az együttműködésről egyeztettek-e a pártok vezetőivel, hiszen országos szinten nem ennyire harmonikus a kapcsolat köztük, ráadásul a kisebb szervezetek attól tartanak, hogy az MSZP akarja irányítani őket. Koroknai Sándor válaszolt először, megköszönte a Fidesznek, hogy a Szolidaritás egyáltalán létrejött. Új politikára, új korszakra van szükség, most elkezdődött egy folyamat, és dolgoznak azon, hogy egyenlő partnerként tekintsenek egymásra.

Kétharmad kell

Kijelentette, kétharmados győzelemre van szükség, mert csak így lehet megváltoztatni a Fidesz alkotmányát. A megye kormánypárti országgyűlési képviselői bábok lettek, akik nem a választókat, hanem a Fidesz politikáját képviselik. Meg is említette Puskás Tivadar szombathelyi polgármestert és Hende Csaba honvédelmi minisztert.

Szuhai Viktor az együttműködést az olimpiához hasonlította. Ahol a versenyzők csapatban és egyéniben is indulhatnak. Csapatban közösen küzdenek, egyéniben viszont akár egymás ellen is, de a fő céljuk, hogy minél több érmet vigyenek haza országuknak. Szücs Gábor megjegyezte, nem felel meg a valóságnak, hogy az MSZP rá akar telepedni az ellenzéki együttműködésre, ők csak szervezik azt. Véleményüket elküldték a többi szervezetnek, és várják azok véleményét is.

Remélik, hogy az év második felében kialakulnak a közös álláspontok és tárgyalhatnak a közös jelöltekről is. Nemény hozzátette, a megyében a saját útjukat kell járniuk, nem akarják lereagálni az országos politikát.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

steinamanger: P*nt H*dh*zy *z, *k* n*m cs*k * F*d*sz, h*n*m * s*j*t h*z* t*j*n...
Így utólag már érthető: a NER luxusrepülője idén legtöbbször Orbán Ráhelék új lakhelyére, Marbellára repült
miki1950 : *k* *lv*z*tb*l *l*l*ny*k*t gy*lk*l, *z *lm*b*t*g. *k* *zt * gy*...
Semjén Zsolt attól tart, hogy a gyerekeink már nem fognak vadászni
miki1950 : D* m* k*p*tt m*g *gy m*fl*st *rb*n, *m* *z *gy*k l*gk*nz*rv*t*v*...
Jön a Merkel utáni világ
polgartars: G*nd*l*m *gy *rt*nd* * m*g*n*gy*t*m, h*gy cs*k p*nz*rt l*h*t b**...
Baranyi Krisztina rájött, hogyan akadályozza meg a Fudan Egyetem megépítését
polgartars: F*rr*s? (v*l*b*n *d*j*r *s m*nny**rt, m*nny*t k*r*s)...
Orbán Viktor unokája az éves bruttó magyar minimálbérért járhat iskolába