NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Elítéltek dolgoznak szombathelyi parkokban

Több tonna lehullott levelet húztak össze az elmúlt napokban resztoratív - azaz jóvátételi - munkát végző elítéltek szombathelyi parkokban. Videóval.

A sárga mellényben serénykedő munkásokról a legtöbb járókelő talán nem is sejtette, hogy büntetésüket töltő elítéltek, akik önszántukból jelentkeztek resztoratív munkára. Ennek célja, hogy az elítéltek valamit visszaadjanak a társadalomnak az okozott kárból, munka formájában. A közösség érdekében végzett tevékenységért nem jár semmilyen juttatás, az elítéltek közül mégis sokan érzik fontosnak, hogy részt vegyenek benne.

Az ingerszegény börtönhöz képest az utcai fizikai munka kifejezetten jót tesz az elítélteknek. Beszélgetésünkkor kiderült, ettől jobban érzik magukat, hiszen joggal érezhetik, hogy valami hasznosat is tettek fogvatartásuk ideje alatt. A videónkban megszólaló - arcát és nevét is vállaló - férfi például az árvízi védekezésben is aktívan részt vett. Mindezt a szabadideje terhére.

Mint azt Tóth Tamás bv. ezredestől, a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokától megtudtuk, az általunk látott elítéltek a börtönben is dolgoznak. Ott meghatározott bért kapnak a munkájukért, a jóvátételi munkáért azonban nem jár díjazás. Azaz valami mégis, az elítélt kartonján ugyanis jelentősége lehet annak, ha nem elmarasztalások szerepelnek, hanem pl. jóvátételi munka. Ez adott esetben hetekkel korábban történő szabadulást is jelenthet.

Jóvátételi munkát végeznek elítéltek Szombathely parkjaiban
fotó: Tánczos Mihály

A városlakóknak attól sem kell tartaniuk, hogy gyilkos, erőszakos bűncselekményt elkövető elítélt, vagy pl. pedofil végez jóvátételi munkát a városban. A jóval enyhébb elbírálás alá eső bűnökért kiszabott büntetést letöltőknek adatik meg a resztoratív munka. Pl. ittas vezetésért elítélteknek.

A szombathelyi bv-parancsnokot beiktatásakor kérdeztük arról, találkozhatunk-e majd dolgozó elítéltekkel a városban? Akkor azt a választ kaptuk, hogy ő dolgozó elítélteket akar

2013.01.11. 12:54

Dolgozó rabokat akar az új parancsnok - interjú Tóth Tamás ezredessel

/ közélet gal. 3 hsz. 5 kapcs. /
A tököli börtön vezetése után érkezett Szombathelyre a börtön új parancsnoka. Katonás ember, azt akarja, hogy minden rab dolgozzon.
. Az elmúlt napokban már több helyszínen is munkálkodtak elítéltek a Szompark útmutatása alapján. Videónkban a cég vezetője mellett egy elítélt és a börtönparancsnok is megszólal.

Kapcsolódó

2013.01.11. 12:54

Dolgozó rabokat akar az új parancsnok - interjú Tóth Tamás ezredessel

/ közélet gal. 3 hsz. 5 kapcs. /
A tököli börtön vezetése után érkezett Szombathelyre a börtön új parancsnoka. Katonás ember, azt akarja, hogy minden rab dolgozzon.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata