NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Elkezdődött a világ legmagasabb hegyének első magyar tiszta mászása

Varga Csaba oxigénpalack nélkül próbálja megmászni a Mount Everestet. A nagyváradi mászónak a világ egyik legveszélyesebb hegyén számos akadállyal kell megküzdenie.

A nagyváradi hegymászó április közepén érkezett meg a Mount Everest nepáli alaptáborába. Az őt szponzoráló Kalifa csapat szerint jól van, és egy pár napja elkezdte az első akklimatizációs körét a hegyen. Varga Csaba célja a világ legmagasabb hegyének oxigénpalack nélküli első magyar megmászása.

Varga Csaba
fotó: MTI/Mohai Balázs

A hegymászónak számos kihívással kell megküzdeni. Egyrészt súlyos problémát jelenthet, hogy az Everest-alaptáborban is felütötte fejét a koronavírus. Az Everest alaptáborában most körülbelül ezren vannak. Az Outside magazin információi szerint legalább egy mászó koronavírusos volt a nepáli táborban, de más külföldi hírportálok még több koronavírusos mászóról számoltak be. Ugyanebben az alaptáborban kötelező a maszkviselés és a távolságtartás, a hírek azonban arról szólnak, hogy ezt sokan nem tartják be. Problémákat jelent, hogy nem tudnak koronavírusra tesztelni, másrészt a tünetek nagyon könnyen összetéveszthetők a magashegyi tüdőödémáéval. A Hóhatár- Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal úgy tudja, hogy ebben a szezonban közel 400 mászóból nyolc mászó igyekszik oxigén nélkül a csúcsra.

Az Everest megmászása azonban nem csak a tömeg és a koronavírus miatt rendkívül nehéz. Két olyan szakasz is van, ami eszméletlenül veszélyes. Az egyik már rögtön a hegy alján van, ez a Khumbu-jégesés, most itt mozog a magyar hegymászó. Ezen a szakaszon hatalmas mozgó jégtornyok és hasadékok nehezítik a haladást. A másik kifejezetten embert próbáló rész pedig a Lhoce-fal, ami 1100 méter hosszú tükörsima jégből áll, ráadásul 6400 és 7200 méter közötti szakaszon, ahol a szervezet oxigén-ellátottsága már amúgy is jóval alacsonyabb.

Ezen a térképén áttekintheti, hogy milyen útvonalon tervez mászni Varga Csaba:

"TISZTÁN" EVEREST | Friss ???? GPS koordináta Csabitól Kedves Kalifa Rajongók! Csaba szombaton elindult az első...

Közzétette: Kalifa – 2021. április 26., hétfő

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : L*gsz*v*s*bb*n n*m * f*j*k*t, h*n*m * t*k*k*t v*k*rn*k. D* *ly*...
A kommunisták bevették Grazot, és most mindenki a fejét vakarja
miki1950 : N* *dj t*pp*k*t, m*rt m*g *rb*n k*p*sz k*mm*nd*j* m*g *s t*sz*! ...
Visszalépett a zuglói előválasztástól a korábban Vas megyében is vitézkedő Tóth Csaba
miki1950 : *sk*v** f*t*k. Zs*br*b*x*tt k*zz*l. *gy st*l*s*s*n. *gy*d* f*lv...
Hivatalos fotók: Így nézett ki az esküvőn a Várkonyi Andrea - Mészáros Lőrinc álompár
belabo: *r*ny * k*pt*f*! Pl. H*dh*zyt *v*rt*l*n*ts* *gy gy*ng*nl*t* k*m*...
Visszalépett a zuglói előválasztástól a korábban Vas megyében is vitézkedő Tóth Csaba
belabo: H* *z*k k*lt*k * l*gt*bb*t, *kk*r *n m**rt cs*k *ly*n h*rd*t*st ...
Százmilliókat költenek Facebook-hirdetésre a politikusok, Ungár Péter is benne van a TOP 10-ben