NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Önkormányzati választás 2019

Budapesten és a megyejogú városokban erősebb az ellenzék a Fidesznél

A Závecz Research mérése alapján sokkal színesebbek lesznek az önkormányzatok, mint most.

A Fidesz támogatottsága az EP-választásokat követően szűk határon belül hullámzik, most 32-ről 34 százalékra emelkedett a teljes népesség körében - írja az Index a Závecz Research mérésére hivatkozva. A közvélemény-kutató intézet augusztusban végzett pártreferencia kutatást.

Az eredmények alapján továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, a múlt hónapban 10 százalék támogatta, ezúttal 9 százalék. A Jobbik tábora egy hónap 6-ról 7 százalékra bővült, az MSZP-é 5-ről 6 százalékra, a Momentumé pedig maradt 5 százalék.

Nem változott az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága – 2-2 százalékon állnak. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos. A pártnélküliek aránya az elmúlt egy hónapban kisebb lett, 34-ről 30 százalékra csökkent.

A biztos pártválasztók körében az állás:

 • Fidesz 53 %
 • DK 14 %
 • Jobbik 9 %
 • MSZP 9 %
 • Momentum 7 %
 • Mi hazánk 3 %
 • LMP 2 %
 • Kétfarkú Kutya Párt 2 %
 • Párbeszéd 1 %
 • A nagyobb városokban kiegyenlített a mezőny

  A megyei jogú városokban élesebb a verseny a kormányoldal és az ellenzék között. A Fidesz ebben a kategóriában érzékelhetően kisebb támogatottsággal rendelkezik, mint országosan – 30 százalékot ér el. Az ellenzéki pártok viszont valamivel jobbak: a DK 10, a Jobbik 9, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd 8 százalékon, vagyis a pártok összedva 35 százalékon állnak.

  A fővárosban az EP-választások óta eltelt havi felmérések adatait összesítve az derül ki, hogy a Fidesz 34 százalékos, az ellenzék együttes támogatottsága 37 százalék. Ezen adatok alapján annyit állíthatunk, hogy bár feltehetően sok jelenlegi kerületi polgármestert újraválasztanak, a kerületek harmadában-felében szoros verseny lehetséges és a képviselőtestületek a mostaninál sokszínűbbek lesznek - tette hozzá a ZRI.

  A kisebb városokban, megyei közgyűlésekben tarol a kormánypárt

  A nem budapesti és nem megyei jogú városokban élők között a Fidesznek az országosnál is nagyobb az előnye, 38 százalék szavazna a kormánypártra. A kis, közepes városok és falvak csoportjában az ellenzéki pártok mindegyike 1-2 százalékponttal gyengébb, mint az ország egészében, összeadva sem lépik át a 25 százalékot. A kutatási eredmények alapján szinte biztosra vehető, hogy a megyei közgyűlésekben a kormánypártok adják majd a többséget - írta a ZRI.

  A kutatáshoz ezer embert kérdeztek meg személyesen, a hibahatár 3,2 százalék.

  Hozzászólások (1)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  spq2s: *g*n, *k*r p*ld*t *s v*h*tn*nk * sz*msz*d*nkr*l, m*rt * l*g*t*ls...
  Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
  azazel: Cs*k gr*t*l*ln* t*d*k. M*g t*bb *ly*n k*zd*m*ny*z*s k*ll*n*. Sz*...
  Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
  crankitup: ...k*v*ncs* v*gy*k, h*gy t* m*ly*n j*g*n m*n*s*t*d *zt *tt k*mm*...
  Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
  Kubota: L*h*t, d* m*st Sz*mb*th*lyr*l m*gy * d*sk*rz*s. *nny* *r*v*l p*l...
  Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
  spq2s: * v*r*s*n k*v*l* *t*k*t *gy*n*gy l*sz*rj*k? T*dt*d?...
  Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca